![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 30.541 Dołączył: 5-May 06 Skąd: Górny Śląsk Użytkownik nr: 1.716 ![]() |
No to ci jeszcze napiszę że wpadłam na to żeby chleb przerobić na ciasto
![]() Dodać słodzik, i jakiś aromat, albo kakao trochę, albo kawę rozpuszczalną - albo kakao i przyprawę do piernika. Konststencja chleba, ten miąższ baaardzo mi się podoba - miękki i wilgotny i jako ciasto byłby chyba super pomysłem - to jak by się chlebek znudził (wątpię), albo bardzo chciałoby się prawdziwego ciasta (to już szybciej!) to wtedy spróbuję wykonać eksperyment ![]() Do kubka kakao, posmarowana kromka ciasta twarożkiem np, albo z plastrem galaretki czy sernika na zimno - mmmmm to musiałoby byc pyszne! ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 10.541 Dołączył: 14-March 05 Użytkownik nr: 409 ![]() |
HA!
![]() Wlasnie dzisiaj tez przerobilam ten chleb na ciasto ![]() ![]() ![]() Jak tylko pierwszy raz zrobilam ten chleb, to od razu pomyslalam o ciescie, bo chleb jest taki wilgotny i dlugo utrzymuje swiezosc, ze pomyslalam, ze kiedys zrobie go jako ciasto, bo pewnie bedzie pyszne. No i tak to za mna lazilo, lazilo, i w koncu dzisiaj mialam czas i checi na wyprobowanie ![]() Jako ciasto tez wyszlo super! Pycha, bym powiedziala. ![]() Gdyby nie to, ze ogranicza mnie maizena - zezarlabym od razu cale ![]() Zreszta i tak juz dzisiaj z nia przeholowalam i nie bede zdziwiona, jak mi sie waga zatrzyma, albo nawet podskoczy ![]() Eee tam, warto bylo ![]() Do ciasta dodalam bourbon waniliowy i troche soku z cytryny, tak, na smak. Zrobilam z jagodami goji, ktore uprzednio namoczylam w soku z cytryny ![]() Wyszlo obledne ![]() ![]() ![]() Ciasto troche mi sie zapadlo z jednej strony, ale chcialam sprobowac, czy ostudzenie w formie przyniesie dobry skutek ![]() Nie, -trzeba jednak wyciagac tak, jak jest w przepisie. Jest wtedy mniejsze prawdopodobienstwo, ze nie opadnie ![]() ![]() Taaaadaaaam... ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 30.541 Dołączył: 5-May 06 Skąd: Górny Śląsk Użytkownik nr: 1.716 ![]() |
Piękne!!!
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 10.541 Dołączył: 14-March 05 Użytkownik nr: 409 ![]() |
Noo
![]() ![]() ![]() Najbardziej ciesze sie z tego, ze smakowo mnie nie zawiodlo ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 2.734 Dołączył: 5-May 07 Użytkownik nr: 3.931 ![]() |
Cudo! I chleb i ciasto!
A powiedzcie mi, ile Wy jajek jadacie tygodniowo? Upiekłabym sobie taki chlebek, tylko dziś jadłam już 1 jajko na śniadanie, potem drugie do 'naleśników' z serem... Tzn. nie upiekę mazeiny nadal nie mam. Cinko, powiadasz, że skrobię ziemniaczaną zamiast mazeiny można stosować...bardzo dobra wiadomość. Sklep ze zdrową żywnością koło mnie zamknęli, a przedzierać się przez te zaspy na drugi koniec miasta póki co nie mam zamiaru . Ale do tego przepisu skrobia ziemniaczana chyba się nie nadaje? |
|
|
![]()
|
|
Tego nie wiem. Trzeba by wypróbować - niewykluczone że się uda.
Wiem że skrobia ziemniaczana zawiera nawet ciut mniej węgli niż kukurydziana i troszkę lepiej żeluje, natomiast zawiera mniej błonnika ale w jednej i drugiej błonnik to śladowe ilości. Z jajkami to różnie. Nie wiem ile wychodzi tygodniowo - musiałabym zapisywać ![]() Czasami żadnego nie zjem, a czasami i 3 - 4 wyjdzie na dzień, bo troszkę w chebie, potem np omlet z 2 jaj i jakieś jajko w sałatce. Tyle że na drugi i trzeci dzień staram się żeby białko pochodziło bardziej z mięsa, nabiału, albo ryb. |
|
|
![]()
|
|
Od zawsze unikam jajek. Nie sluza mi i mojej watrobie
![]() Jesli juz, to jakies jedno -dwa jajka na miekko lub twardo, ewentualnie jajecznica z dwoch- na pol roku, moze rzadziej. -to poza dieta. Przy dukanie, przy pierwszym podejsciu, kusilam sie na wiele wiecej, ale nie sluzyly mi. Potem przestawilam sie tylko na jajka w czyms - to znaczy w bulce dukanowej, albo w deserze - ciast nie pieklam. O ile nie jem ich na twardo, na miekko czy w postaci jajecznicy, na ilosc nie zwracam uwagi. Skrobie ziemniaczana mozna? ![]() Myslalam, ze nie wolno. ![]() |
|
|
![]()
|
|
Dowód że wolno http://vitalia.pl/pamietnik/Wampirka/21885...ien-103--p.html
![]() A tu wartości skrobii http://www.kulturystyka-online.pl/skrobia-kukurydziana.shtml można klinknąć na skrobię ziemniaczaną i porównać. |
|
|
![]()
|
|
Dzieki
![]() To takiego sprostowania nie widzialam. Czytalam, ze nie wolno i nie kombinowalam ![]() |
|
|
![]()
|
|
No bo na początku tak było!
![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
No tak. To mogloby wszystko wyjasniac
![]() Wydaje mi sie, ze teraz to w ogole mozna duzo wiecej. Mam na przyklad nawet w przepisie od pierwszej fazy- odrobine wina ![]() Kiedys, w pierwszych dwoch fazach, wina w ogole nie mozna bylo uzywac, nawet odrobiny ![]() A jak czytam przepisy, to czasem nie dowierzam ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 2.734 Dołączył: 5-May 07 Użytkownik nr: 3.931 ![]() |
A czego takiego ( złego
![]() Ilość węgli podobna,kalorii też, skrobia jedynie znaczne mniej białka... Oswiećcie mnie,jak Dukan to wyjaśnia... |
|
|
![]()
|
|
Wino mówisz? Odrobina dodawana do gotowania czy smażenia mnie raczej nie dziwi - pod warunkiem że wino wytrawne i czas gotowania wystarczająco długi żeby alkohol wyparował - bo to w sumie o ten alkohol sam chodzi - spożywany i jest kaloryczny i wątrobę obciąża - a jak wyparuje to może i faktycznie kapkę, jako przyprawa można
![]() Nie stosowałam bo ogólnie nie przepadam ![]() ![]() Aniq - nie mam pojęcia ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Jeżeli o wino chodzi, to w przepisach (wersja angielska) jest 0.5 filiżanki (cup) na porcję mięsa dla 4 osób - czyli zdecydowanie niewiele
![]() Gluten - otręby też go mają przecież. Bardzo mnie to ciekawi... |
|
|
![]()
|
|
Nooo, z tym winem, to nie ma byc tak, ze sie do obiadu wypije lampke wina, na drugiej fazie,
![]() oczywiscie, ze chodzi tylko o "krople" do miesa ![]() Z przepisami, z czystym glutenem spotkalam sie na niemieckich stronach ![]() Ale ja nie wiem, bo sama nie nadazam juz ile mozna, co mozna, a czego nie ![]() Jem to, co uwazam, ze moge, tak, jak sie nauczylam przy pierwszym podejsciu (chociaz teraz kilka (?) 'nowosci' juz wprowadzilam ![]() ale nie przesadzam w ilosciach, nie mowiac o dzisiejszym dniu, bo z maizena troche przesadzilam ![]() Wino, mimo, ze lubie z nim potrawy, tez mi nie brakuje. Jakos obylam sie w pierwszej fazie i nawet zbytnio nie tesknilam, to teraz nawet, po wyczytaniu, ze troche mozna - tez nie musze miec. |
|
|
![]()
|
|
Wino, mimo, ze lubie z nim potrawy, tez mi nie brakuje. Jakos obylam sie w pierwszej fazie i nawet zbytnio nie tesknilam, to teraz nawet, po wyczytaniu, ze troche mozna - tez nie musze miec. To ja z kolei jak już to wolę w kieliszku ![]() ![]() ![]() Czasem mi się przypomni i zatęsknię, ale nie za specjalnie. |
|
|
![]()
|
|
Ususzyłam piętkę z chleba, super się suszy, kruchutka się zrobiła. Chciałam zetrzeć na tarce ale popękała mi wobec tego przez woreczek pogniotłam wałkiem.
Większą ilość zblenderuję nożami ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Ja, swojego kawalka jeszcze nie zuzylam
![]() Ale moze jutro - "schabowy" do warzyw... - mmmm ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 13.897 Dołączył: 20-September 04 Skąd: Wlochy Mediolan- Polska - Grudziadz Użytkownik nr: 83 ![]() |
upieklam pierwszy raz,S. na dukanie 10 dzien,chleba mi potrzeba,alez mi wyszla ryna,byl piekny,ale tak opadl brzydko..co zrobilam nie tak?
|
|
|
![]()
|
|
Caritka pisała że po wyjęciu z pieca trzeba chleb natychmiast wyjąć z formy bo inaczej opada - jeśli wyjęłaś szybko a mimo to opadł to stawiałabym na zbyt małą ilość skrobii - nic innego nie przychodzi mi do głowy.
Sprawdzałaś patyczkiem czy wnętrze ma suche ? |
|
|
![]() ![]() |
Wersja Lo-Fi | Datenschutzerklärung | Impressum | Aktualny czas: 8th December 2019 - 07:06 |