![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 13.183 Dołączył: 1-September 05 Skąd: Budzewo Użytkownik nr: 708 ![]() |
Składniki:
1. 80g płatków gryczanych 2. 180ml gorącej wody 3. 180ml kefiru lub maślanki 4. 1MT(100ml) wody gazowanej 5. 50g drożdży 6. 1 łyżeczka cukru 7. 500g mąki pszennej 8. 3 łyżki(30ml) oliwy z oliwek 9. 1,5 łyżeczki soli 10. 20g pestek dyni 11. 20g pestek słonecznika 12. 20g siemienia lnu Wykonanie: Płatki gryczane zaparzyć w misce gorącą wodą aż wchłoną wodę. Następnie włożyć zaparzone płatki i pozostałe składniki według podanej kolejnoœści do thermomixa. Wyrabiać ciasto pozycja interwał, czas 5 min. Wyłożyć do dwóch podłużnych blaszek Chwilę odczekać- jak zacznie rosnąć. Piec w temp. 150-170st. C wstawiając do podgrzanego piekarnika. Czas 40 do 45 min. |
|
|
![]()
|
|
![]() pomoc kuchenna ![]() Grupa: Srebrny użytkownik Postów: 124 Dołączył: 20-July 06 Skąd: Białystok Użytkownik nr: 2.014 ![]() |
Płatki gryczane? Gdzie je kupić ?
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 13.183 Dołączył: 1-September 05 Skąd: Budzewo Użytkownik nr: 708 ![]() |
Widziałam w sklepach ze zdrową żywnością. Ja ugotowałam kaszę
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() pomoc kuchenna ![]() Grupa: Srebrny użytkownik Postów: 124 Dołączył: 20-July 06 Skąd: Białystok Użytkownik nr: 2.014 ![]() |
Dzięki , też uzyję kaszę.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Brązowy użytkownik Postów: 42 Dołączył: 24-January 06 Użytkownik nr: 1.281 ![]() |
Ja ten chleb robię trochę inaczej - z uzyciem kaszy gryczanej. 80 gram kaszy mielę 30 sekund, potem przy włączonym termomiksie wlewam 2 MT wrzątku i przez minutę mieszam (obroty 2-3)
|
|
|
![]()
|
|
Nie mieliłam, wsypywałam kaszę, wlewałam wodę i na obrotach 1 ok 10 minut na 100 stC
|
|
|
![]()
|
|
![]() pomoc kuchenna ![]() ![]() Grupa: Srebrny użytkownik Postów: 298 Dołączył: 29-July 06 Skąd: Podkarpacie Użytkownik nr: 2.062 ![]() |
Zrobiłam! Chlebek jest pyszny,nawet po kilku dniach dobrze smakuje. Znajomi jedli go bez żadnych dodatków. Użyłam płatków gryczanych błyskawicznych, zalałam je wrzątkiem i poczekałam, aż ostygną. Nie dałam też pestek dyni , bo nie miałam, ale słonecznika 2xtyle. Bardzo dobry!
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Zrobiłam . Bardzo mi i synowi smakował , moja druga część rodziny krzywiła się na posmak gryki.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Brązowy użytkownik Postów: 3 Dołączył: 14-November 06 Użytkownik nr: 2.681 ![]() |
Kupiłam dziś płatki gryczane i będę piec chlebek, mam nadzieję, że będzie pyszny
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Brązowy użytkownik Postów: 3 Dołączył: 14-November 06 Użytkownik nr: 2.681 ![]() |
Właśnie upiekłam ten chlebek, jest naprawdę pyszny
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Brązowy użytkownik Postów: 2 Dołączył: 17-November 06 Użytkownik nr: 2.700 ![]() |
niebo w gębie, że tak się nieładnie wyrażę. Nie trzeba żadnych dodatków, wystarczy odrobina masełka, lub najlepiej nic.
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Brązowy użytkownik Postów: 1 Dołączył: 29-June 09 Użytkownik nr: 16.430 ![]() |
witam
jako poczatkujacy chcialbym spytac czy mozna ten clebek zrobic bez termomiksu? drwaliq |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz-zawodowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 8.842 Dołączył: 17-September 04 Skąd: Italia Użytkownik nr: 52 ![]() |
Mysle, ze mozna wyrobic w maszynie do chleba i upiec.
|
|
|
![]() ![]() |
Wersja Lo-Fi | Datenschutzerklärung | Impressum | Aktualny czas: 16th December 2019 - 03:16 |