![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 5.318 Dołączył: 28-August 05 Skąd: Szczecin Użytkownik nr: 692 ![]() |
Składniki
175 g zielonej soczewicy 1 mała posiekana cebula 75 g suszonych moreli 50 g orzechów włoskich na dressing: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Soczewicę wypłukać, zalać zimną wodą i gotować, aż będzie prawie miękka, uzupełniając wodę w razie potrzeby. Ja gotowałam soczewicę przez 15 minut. Morele i orzechy włoskie wypłukać, pokroić i dodać razem z cebulą do gotującej się soczewicy. Gotować jeszcze przez 10 minut. Odcedzić całość na sicie i zostawić do wystudzenia (można jeść jeszcze ciepłe). Wymieszać wszystkie składniki dressingu oprócz natki. Wymieszać z przestudzoną soczewicą i posypać natką pietruszki. Przepis skopiowałam z: http://kaszaprodzekt.blogspot.com/2010/06/...-suszonych.html ![]() Moje uwagi: ja nie gotowalam razem z soczewicą, soczewice ugotowalam osobno i pomieszalam z dodatkami. Dosmaczylam syropem z granatów - jak nie ma, to może być odrobina miodu i troche wiecej soku z cytryny. Dalam olej z orzechow wloskich - bo miałam. |
|
|
![]()
|
|
![]() uczeń ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 986 Dołączył: 11-May 08 Skąd: Texas Użytkownik nr: 9.091 ![]() |
Brzmi ciekawie
![]() Tylko sie czepne: powinno byc ormianska, Nie armenska ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 5.318 Dołączył: 28-August 05 Skąd: Szczecin Użytkownik nr: 692 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() uczeń ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 986 Dołączył: 11-May 08 Skąd: Texas Użytkownik nr: 9.091 ![]() |
Ale skoro juz wiesz, ze nazwa jest niepoprawna, to mozesz ja zmienic, prawda?
|
|
|
![]()
|
|
Ale skoro juz wiesz, ze nazwa jest niepoprawna, to mozesz ja zmienic, prawda? Dyskusyjne. Gdyby to był mój przepis - mogłabym. Ale on nie jest mój, więc nie będę ingerować w cudzy tekst szczególnie, że zaznaczyłam : przepis skopiowałam i tu podaję link do źródła. A w linku: armeńska(...). |
|
|
![]()
|
|
Pewnie autor(ka) bloga przetlumaczyla doslownie z angielskiego (Armenian).
No niewazne, sprobuje dzis na kolacje zrobic (o ile mam morele). Zobaczymy czy moj ormianski maz zna taka potrawe ![]() |
|
|
![]()
|
|
Zrobilam. Niespotykane polaczenie smakow
![]() |
|
|
![]()
|
|
Zrobilam. Niespotykane polaczenie smakow ![]() I to jest najlepsza mozliwa recenzja ![]() A podawalaś na ciepło czy na zimno? qd |
|
|
![]()
|
|
Jedlismy niedlugo po zrobieniu, wiec byla jeszcze ciepla
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 13.025 Dołączył: 20-September 04 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 76 ![]() |
Zrobiłam dzisiaj, bez cebuli i dałam soczewicę z puszki. Właśnie się przegryza w lodówce. Jutro degustacja
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 13.025 Dołączył: 20-September 04 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 76 ![]() |
Wyszła pyszna. Będą powtórki
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz-zawodowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 8.553 Dołączył: 13-September 04 Skąd: Trier/Niemcy Użytkownik nr: 3 ![]() |
pyszna!!
moje uwagi:nie mialam zielonej soczewicy wiec byla brazowa, na drugi raz nie dodam cebuli do gotowania tylko pozniej bo lubie jej kontrast, morele dodam,a orzechy pol na pol dressing zrobilam z podwojnej ilosci i dalam wiecej soku z limonki bo lubie kwaskowe, aha no i czosnek dalam jem ja na cieplo, odgrzewam sobie, tak mi najlepiej smakuje dziekuje za przepis ![]() |
|
|
![]()
|
|
pyszna!! moje uwagi:nie mialam zielonej soczewicy wiec byla brazowa, na drugi raz nie dodam cebuli do gotowania tylko pozniej bo lubie jej kontrast, morele dodam,a orzechy pol na pol dressing zrobilam z podwojnej ilosci i dalam wiecej soku z limonki bo lubie kwaskowe, aha no i czosnek dalam jem ja na cieplo, odgrzewam sobie, tak mi najlepiej smakuje dziekuje za przepis ![]() No popacz, ja też wczoraj miałam ![]() |
|
|
![]()
|
|
Dotarłam do rozwiązania dylematu ormiańska czy armeńska!
Rozróżnienie jest takie: Armenia to kraj i wszystko co się z terytorium wiąże jest armeńskie. Ormianie to naród i dlatego np. Katedra Ormiańska we Lwowie ( a nie armeńska). Oczywiście świeżutko zrobiona:) Znajomi robili ją w wersji z suszonymi pomidorami i w wersji z suszonymi śliwkami. Obie bardzo bardzo! |
|
|
![]() ![]() |
Wersja Lo-Fi | Datenschutzerklärung | Impressum | Aktualny czas: 26th January 2021 - 00:26 |