![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 27.418 Dołączył: 30-October 04 Skąd: z Nienacka Użytkownik nr: 151 ![]() |
Przepis z okazji III Weekendu makowego
![]() Krakersy piekłam pierwszy raz z pewną obawą, że uzyskam coś bardzo twardego i niezbyt smacznego. Na szczęście wyszły bardzo smaczne i chrupiące, niewykluczone więc, że kiedys jeszcze raz je zrobię może w innej wersji, bo przepis ten pozwala na pewne modyfikacje dodatków. Źródło przepisu: http://www.projectfoodie.com/spotlights/co...-delicious.html Składniki na ok. 5 blach: - 1 szklanka mąki pszennej (użyłam 550) - 1 szklanka cornmeal (użyłam semoliny, można tez uzyć krupczatki) - 1/2 szklanki drobno startego parmezanu (użyłam polskiego sera Bursztyn 6 miesięcznego) - 3 łyżki miękkiego masła - 3/4 łyżeczki soli - 2 łyżki maku - ok. 3/4 szklanki zimnej wody Wymieszać mąki z solą, serem i makiem, dodać masło, utrzeć szybko lub zmiksować malakserem dolewając stopniowo wodę do uzyskania kuli ciasta. Włożyć do foliowego woreczka i zostawić w temperaturze pokojowej na 1/2 h do 2 h. Piekarnik nagrzac do 205*C. Ciasto wałkować bardzo cienko najlepiej za pomocą maszynki do makaronu (wałkowałam do grubości 3). Za pomocą noża do pizzy lub radełka kroić paski, układać na blaszce wyłozonej papierem do pieczenia i piec ok. 10 minut, aż zaczną się rumienić. Studzić na kratce. Można przechowywać w szczelnym pudełku do 2 tygodni. Mozna też przed pieczeniem wwałkować w ciasto dodatkową porcję maku lub sezamu, można też dodatkowo posypać krakersy solą. ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.728 Dołączył: 2-April 07 Użytkownik nr: 3.601 ![]() |
Dziuniu, smakowite są te krakersy
![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Brązowy użytkownik Postów: 21 Dołączył: 18-November 07 Użytkownik nr: 6.317 ![]() |
Wczoraj zrobiła. Dodałam do nich chilli. Są przepyszne.
|
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 27.418 Dołączył: 30-October 04 Skąd: z Nienacka Użytkownik nr: 151 ![]() |
Guciu, pięknie wyszły
![]() Emkagr, dobry pomysł z tym chilli ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() uczeń ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 923 Dołączył: 6-June 09 Użytkownik nr: 16.068 ![]() |
Zrobilam. Wyszly pyszne. Fajny i prosty przepis. Zrobilam je w formie malych trojkacikow, bo takie wlasnie krakersiki kupowalam kiedys na wage....
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() uczeń ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 852 Dołączył: 12-April 06 Skąd: Gdańsk, Warszawa Użytkownik nr: 1.644 ![]() |
Zrobiłam na pracowy piknik w 3 wersjach (każda z pełnej porcji): z podprażonym wcześniej sezamem, ze słodką papryką w proszku i papryką suszoną oraz z makiem. Wg mnie najsmaczniejsze z sezamem. Poszły w trymiga, bardzo smakowały
![]() |
|
|
![]() ![]() |
Wersja Lo-Fi | Datenschutzerklärung | Impressum | Aktualny czas: 14th December 2019 - 03:20 |