![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 42.324 Dołączył: 17-September 04 Skąd: ottawa Użytkownik nr: 59 ![]() |
Winne i owocowe sluza do zakwaszania potraw i sa konserwantem. Zwykle sluza do marynat, a aromatyzowane ziolami dodatkiem do potraw.
Niepasteryzowany ocet mozna przechowywac w lodowce 1-3 mcy. Pasteryzuje sie w wodzie - 30 min w temp. 70 stopni. przepis Jobi Ocet jabłkowy Składniki: jabłka - kilka przegotowana woda – 1 l cukier – 4 łyżki Przygotowanie: Jabłka umyć, pokroić na małe kawałki (razem ze skórką i gniazdami nasiennymi). Włożyć do słoika i zalać posłodzoną ciepłą wodą. Słoik obwiązać kawałkiem płótna. Odstawić w ciepłe miejsce do sfermentowania na ok. 4 tygodnie. Gdy płyn przestanie się burzyć, przecedzić go przez kilkakrotnie złożoną gazę i rozlać do butelek, szczelnie zamknąć. Przechowywać w chłodnym miejscu. Ocet winny 1l wina wytrawnego gronowego (kolor taki jaki chcemy ocet) wino przykryte gaza zostawic w cieple az sfermentuje. Po skwasnieniu przecedzic przez geste plotno/flanele/bibule do kawy <!--emoid:mrgreen:--><!--endemo--> przechowywac zamkniety w chlodzie moze sie zdarzyc, ze mlode wino owocowe, piwo jasne pelne skwasnieje czyli zaoctuje (cydr robi to najczesciej ;) ) mozna je przechowywac w lodowce i wykorzystac na ocet |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 42.324 Dołączył: 17-September 04 Skąd: ottawa Użytkownik nr: 59 ![]() |
ocet cytrusowy - do ryb i drobiu
1l octu owocowego cytryna 3 pomarancze 10 ziaren pieprzu Do sloja wrzucic cytrusy pokrojone w plastry (ze skorka) i rozgnieciony pieprz. Zalac octem owocowym. Zamieszac. Zamknac. Odstawic do chlodu na 5dni do tygodnia. Przecedzic do butelek i przechowywac szczelnie zamkniety w lodowce. |
|
|
![]()
|
|
ocet estragonowy - do salatek, sosow, miesa (jak ja kocham estragon )
1l octu winnego (zaoctowanego bialego wina) 100g estragonu Wino zostawic otwarte w cieple az rozwina sie bakterie kwasu octowego czyli sfermentuje lub uzyc posiadany ocet winny bialy. Dodac estragon. Zamieszac. Zamknac i pozostawic w chlodzie na 2 tygodnie. Po przecedzeniu butelkowac i przechowywac w lodowce. |
|
|
![]()
|
|
ocet paprykowy - dodaje pikanterii ;)
1l octu owocowego 20g papryki ostrej mielonej Przygotowac jak inne. Filtrowac po 3-4 dniach. ocet kolendrowy - pieczen wieprzowa, dziczyzna 1l octu owocowego 50g kolendry 5 zaiaren pieprzu 6 lisci laurowych Przyprawy dodac zmielone (pokruszone w mozdzierzu) i przygotowywac jak inne octy. Przecedzic po uplywie 5-7 dni. ocet ziolowy 1l octu owocowego (bialy lub czerwony) 4g estragonu 4g bazylii 4g melisy 4g rozmarynu 1 lyzka startej skorki z cytryny Przegryza sie przez 2 tygodnie reszta tak samo ;) |
|
|
![]()
|
|
szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.188 Dołączył: 15-September 05 Skąd: . Użytkownik nr: 750 ![]() |
CYTAT wino przykryte gaza zostawic w cieple az sfermentuje mysle, ze gaza nie uchorni przed zyjatkami- jak tylko rozpocznie sie proces fermentacji, nie da sie odpedzic od muszek fermentuszek.. lepiej uzyc skrawka bawelny, lub materialu, ktory uniemozliwi muszkom zniesienie w sloiku jaj ![]() swoja droga bardzo interesujace przepisy- sprawdzone? (chodzi mi o przepisy podstawowe z pierwszego postu) |
|
|
![]()
|
|
jablkowego nie robilam, winny czesto.
pierwszy wyszedl przypadkiem - malzonek wstawil reszte wina do szafki zamiast lodowki. takie proste ![]() z owocowkami... u mnie sa tylko w sezonie. dosc krotkim. |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 13.183 Dołączył: 1-September 05 Skąd: Budzewo Użytkownik nr: 708 ![]() |
Jabłkowy robiłam też, ale z odpadów po przetworach (skórki i gniazda nasienne). Wychodził bez problemów
|
|
|
![]()
|
|
![]() uczeń ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 908 Dołączył: 17-May 08 Skąd: Wro Użytkownik nr: 9.155 ![]() |
Probowalam zrobic ocet jabłkowy, ale za długo stał (zapomniałam o nim ;)), bo wyszedł zmywacz do lakieru (tj lakieru nie probowalam zmywac, ale pachnie identycznie ;))
|
|
|
![]()
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.584 Dołączył: 28-August 05 Skąd: Szczecin Użytkownik nr: 692 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 13.183 Dołączył: 1-September 05 Skąd: Budzewo Użytkownik nr: 708 ![]() |
Mniej, więcej. łyżka w tę lub w tę nie gra roli. Dodawałam (do kwaśnych, mało dojrzałych jabłek) łyżkę cukru i odrobinę drożdży
|
|
|
![]()
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.584 Dołączył: 28-August 05 Skąd: Szczecin Użytkownik nr: 692 ![]() |
Mniej, więcej. łyżka w tę lub w tę nie gra roli. Dodawałam (do kwaśnych, mało dojrzałych jabłek) łyżkę cukru i odrobinę drożdży Dziekuje! mam odpady z cudownych dojrzalych antonowek. Tak wspanialych, ze moglabym je zezrec na surowo w ilosciach hurtowych. Niestety, sa to spady czyli poobijane ( grad je postracal z drzewa) i lezec absolutnie nie mogą, wiec zaprawiam. To znaczy dam lyzeczke cukru i te odrobine drożdży:) |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 20.571 Dołączył: 25-September 04 Skąd: Dąbrowa Górnicza Użytkownik nr: 98 ![]() |
Dwa razy robiłam ocet jabłkowy i dwa razy mi spleśniał
![]() czy możecie mi powiedzieć cóżem źle uczyniła? |
|
|
![]()
|
|
![]() pomoc kuchenna ![]() Grupa: Srebrny użytkownik Postów: 131 Dołączył: 5-November 08 Skąd: Kotlina Kłodzka Użytkownik nr: 12.101 ![]() |
Mi ocet jabłkowy też spleśniał i wydaje mi się, że u mnie w kuchni było za zimno.
![]() |
|
|
![]() ![]() |
Wersja Lo-Fi | Datenschutzerklärung | Impressum | Aktualny czas: 14th December 2019 - 08:41 |