![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 17.481 Dołączył: 23-September 08 Skąd: spod Buc_lina (onegdaj Lublina) Użytkownik nr: 10.941 ![]() |
Jak zrobić skorupki pisałam już kilkakrotnie, więc jak mawiał monsieur Leclerc, nie będę się powtarzać. http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=28884 http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=2...st&p=877740 Wprowadziłam jedynie innowację polegającą na pochlapaniu czystych jeszcze foremek roztopioną białą czekoladą, schłodzenie jej i dopiero potem malowanie właściwe ![]() Cytrynowy ganache 140-150 ml śmietanki 30% 140-150 g białej czekolady skórka otarta z 1,5 cytryny sok z 1 cytryny Rozpuścić czekoladę w śmietance, wymieszać do gładkości, dodać skórkę i sok, mocno zagrzać ciągle mieszając. Schłodzić, przełożyć do szprycy lub woreczka z odciętym rogiem. Napełniać skorupki do 4/5 wysokości. Schłodzić. Polewać wierzch stopioną, ale chłodną czekoladą, dokładnie rozprowadzić, żeby nie było dziurek, wygładzić. Całość schłodzić. |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 15.475 Dołączył: 24-June 05 Skąd: z Pomorza Użytkownik nr: 592 ![]() |
Marg, toć to prawdziwe czekoladki i to jak pięknie nadziane i jak wyglądają pysznie
mistrzyni jesteś |
|
|
![]()
|
|
![]() pomoc kuchenna ![]() ![]() Grupa: Srebrny użytkownik Postów: 373 Dołączył: 3-February 07 Użytkownik nr: 3.111 ![]() |
mistrzostwo świata!
![]() zazdroszczę cierpliwości |
|
|
![]()
|
|
![]() czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 2.029 Dołączył: 26-March 08 Użytkownik nr: 8.429 ![]() |
Marg, brak mi słów!
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 17.481 Dołączył: 23-September 08 Skąd: spod Buc_lina (onegdaj Lublina) Użytkownik nr: 10.941 ![]() |
Dzięki za dobre słowa.
![]() Kobitki - uwierzcie mi, że robienie czekoladek wcale, ale to wcale nie jest pracochłonne. Zrobiłam jakieś 25 czekoladek w dwie godziny wliczając w to czas chłodzenia, także same widzicie, że to pikuś. Zachęcam wszystkich do prób, bo to naprawdę fajna zabawa. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Brązowy użytkownik Postów: 40 Dołączył: 25-January 10 Użytkownik nr: 19.860 ![]() |
Zrobiłam. Wyszły boskie! I faktycznie wcale nie takie to trudne... ;)
Oczywiście nie są tak foremne i zgrabne, ale jak na pierwszy raz - jestem z siebie całkiem zadowolona ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Piękne są. Fajna zabawa, nie?? A jaka satysfakcja jak wyskakują z foremek....
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Brązowy użytkownik Postów: 40 Dołączył: 25-January 10 Użytkownik nr: 19.860 ![]() |
Chyba że nie wyskakują
![]() ![]() A satysfakcja gwarantowana :D |
|
|
![]()
|
|
Silikonowa foremka?? Z mojej plastikowej wyskakują.
|
|
|
![]()
|
|
Silikonowa. Plastikowej nie mam. Część popękała, ale chyba po prostu byłam zbyt brutalna
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Brązowy użytkownik Postów: 4 Dołączył: 25-February 10 Użytkownik nr: 20.500 ![]() |
O Jezu, to jest to co misie lubią najbardziej! Są rewelacyjne w smaku! A w pracy nikt mi nie chciał uwierzyć, że zrobiłam je od początku do końca sama:)
|
|
|
![]()
|
|
czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 2.340 Dołączył: 3-May 06 Użytkownik nr: 1.706 ![]() |
Czy śmietankę z czekoladą podgrzewamy bezpośrednio na ogniu czy w kąpieli wodnej?
|
|
|
![]()
|
|
Ja mocno podgrzewam śmietanę, o ile pamiętam do zagotowania, potem wyłączam gaz i wrzucam pokruszoną czekoladę (albo zalewam śmietanką czekoladę w osobnym naczyniu). Potem intensywnie mieszać do gładkości.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Brązowy użytkownik Postów: 4 Dołączył: 20-January 12 Skąd: Szczecin Użytkownik nr: 36.850 ![]() |
Ja podgrzałam w kąpieli wodnej czekoladę razem ze śmietanką, potem dodałam sok i skórkę. I też działa
![]() Marg - dziękuję za ten przepis! Są rewelacyjne ![]() |
|
|
![]()
|
|
Działa, ale ja wolę mocno spasteryzować nadzienie, bo czekoladki czasem leżakują jakiś czas.
|
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 10.242 Dołączył: 23-September 04 Skąd: lubelskie Użytkownik nr: 90 ![]() |
musiałam wypróbować moje nowe foremki z Biedronki
![]() Pyszne są, a foremki świetne! Myślę, że jak na pierwszy raz poszło mi dobrze, jutro spróbuję jakieś inne zrobić. ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
A myslałam, że nie polezę jednak do Biedronki
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() uczeń ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 780 Dołączył: 2-March 07 Użytkownik nr: 3.360 ![]() |
Beata Twoje czekoladki sa perfekcyjne, tak to jest jak sie jest osoba o wielu talentach ecchhh, tylko pozazdroscic.
|
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 10.242 Dołączył: 23-September 04 Skąd: lubelskie Użytkownik nr: 90 ![]() |
A myslałam, że nie polezę jednak do Biedronki ![]() Marg, to mnie tak bijesz??? ![]() ![]() ![]() Beata Twoje czekoladki sa perfekcyjne, tak to jest jak sie jest osoba o wielu talentach ecchhh, tylko pozazdroscic. ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]() ![]() |
Wersja Lo-Fi | Datenschutzerklärung | Impressum | Aktualny czas: 14th December 2019 - 19:32 |