![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() kucharz-zawodowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 6.946 Dołączył: 13-September 04 Skąd: Blisko Toronto, On Użytkownik nr: 28 ![]() |
no to robie!! dziekuje joanno za szybciutka odpowiedz
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.653 Dołączył: 15-September 04 Skąd: Kraków Użytkownik nr: 40 ![]() |
Paula, też planuję wcześniej go zrobić i w sobotę przed Wigilią rozmrozić
![]() ![]() Sinistro, słuszna uwaga - ja też szukałam i szukałam offczego fenomenalnego... i się poddałam... (ale pisałam już o tym ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 29.115 Dołączył: 28-December 05 Użytkownik nr: 1.177 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 26.731 Dołączył: 28-November 05 Skąd: Loca Deserta Użytkownik nr: 1.024 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() uczeń ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.435 Dołączył: 17-September 04 Użytkownik nr: 57 ![]() |
planuje upiec masowo w sobote przed wigilia, p[ieke dla calej rodziny, taki dobry byl! Oj Joanna, ty jestes niebezpieczna, ze hej, kulinarny bandyta
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.859 Dołączył: 27-February 06 Skąd: Europa Użytkownik nr: 1.438 ![]() |
I ja skuszę się na wypróbowanie przepisu - będzie to wersja próbna.
I .... przyznaję od razu - użyję gotowej masy makowej ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 26.731 Dołączył: 28-November 05 Skąd: Loca Deserta Użytkownik nr: 1.024 ![]() |
Arabesko, zrób z pół porcji - wyjdzie jedna spora strucla. Tylko musisz kupić małe opakowanie masy makowej.
Co do nadzienia, są dwie możliwości. Owieczka od razu rozsmarowała na cieście gotową masę, a ja swoją trochę doprawiłam - dodałam żółtko ubite z odrobiną cukru, pianę z jednego białka, trochę rumu, bakalie i dwie łyżki mąki. Wybieraj. ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.859 Dołączył: 27-February 06 Skąd: Europa Użytkownik nr: 1.438 ![]() |
Dzieki Joanno - to bedzie pierwsza próba, zobaczymy w trakcie co intuicja mi podpowie
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.653 Dołączył: 15-September 04 Skąd: Kraków Użytkownik nr: 40 ![]() |
Czekam na relacje - niech uczą
![]() |
|
|
![]()
|
|
szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 3.156 Dołączył: 22-December 04 Użytkownik nr: 233 ![]() |
Robie od kilku lat podobny, ale w tym roku zrobie ten, bo ze skladnikow widze, ze ciasta jest troszke wiecej, a to mi potrzebne. Masa makowa jest tu pyszna, wilgotna i aromatyczna. :-)Wpisuje na liste swiatecznych ciast. Mam nadzieje, ze tym razem zwine jakies sprytne strucle, bo zawsze mi cos koslawo to zwijanie idzie. W zeszlym roku zrobilam strucle giganta ca cala blache duzego piekarnika. Wygladala przerazajaca, jak jakis potwor, ale za to pyszna w smaku.
![]() |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Srebrny użytkownik Postów: 81 Dołączył: 13-November 06 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 2.668 ![]() |
Ech, zrobiłam !...
Ciasto rzeczywiście jest fenomenalne, polecam z czystym sumieniem ![]() Mak robiłam troszkę po swojemu, ale w przybliżeniu do tego z orginalnego przepisu. Ciasto wałkowałam cieniusieńko, tak miało być : cienko ciasta, grubo maku ;) W jednym miejscu troszkę mi się rozerwalo ciasto, gdy przekładałam je na pergamin, ale w sumie nieszkodzi, pod polewą uda się zakamuflować. Piętkę już pożarłam, oczywiście specjalnie po to, by móc wystukać niniejszą recenzję ... ![]() Zdjęcia niestety nie będzie, ponieważ cyfrówka odmówiła współpracy i trzeba będzie ja wymienić na nowszy model (Mikołaju ?.......) Pozdrawiam ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz-zawodowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 7.253 Dołączył: 21-December 05 Użytkownik nr: 1.142 ![]() |
Od siebie dodam, ze pieke makowce wg bardzo bardzo podobnego przepisu (krucho-drozdzowe ciasto)...i nie bede Joannie zasmiecac watku...
![]() Jedno tylko a propos walkowania, aby strucle sie nie rozpadaly w trakcie przenoszenia na pergamin...sa dwa sposoby: *pergamin ukladam bardzo blisko strucli i "przetaczam" ja delikatnie na papier * ciasto walkuje na duzym arkuszu pergaminu (mozna potem odciac niepotrzebne czesci), nakladam farsz i zwijam... |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz-zawodowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 6.362 Dołączył: 13-November 05 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 956 ![]() |
A ja piekę zawinięte w pergamin. Są wtedy takie zgrabne, szczuplutkie.
|
|
|
![]()
|
|
![]() uczeń ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.423 Dołączył: 15-November 05 Skąd: Witten/Niemcy Użytkownik nr: 967 ![]() |
Paula , ja mysle ze spokojnie mozna go zamrozic .Ja czesto strucle drozdzowe mroze i potem rozmrazam i sa pycha.
|
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz-zawodowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 6.946 Dołączył: 13-September 04 Skąd: Blisko Toronto, On Użytkownik nr: 28 ![]() |
jeszcze pytanko, jak uzywam gotowej masy to dodawac te bialka do niej czy juz taka kupna jest dobra?
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() uczeń ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 857 Dołączył: 13-September 04 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 17 ![]() |
Jak dla mnie rewelacja. Makowiec pozbawiony najbardziej niekorzystnych cech, które dla mnie miały. Po pierwsze krócej i łatwiej się go robi (drożdże nie rosną, ciasto samo nie rośnie, kruche wałkuje sie pięknie). Po drugie: nie jest taki blady i suchy jakie bywaja ciasta drożdżowe. Żadna skórka też nie odłazi.
Poza tym - pyszności. |
|
|
![]()
|
|
Jak dla mnie rewelacja. Makowiec pozbawiony najbardziej niekorzystnych cech, które dla mnie miały. Po pierwsze krócej i łatwiej się go robi (drożdże nie rosną, ciasto samo nie rośnie, kruche wałkuje sie pięknie). Po drugie: nie jest taki blady i suchy jakie bywaja ciasta drożdżowe. Żadna skórka też nie odłazi. Poza tym - pyszności. Zgadzam się w zupełności - właśnie ze względu na powyższe zalety został moim makowcowym numerem 1. ![]() |
|
|
![]()
|
|
zrobilam i juz czesc zjedzona!!! Bardzo on pyszniasty , wcale nie suchy, wrecz przeciwnie wilgotny i bardzo smaczny!! Joanno, Dziekuje za przepis!!!
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Brązowy użytkownik Postów: 26 Dołączył: 11-April 06 Użytkownik nr: 1.638 ![]() |
Joanno mam pytanie, ponieważ będę pierwszy raz piekła strucle czy strucle wkładasz do formy takiej podłużnej jak piecze się babkę i czy ten pergamin to ma być spięty czy taki luźny bez spinania.
Może moje pytania są troche dziwne ale każdy ma inne zdanie na ten temat. Koleżanka w pracy piecze strucle w folii aluminiowej i zawija ją szczelnie zostawiając trochę,,luzu" aby miała gdzie wyrosnąć. I dlatego mam tyle wątpliwości,ale zdecydowana jestem, aby ją upiec. Za odpowiedź dziękuję. |
|
|
![]() ![]() |
Wersja Lo-Fi | Datenschutzerklärung | Impressum | Aktualny czas: 7th December 2019 - 21:22 |