![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 3.438 Dołączył: 2-January 08 Skąd: Wielkopolska Użytkownik nr: 6.990 ![]() |
Przepis na tę pyszną zupę znalazłam na Mniamniamie parę lat temu i od tego czasu robię ją kilkakrotnie w każdym sezonie szparagowym. Mam nadzieję, że Bajaderka nie pogniewa się, że ją tu wstawię.
Podaję za autorką: składniki: 1 kg szparagów 1 duża posiekana cebula 3 łyżki masła 5-6 szklanek rosołu z kurczaka 1/2 szklanki tłustej słodkiej śmietanki 1/4 łyżeczki soku z cytryny sposób przygotowania: Odciąć czubki z 12 szparagów *, jeżeli są dość grube przeciąć wzdłuż na pół. Resztę szparagów pokroić na 1cm kawałki. Rozpuścić 2 łyżki masła w garnku i dusić cebule aż będzie miękka, ale nie zrumieniona, około 5 minut. Dodać pokrojone szparagi, sól i pieprz do smaku i dusić przez następne 5 minut. Wlać 5 szklanek rosołu, przykryć i gotować na małym ogniu aż szparagi będą bardzo miękkie, około 15-20 minut. W międzyczasie ugotować odcięte czubki szparagów, około 3 minut, odcedzić. Ugotowaną żupę zmiksować partiami w blenderze lub malakserze i wlać z powrotem do garnka, wlać śmietankę i jeżeli zupa jest za gęsta rozrzedzić ją resztką rosołu do pożądanej gęstości. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, zagotować i dodać pozostałą łyżkę masła i sok cytrynowy. Podawać z grzaneczkami, ozdobić ugotowanymi czubkami szparagów. * odcinam czubki ze wszystkich szparagów, bo szkoda mi ich miksować ![]() Zdjęcie moje i dlatego takie nieudane ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz-zawodowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 8.443 Dołączył: 13-August 08 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 10.341 ![]() |
Dorzucę też moją, jako Wykwintną zupę-krem ze szparagów. Nie warto zakładać dodatkowego tematu.
Przepis pochodzi z miesięcznika "Ty i Ja". Ma sporo lat i wtedy, jak pamiętam, w sprzedaży były tylko białe szparagi i z takich robiłam tę zupę. Teraz oczywiście robię ją także z zielonych, nawet ma ciekawszy kolor. Proporcje dla 4 osób. Składniki 1/2 kg szparagów białych lub zielonych 1/2 litra rosołu drobiowego (może być z kostki) 4 dkg mąki 4 dkg masła 1- 2 żółtka 3 - 4 łyżki śmietany ( biorę 22% ) trochę drobniutko posiekanej natki pietruszki Szparagi myjemy, obieramy, odłamujemy lub odcinamy twarde końce i kroimy na kawałeczki długości około 3 cm. Zalewamy je 1/2 litra osolonego wrzątku i gotujemy do miękkości, co trwa około 25 minut. Szparagi odcedzamy i zachowujemy, a wywar uzupełniamy do 1 litra rosołem drobiowym. Z masła i mąki przyrządzamy jasną zasmażkę, którą rozprowadzamy rosołem zmieszanym z wywarem ze szparagów. Pilnie mieszamy, by nie pozostawić w zupie nieapetycznych grudek. Jeśli mimo wszystko w zupie pływają grudki zasmażki, przecieramy przez nylonowe sitko. 1 - 2 żółtka mieszamy w 3- 4 łyżkach śmietany i zaciągamy tym zupę. Wkładamy do zupy szparagi , podgrzewamy, lecz więcej nie gotujemy. Przed podaniem sprawdzamy słoność. Nalewamy zupę do filiżanek i oprószamy drobniutko posiekaną nacią pietruszki. Zupa na większe okazje, prawdziwie wykwintna, godna najwybredniejszych podniebień. |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 24.208 Dołączył: 3-January 09 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 13.254 ![]() |
Dorzucę też moją, jako Wykwintną zupę-krem ze szparagów. Nie warto zakładać dodatkowego tematu. Seniorko, już podawałaś przepis na tę zupę: http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=2...amp;hl=szparag* |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 26.380 Dołączył: 28-November 05 Skąd: Loca Deserta Użytkownik nr: 1.024 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
uczeń ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 945 Dołączył: 4-May 07 Skąd: BXL Użytkownik nr: 3.920 ![]() |
Hop, wyciagam
![]() Uwielbiana przez nas i każdego kto jej posmakuje. |
|
|
![]() ![]() |
Wersja Lo-Fi | Datenschutzerklärung | Impressum | Aktualny czas: 20th February 2019 - 17:09 |