![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() pomoc kuchenna ![]() ![]() Grupa: Srebrny użytkownik Postów: 254 Dołączył: 4-November 05 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 916 ![]() |
9 lutego był dzień pizzy i z tej okazji Radiowa Jedynka zaprosiła na rozmowę Alicję Prazner, która kilka lat pracowała w pizzeriach we Włoszech i udziela kilka porad na zrobienie dobrej pizzy
W trakcie rozmowy podano także podstawowy przepis na pizzę ( ilość składników podana jest na dużą rodzinę, ale łatwo można je zmniejszyć na własne potrzeby ) 1 litr wody 2 kg mąki 2 łyżki soli 1/4 z 42 g drożdży w mojej wersji było to 1 szkl wody ( letnia ) 0,5 kg mąki ( ja dałam luksusową 550 ) 1 łyżeczka soli szczypta drożdży ( dosłownie kawalątek ) Wyrobione ciasto odstawiać na 12 h ( w temp pokojowej ) lub 24 h ( do lodówki) Ciasto daje się łatwo formować, ładnie wyrasta, a po upieczeniu jest chrupiące od spodu a na brzegach pulchne i miękkie Poniżej link do wywiadu Pizza - wywiad |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Brązowy użytkownik Postów: 3 Dołączył: 12-February 12 Użytkownik nr: 37.252 ![]() |
hmmm zastanawua mnie "1/4 z 42 g drożdży"
chodzi o 10,5 g drożdży, tak to zrozumiec ? |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 13.183 Dołączył: 1-September 05 Skąd: Budzewo Użytkownik nr: 708 ![]() |
Tak.
W marketach są teraz małe kostki drożdży swieżych. Właśnie po 42g. Więc najłatwiej podzielić taką na cztery |
|
|
![]() ![]() |
Wersja Lo-Fi | Datenschutzerklärung | Impressum | Aktualny czas: 5th December 2019 - 21:14 |