![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 3.631 Dołączył: 27-November 04 Użytkownik nr: 207 ![]() |
Jestem wielbicielką ziemniaków. Lubię je w każdej postaci, ale w tej chyba najbardziej, bo przypomina mi dzieciństwo i moją ukochaną Babcię, która czesto piekła tę babkę. Najsmaczniejsza jest na drugi dzień, pokrojona w plastry i odsmażona na patelni. Może być dodatkiem do różnych dań, ale ja lubię ją w wersji solo, ewentualnie z sosem grzybowym.
![]() 1 kg ziemniaków - obranych i startych na średniogrubej tarce 2 jajka 1/2 szkl mąki lub kaszy manny (lub pół na pół) 2 cebule - pokrojone drobno i podsmażone na oleju lub oliwie 1 cebula surowa starta na drobnej tarce 3 łyżki oleju lub oliwy sól - dużo, minimum 1 łyżka, bo ziemniaki chłoną jej bardzo dużo pieprz świeżo zmielony majeranek trochę gałki muszkatołowej ew. inne staropolskie przyprawy Wszystko mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st C. Prostokątną formę (keksówkę) smarujemy oliwa i wysypujemy mąką. Przekładamy masę. Wierzch smarujemy oliwą/olejem. Pieczemy ok. 1 godziny (czasem nieco dłużej). Smacznego! |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz-zawodowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 7.138 Dołączył: 12-April 06 Skąd: Rzeszów Użytkownik nr: 1.639 ![]() |
Uwielbiam taką babkę polaną śmietanką , a na drugi dzień z patelni ma taką chrupiącą skórkę...pycha.
Dzięki za przypomnienie, niebawem wykonam! :D |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 22.404 Dołączył: 22-December 04 Skąd: z kuchni! Użytkownik nr: 231 ![]() |
o, tez fajna. Ja wpisalam przepis mojej babci, ktory jets na najdrobniejszych oczkach i najlepszy jednak tuz po upieczeniu
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 3.631 Dołączył: 27-November 04 Użytkownik nr: 207 ![]() |
Małgoś, a gdzie jest ten przepis?
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 22.404 Dołączył: 22-December 04 Skąd: z kuchni! Użytkownik nr: 231 ![]() |
Lisko, tutaj http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=5856&hl=bogusi* ale chyba ja widzialas, bo pamietam, ze chyba ;) tlumaczylam, ze chyba moze byc bez boczku, tylko wtedy ym ja jakoś dotłusciła
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 24.266 Dołączył: 3-January 09 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 13.254 ![]() |
Aż dziwne, że jeszcze się tu nie wpisałam, bo wiele razy piekłam tę babkę. Teraz też siedzi w piecu.
|
|
|
![]()
|
|
![]() uczeń ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 780 Dołączył: 2-March 07 Użytkownik nr: 3.360 ![]() |
A ja tylko dodam, ze taka babka ziemniaczana najbardziej smakuje mi z prodiza. (''z''powinno byc z kropeczka)
|
|
|
![]()
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 3.219 Dołączył: 9-July 09 Skąd: pod Użytkownik nr: 16.552 ![]() |
Hi,hi a ja właśnie zjadłam. Dla mnie jest najlepsza z surówką z kiszonej kapusty, pychotka
|
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 26.750 Dołączył: 28-November 05 Skąd: Loca Deserta Użytkownik nr: 1.024 ![]() |
Upiekłam, zachęcona przez yrsę:
Ja regularnie piekę tę: http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=15779. Ostatnio dorzuciłam trochę boczku, ale wersja wege dużo bardziej mi odpowiada. Zamiast kaszy mannej i mąki dałam semolinę. Dołożyłam trochę wędzonego boczku, bo mi zalegał w lodówce. ![]() ![]() Dobra. ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 24.266 Dołączył: 3-January 09 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 13.254 ![]() |
Edytuję co wpisałam, bo nie zauważyłam, co jest w cytacie
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 26.750 Dołączył: 28-November 05 Skąd: Loca Deserta Użytkownik nr: 1.024 ![]() |
Po wczorajszym łososiu i dzisiejszym tagliatelle z grzybami wolałam dodać ten boczek, bo znów panowie jęczeli, że za mało dzika w tej soczewicy.
![]() |
|
|
![]()
|
|
szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.366 Dołączył: 5-March 09 Skąd: Leżajsk Użytkownik nr: 14.366 ![]() |
Podnoszę co by mi nie zginęło
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Wczoraj piekłam po dłuższej przerwie. Pycha!
|
|
|
![]() ![]() |
Wersja Lo-Fi | Datenschutzerklärung | Impressum | Aktualny czas: 12th December 2019 - 22:21 |