![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 3.549 Dołączył: 27-January 06 Skąd: Wilno Użytkownik nr: 1.293 ![]() |
Pilaw z udzca indyczego
Tradycyjnie pilaw jest robiony z baraniny, z calymi glowkami czosnku, w specjanym naczyniu (kazan) ![]() ![]() ![]() 1,3 - 1,5 kg udzca indyczego 3 - 4 srednie cebule 6-7 srednich marchwi 2 -2,5 szklanki ryzu (zwykle robie z niepolerowanego) 15 - 20 zabkow czosnku (NIE OBIERAC, tylko dobrze wymyc!!!!) 200 ml oleju (najlepiej, jak bedzie przynajmniej czesc sezamowego, mozna kukurydziany, slonecznikowy, ale nie z oliwek!!!!) 1 h. lyzeczka kuminu 1/2 h. lyzeczki mielonych ziaren kolendry garstka jagod berberysu sol (okolo 1 - 1,5 st. lyzki albo wedlug uznania ![]() Cebule pokrajac w drobna kostke. Marchew starc na tarce z duzymi oczkami. Odlac 2 lyzki oleju, pozostaly mocno rozegrzec w duzym garnku (ma byc grube dno). Cebule mocno obsmazyc na zlocisto-brazowy kolor, dodac marchew i tez obsmazyc. Udziec (skore zdjac, tluszcz zostawic) pokroic w niezbyt mala kostke, dodac do cebuli i marchwi i tez obsmazyc. Na pozostalym oleju obsmazyc kumin i kolendre. Do garnka z cebula, marchwia i miesem wsypac ryz, nalac wody tyle, by byla wyzej od poziomu ryzu na 2 palce, (albo w stosunku 1 czesc ryzu - niecale 2 czesci wody) dodac przyprawy, posolic. Do ryzu powkladac zabki czosnku. Prykryc szczelnie i na malym ogniu gotowac okolo 20 min - pokad ryz nie bedzie miekki. Nie mieszac. Ryz ma byc sypki. ![]() Uwielbiam pilaw z harysa ![]() |
|
|
![]()
|
|
kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 13.333 Dołączył: 29-July 05 Użytkownik nr: 626 ![]() |
Dziękuję Elu
![]() Nie mam pojecia skąd wziąć berberys. Wikipedia informuje, że rośnie w parkach, może powinnam wybrać sie na szaber ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 27.418 Dołączył: 30-October 04 Skąd: z Nienacka Użytkownik nr: 151 ![]() |
Lis, rączek sobie nie pokłuj za karę
![]() A może można berberys żurawiną zastąpić? Też kwaśna ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 3.549 Dołączył: 27-January 06 Skąd: Wilno Użytkownik nr: 1.293 ![]() |
Liseczku
bardzo prosze ![]() ![]() ![]() dziuniu ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 13.333 Dołączył: 29-July 05 Użytkownik nr: 626 ![]() |
Mamy sklepy, nawet się jutro wybieram po klarowane masło dla teściowej
![]() Zobaczę czy jest, jak nie będzie poproszę Dziunię żeby mi nazbierała ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 42.324 Dołączył: 17-September 04 Skąd: ottawa Użytkownik nr: 59 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
W Samirze nie mieli berberysu. Tylko parki mi pozostają
![]() |
|
|
![]()
|
|
Liseczku, to zrob bez berberysu
![]() |
|
|
![]()
|
|
Postaram sie go zdobyć, bo jednak chciałabym spróbować pełnego smaku tej pyszności
![]() Mąż ma mi sprawdzic jak berberys jest po arabsku i pod tą nazwą poszukam. Ewentualnie rozejrzy się za nim jak będzie w grudniu w Paryżu, tamtejsze sklepy orientalne mają bogatszy asortyment. |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 13.646 Dołączył: 6-May 05 Skąd: znikąd Użytkownik nr: 506 ![]() |
Lissssss, urwę Ci tego berberysu, coooo?
A co się pytać będe, urwę i już. |
|
|
![]()
|
|
A nie zrobisz sobie krzywdy? Nie pokłujesz? Nie wpadniesz do jeziora?
Jeśli nie to możesz. Przy okazji urwij dla siebie i zrób pilaw. |
|
|
![]()
|
|
szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.188 Dołączył: 15-September 05 Skąd: . Użytkownik nr: 750 ![]() |
przepyszny!!! zrobilam wczoraj na obiad i az dziw bierze, ze z tak kilku prostych skladnikow moze wyjsc tak smaczna potrawa!
brakowalo mi jednak berberysu, nigdzie go nie znalazlam... |
|
|
![]()
|
|
Ciesze bardzo, Kasiu, ze Ci spodobalo sie
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 14.687 Dołączył: 7-November 08 Skąd: Civitas Kielcensis Użytkownik nr: 12.156 ![]() |
To i ja zrobię
|
|
|
![]()
|
|
Agatko, to sie bardzo uciesze, jesli Ci i Twojej rodzinie przypadnie do gustu. Mysle, ze mozna smialo zmniejszyc ilosc oleju - co najmniej o jedna trzecia
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 14.687 Dołączył: 7-November 08 Skąd: Civitas Kielcensis Użytkownik nr: 12.156 ![]() |
Na pewno posmakuje
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 2.734 Dołączył: 5-May 07 Użytkownik nr: 3.931 ![]() |
O! a jak ja szukałam, to nie znalazłam przepisu.
![]() Gapa ze mnie. Agatka, a berberys masz ? ![]() |
|
|
![]()
|
|
yyyyyyy... nie mam
![]() |
|
|
![]()
|
|
Agatko, nie plakaj
![]() ![]() Pilaw tego wart ![]() u nas znikl dzis w szybkim tempie - jedlismy go i na obiad i na deser ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 27.418 Dołączył: 30-October 04 Skąd: z Nienacka Użytkownik nr: 151 ![]() |
Czy olej sezamowy to ma być ten z zapachem sezamu, czy ten bez? I czy można dać więcej kuminu i kolendry?
|
|
|
![]() ![]() |
Wersja Lo-Fi | Datenschutzerklärung | Impressum | Aktualny czas: 13th December 2019 - 23:10 |