![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() pomoc kuchenna ![]() Grupa: Srebrny użytkownik Postów: 180 Dołączył: 16-September 08 Użytkownik nr: 10.840 ![]() |
Na zdjeciu to te po lewej stronie. Polecam ogladac filmik w trakcie czytania przepisu ![]() Przepis z : http://www.youtube.com/watch?v=WqBTGCHiwhE Ciasto: 3 szklanki drobnej kaszy manny ½ szkl maki 226g masla lub tluszczu ghee (temp. pokojowa) Szczypta soli Wymieszaj kasze manne z maka i maslem. Formuj ciasto dopoki maka nie zaabsorbuje calego masla. Trzyj przez 5 min. Przykryj i daj ciastu odpoczac przez co najmniej 6 godz.. Jesli w kuchni jest za cieplo, wloz do lodowki. Przygotowanie ciasta: ½ lyzeczki suchych drozdzy ¾ szkl.cieplej wody ½ lyzeczki cukru Posyp wode suchymi drozdzami, dodaj cukier, odstaw na 5 min. Do ciasta dodaj : 2 lyzki mleka w proszku, 2 lyzeczki mahleb , 1/2 lyzeczki zmielonej mystic (mestika) (Co to mestika i jak to mielic à zobacz Arabic Ice Cream video) Stopniowo dodawaj mieszanine drozdzy i wody i mieszaj. Nie gniec ciasta za dlugo... Daj odpoczac 15 min. Podziel na male kulki (ok.60 sztuk) Nadzienie daktylowe: ¼ kg pasty daktylowej 2 lyzki masla 1 lyzka zmielonych nasion kopru wloskiego 1 lyzka zmielonych nasion anyzu ½ lyzeczka przyprawy mahlab Uprazenie przypraw przed mieleniem wzmocni smak. Mozna uzyc jakichkolwiek przypraw sie chce, wg uznania. Ugniataj ciasto do gladkosci. Uzyj oleju kukurydzianego (lub oliwy z oliwek) zeby zapobiec klejeniu sie ciasta do rak. Formuj ciasto daktylowe w kulki o rozmiarze orzechow laskowych. Nadzienie pistacjowe: 1 ½ szkl. Zmielonych niesolonych pistacji ¾ szkl. Cukru pudru 2 lyzki wody pomaranczowej Wymieszaj. Stopniowo dodaj wode pomaranczowa i mieszaj do uzyskania gestego ciasta. Podziel i formuj tak jak paste daktylowa. Zawsze przykrywaj ciasto kiedy z nim pracujesz, zeby nie wyschlo. Mozna uzywac specjalnych drewnianych foremek do maa’mul, zeby uzyskac szybsze efekty lub malych blaszanych zaciskow z tradycyjnym dekoracyjnym wzorem. Rozplaszcz kulke ciasta , umiesc w srodku nadzienie daktylowe i zamknij ja (kulke). Umiesc w foremce drewnianej (mozna posypac odrobina maki lub kaszy manny, zeby sie nie przykleilo)i uderz o deske, zeby ja wyjac juz uformowana. Jesli uzywasz malket: tak jak wczesniej + zrob dziure w srodku jak w oponce, uformuj, dekoruj, uwazajac zeby nie przebic ciasta. Umiesc mamul na papierze do pieczenia. Piec 10min. W 200oC na dole pieca, potem przenies na gore i piecz 5-6min (nadzienie pistacjowe zajmuje wiecej czasu niz daktylowe). Posyp cukrem pudrem przed podaniem. Przechowuj hermetycznie zamkniete, do miesiaca w lodowce. |
|
|
![]()
|
|
![]() pomoc kuchenna ![]() Grupa: Srebrny użytkownik Postów: 180 Dołączył: 16-September 08 Użytkownik nr: 10.840 ![]() |
Foremki, jakie i ja mam
![]() Etapy przygotowania: Ciasto po ucieraniu w rekach : ![]() Przed pieczeniem ![]() Z podwojonych skladnikow: ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 19.396 Dołączył: 11-June 06 Skąd: Opole Użytkownik nr: 1.843 ![]() |
Przepraszam za off top ale niesamowitą masz wiedzę na temat kuchni z tych regionów, podziwiam każdorazowo.
Można wiedzieć skąd? Mieszkasz tam? |
|
|
![]()
|
|
Dziekuje, naprawde milo czytac takie slowa. Zaczynalam przygode z gotowaniem kilka lat temu i wtedy szukajac przepisu na muffinki trafilam na to forum, gdzie sie duzo ladnych fotek naogladalam. Nie mieszkam w kraju arabskim, ale tu gdzie jestem sa takie sklepy, w ktorych mozna sie zaopatrzyc, a kurs : wprowadzenie do dan arabskich dostalam gratis z aktem malzenstwa.
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() uczeń ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 917 Dołączył: 25-January 12 Skąd: okolice Łomży Użytkownik nr: 36.949 ![]() |
Mam foremkę do tych ciasteczek od roku i jeszcze ani razu jej nie użyłam, może w końcu się jakoś zorganizuję i upiekę te słodkości.
|
|
|
![]()
|
|
![]() czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.522 Dołączył: 28-October 04 Skąd: Dortmund Użytkownik nr: 140 ![]() |
Ale cudeńka. Spróbuję nawet bez foremek.
|
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 19.504 Dołączył: 19-September 04 Skąd: Wrocław Użytkownik nr: 67 ![]() |
Pozwolę sobie wykorzystać temat i dodać kolejną wersję tych bardzo smacznych ciasteczek. Przepis wypatrzyłam na stronie Smaki Maroka http://smakimaroka.pl/maamoul-arabskie-cia...ka-z-daktylami/ i wklejam go tutaj w dosłownym brzmieniu.
Z linka radzę skorzystać, ponieważ Autorka nie tylko podaje sam przepis, ale prezentuje foremki do wykonania ciasteczek, jak też trochę historii związanej z tym wypiekiem. Nie wiem, jak na Was, ale na mnie taki "rys historyczny" działa najsilniej. Musiałam zrobić. ![]() Maamoul - arabskie ciasteczka z daktylami Składniki na około 70 sztuk (lub mniej, w zależności od wielkości foremki)* 350 gr mąki pszennej 300 gr drobnej semoliny 1/2 łyżeczki proszku do piecznia 250 gr miękkiego masła 2/3 szklanki cukru pudru 100 ml wody z kwiatu pomarańczy 1/3 łyżeczki przyprawy mahlep (opcjonalnie) Nadzienie: 450 gr pasty daktylowej 4 łyżki wody z kwiatu pomarańczy *moja foremka jest szeroka na 4 cm i wysoka na 3cm Mąkę, semolinę, proszek, cukier puder oraz mahlep wymieszać w misce. Następnie dodać miękkie masło, lekko wyrobić i wlać wodę z kwiatu pomarańczy. Wyrobić na gładkie ciasto, zawinąć w folię spożywczą i wsadzić do lodówki na około 30 minut. W międzyczasie przygotować nadzienie. Do pasty wlać wodę kwiatową i dobrze wyrobić. Uformować 70 kuleczek (nieco większe od orzecha laskowego) lub mniej, z zależności od wielkości foremki. Ze schłodzonego ciasta urywać niewielkie porcje (troszkę mniejsze niż łupina orzecha włoskiego), spłaszczyć, na środek dać kulkę daktylową i uformować okrągłe ciasteczko. Foremkę lekko oprószyć mąką, włożyć uformowane ciastko i porządnie ugnieść, by odcisnął się wzorek. Następnie stuknąć lekko foremką o blat (polecam na rancie blatu położyć ściereczkę) i wybić ciasteczko. Uformowane ciasteczka ułożyć w niewielkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, na funkcji góra-dół, około 15-18 minut. Gdy zarumienią się lekko od dołu, to znak, że już czas wyciągnąć je z piekarnika. Studzić na kratce. Można lekko oprószyć cukrem pudrem. Mam taką foremkę, ![]() a to ciasteczka przed pieczeniem: ![]() na masę daktylową rozgotowałam 50 dag daktyli w pół szklance soku z pomarańczy, potem dodałam drobno wysiekaną skórkę z domowej konfitury. Drugie nadzienie było z powideł węgierkowych z czekoladą + spora garść drobno posiekanych orzechów włoskich i szczypta przyprawy do piernika (bez sody!). Ciasteczka są bardzo smaczne, ale zabawy z nimi sporo. Moja foremka jest raczej duża i choć praca niby łatwiejsza, to jeśli trafię mniejszą kupię na pewno, ciasteczka będą drobniejsze, na kęs. Muszę jeszcze pamiętać, żeby jej średnica była mniejsza, ale foremka głębsza, wygodniej się nadziewa. |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 26.734 Dołączył: 28-November 05 Skąd: Loca Deserta Użytkownik nr: 1.024 ![]() |
Dzięki Buko za wpisanie przepisu, będę polować na foremkę.
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() uczeń ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 790 Dołączył: 11-May 08 Skąd: Texas Użytkownik nr: 9.091 ![]() |
Foremka juz w koszyku w Amazonie
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 19.504 Dołączył: 19-September 04 Skąd: Wrocław Użytkownik nr: 67 ![]() |
Aniutko, która to?
|
|
|
![]()
|
|
![]() uczeń ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 790 Dołączył: 11-May 08 Skąd: Texas Użytkownik nr: 9.091 ![]() |
Wybralam plastikowa po przeczytaniu wpisu zalinkowanego przez Ciebie wyzej, zeby bylo latwiej ciastka wyciagac.
Załączone pliki
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Brązowy użytkownik Postów: 24 Dołączył: 14-December 07 Użytkownik nr: 6.716 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 26.734 Dołączył: 28-November 05 Skąd: Loca Deserta Użytkownik nr: 1.024 ![]() |
Dziękuję, podpowiem Mikołajowi.
![]() |
|
|
![]()
|
|
Właśnie na arabskich widziałam taką, którą mogłabym jeszcze mieć i jest podobna do tej, którą Aniutka wybrała.
Plastik praktyczniejszy, lepiej się myje, ale drewno milsze. ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 15.473 Dołączył: 24-June 05 Skąd: z Pomorza Użytkownik nr: 592 ![]() |
dwie od nich mam , ale kiedyś mieli inny wybór
ale te dwie nowe bardzo mi się podobają https://www.arabskie.pl/pl/p/Forma-do-ciast...2C-wzor-2A/1283 https://www.arabskie.pl/pl/p/Forma-do-ciast...2C-wzor-3A/1284 |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz-zawodowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 6.183 Dołączył: 16-February 08 Skąd: półn.-zach. Użytkownik nr: 7.687 ![]() |
Plastik praktyczniejszy, lepiej się myje, ale drewno milsze.
![]() Drewniane ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 15.473 Dołączył: 24-June 05 Skąd: z Pomorza Użytkownik nr: 592 ![]() |
Plastik praktyczniejszy, lepiej się myje, ale drewno milsze. ![]() Drewniane ![]() a no , a ta Buki taka z duszą jest ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz-zawodowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 6.183 Dołączył: 16-February 08 Skąd: półn.-zach. Użytkownik nr: 7.687 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
Wersja Lo-Fi | Datenschutzerklärung | Impressum | Aktualny czas: 8th December 2019 - 19:25 |