![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 37.827 Dołączył: 19-March 05 Skąd: Bydgoszcz Użytkownik nr: 422 ![]() |
Przepis znalazłam w wielu książkach i miejscach w sieci, wszystkie takie same, różniące się jedynie obecnością cząbru. Przepisy znaleźć można w książkach: 'Przysmaki Borów Tucholskich' (mała publikacja wielbicieli tradycji kuchni borowiackiej), 'Kuchnia z rodowodem' Grażyny Szelągowskiej, 'Kulinarny atlas Pomorza' pod redakcją Olimpii Shneider i 'Kuchnia regionalna wczoraj i dziś' Markuzy Bienieckiej i Dekowskiego. W necie wystarczy wpisać okrasa z gęsi lub óbóna i wyskoczy mnóstwo przepisów.
Rzecz niezwykle prosta do zrobienia, potrzebne jest mięso z piersi, ewentualnie uda gęsi razem ze skórką i tłuszczem, sól, pieprz, majeranek, opcjonalnie cząber i czosnek. Mięso przepuścić przez maszynkę albo posiekać (dawniej siekano razem z kośćmi), dodać przyprawy, wymieszać dobrze, włożyć do naczynia i zostawić w lodówce. Może stać około dwóch tygodni. Okrasy można używać jako smarowidło na chleb, albo jako okrasę do ziemniaków, albo zup, czy smażonej jajecznicy. Na razie użyłam mięsa z jednego uda, spróbowałam i powiem Wam, że jest pyszne. Będę jeść z chlebem, a jak uda mi się kupić w Lidlu pierś i nogę, powtórzę. |
|
|
![]()
|
|
kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 15.183 Dołączył: 19-September 04 Użytkownik nr: 69 ![]() |
Ale to surowe mięso się mieli?
|
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 37.827 Dołączył: 19-March 05 Skąd: Bydgoszcz Użytkownik nr: 422 ![]() |
Tak, to jest zupełnie surowe. I pyszne.
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz-zawodowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 9.365 Dołączył: 9-November 08 Użytkownik nr: 12.179 ![]() |
I je się też na surowo, tak?
Uwielbiam tatara. To niczym nie grozi czy jak przy wszystkich surowych mięchach? |
|
|
![]()
|
|
Tak.
![]() Doris, nie wiem, czy grozi czymś, ale nie spodziewam się, że dopuszcza się do handlu mięso nieprzebadane. |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 26.744 Dołączył: 28-November 05 Skąd: Loca Deserta Użytkownik nr: 1.024 ![]() |
Kawo, podziwiam, że odważyłaś się to zjeść.
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 16.183 Dołączył: 19-August 07 Skąd: środek Polski Użytkownik nr: 5.092 ![]() |
No ja też gratuluje odwagi. Nie wiem , czy grozi czy nie grozi, ale jakos tak sama z siebie surowego mięsa nie jem.
|
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 26.744 Dołączył: 28-November 05 Skąd: Loca Deserta Użytkownik nr: 1.024 ![]() |
Ja jem, ale tylko wołową polędwicę. Skóry i mięsa z gęsi bym nie tknęła. Chyba....
![]() |
|
|
![]()
|
|
A ja jem, lubię tatara, lubię surowe ryby w różnych wersjach, lubię i okrasę, która jest przebojem Święta Gęsi w Przysieku.
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 16.183 Dołączył: 19-August 07 Skąd: środek Polski Użytkownik nr: 5.092 ![]() |
A podobno kiedyś jeszcze z koścmi jedli! A my....
![]() Polędwicew wołową w postaci tatara, może i owszem, ale od lat nie jadłam. Jest tyle innego jedzenia, że wystarczy. |
|
|
![]()
|
|
A wędlin wędzonych nie jadasz? Bo to przecież też surowe.
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Gęsiowo.
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
A pogoda dopisała? Bo u mnie od wczoraj pada.
|
|
|
![]()
|
|
Było pięknie i słonecznie.
![]() |
|
|
![]()
|
|
O, to tym bardziej zazdroszczę tego gęsiowego festiwalu.
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.102 Dołączył: 19-March 05 Skąd: Dolina Baryczy Użytkownik nr: 421 ![]() |
Musi być dobre,skoro jest tyle przepisów,pochwał .
Z takiej okrasy można robić zasmażkę,polewkę...... http://biokurier.pl/aktualnosci/1793-swietomarcinskie-gesi |
|
|
![]() ![]() |
Wersja Lo-Fi | Datenschutzerklärung | Impressum | Aktualny czas: 9th December 2019 - 22:56 |