![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 24.266 Dołączył: 3-January 09 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 13.254 ![]() |
Hmm, nigdy nie miałam takich kłopotów. Teraz nie mam możliwości zważyć, ale skoro i mąka i woda są na kubki, to nawet drobne różnice w wielkości naszych kubków nie spowodują istotnych zmian w konsystencji. Poza tym w moim mieszkaniu może być inna wilgotność niż w Twoim, więc jedna będzie potrzebowała mniej mąki, druga więcej. Jakiej mąki użyłaś? Radzę wziąć taką, która ma ponad 10 g białka (na 100 g mąki). Najczęściej używam mąki typ 650 z Lidla.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Brązowy użytkownik Postów: 34 Dołączył: 17-December 12 Użytkownik nr: 40.061 ![]() |
Użyłam mąki 650 z Biedronki.
I ciasto naprawdę było po prostu lejące. Ja wsypałam mąkę do szklanek, a może trzeba było jeszcze ubić? Niestety cienka jestem w wypiekach, jak mam jakiś przepis to trzymam się go bardzo dokładnie, bo sama niewiele sobie pomogę. Pytam o dokładną wagę, bo chciałabym te chlebki robić już stale, a ta konsystencja bardzo mi utrudniała pieczenie. |
|
|
![]()
|
|
szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.615 Dołączył: 3-May 09 Użytkownik nr: 15.547 ![]() |
Użyłam mąki 650 z Biedronki. I ciasto naprawdę było po prostu lejące. Ja wsypałam mąkę do szklanek, a może trzeba było jeszcze ubić? Niestety cienka jestem w wypiekach, jak mam jakiś przepis to trzymam się go bardzo dokładnie, bo sama niewiele sobie pomogę. Pytam o dokładną wagę, bo chciałabym te chlebki robić już stale, a ta konsystencja bardzo mi utrudniała pieczenie. ciut więcej niż szklanka wody na 3 szklanki mąki i wyszło ci lejące ciasto? chyba coś pomyliłaś z płynami albo masz jakąś wyjątkową wodę ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz-zawodowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 7.253 Dołączył: 21-December 05 Użytkownik nr: 1.142 ![]() |
Użyłam mąki 650 z Biedronki. I ciasto naprawdę było po prostu lejące. Ja wsypałam mąkę do szklanek, a może trzeba było jeszcze ubić? Niestety cienka jestem w wypiekach, jak mam jakiś przepis to trzymam się go bardzo dokładnie, bo sama niewiele sobie pomogę. Pytam o dokładną wagę, bo chciałabym te chlebki robić już stale, a ta konsystencja bardzo mi utrudniała pieczenie. Na 500g maki chlebowej wez 300g wody i 4-5 lyzek oliwy z oliwek, 3g drozdzy instant lub 10g drozdzy swiezych, 10g soli. Z tego ciasta z powodzeniem uzyskasz 8 sporych (nieco ponad 100g wagi) chlebkow lub 10 x ok.85g Ciasto ma byc dobrze wyrobione, gluten dobrze rozwiniety. Zostawic na godzine. Podzielic na porcje, zawinac w kulki, ulozyc na omaczonym stole zlepieniem w gore, przykryc, zostawic na 15-30 minut. Nastepnie kazda kulke obtoczyc w mace ulozyc na stole (rowniez omaczonym spojeniem w dol i rozwalkowac na 5mm. Walkowac po jednej (gladkiej stronie tylko, inaczej pitty, naany, ciapatti nie napuszaja sie). Zsuwac na goraca blache, kamien i piec kilka minut w bardzo goracym piecu, az sie napusza, ale nie zbrazowieja. Brazowe pecherze na wierzchu pity mozna uzyskac podpiekajac ja krotko pod goracym grillem. |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Brązowy użytkownik Postów: 34 Dołączył: 17-December 12 Użytkownik nr: 40.061 ![]() |
Bardzo dziekuję.
|
|
|
![]()
|
|
![]() uczeń ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.006 Dołączył: 3-July 08 Skąd: Poznań Użytkownik nr: 9.746 ![]() |
Ciasto na pitę się robi:)
|
|
|
![]()
|
|
![]() uczeń ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.006 Dołączył: 3-July 08 Skąd: Poznań Użytkownik nr: 9.746 ![]() |
W piekarniku:) Czekam i patrzę czy się napowietrzą;)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Brązowy użytkownik Postów: 7 Dołączył: 6-March 07 Użytkownik nr: 3.388 ![]() |
Ja pitolę, co za pita
![]() Co prawda moje bardziej z wyglądu przypominają bułki, bo je na siłę upchnęłam na jedną blachę, ale i tak są pulchniutkie i pięknie wyrośnięte a smak normalnie powala na kolana. No i moja propozycja nadzienia dla tych co nie mają czasu żeby coś tam wysmażać: biały ser, trochę majonezu, pomidor pokrojony w kostkę i ciut soli. Uwierzcie że bardzo mi smakowało choć jestem mięsożercą. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Brązowy użytkownik Postów: 7 Dołączył: 31-January 10 Użytkownik nr: 19.980 ![]() |
Z mąki pełnoziarnistej wyszły obłędnie pyszne! Przepis rewelacja!
|
|
|
![]() ![]() |
Wersja Lo-Fi | Datenschutzerklärung | Impressum | Aktualny czas: 11th December 2019 - 09:21 |