![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 19.488 Dołączył: 19-September 04 Skąd: Wrocław Użytkownik nr: 67 ![]() |
Nie wiem ile, czekam na info od Maleny.
![]() Żeby się nie pogniotły w pieczeniu wymysliłam sobie, że wałeczki będę opierać o brzegi niedużej brytfanki, akurat mi pasuje rozstaw. ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() pomoc kuchenna ![]() ![]() Grupa: Srebrny użytkownik Postów: 331 Dołączył: 11-September 11 Skąd: East Midlands (LE) uk Użytkownik nr: 34.303 ![]() |
Nie wiem ile, czekam na info od Maleny. ![]() Żeby się nie pogniotły w pieczeniu wymysliłam sobie, że wałeczki będę opierać o brzegi niedużej brytfanki, akurat mi pasuje rozstaw. ![]() Dziewczyny, ja to w pracy już o takiej porze Na jeden raz piekłam 6 sztuk i miałam sobie zrobiona podpórkę z kartonu z lekkimi wycięciami na raczki, a tenże kartonik włożyłam do dużej blachy na ciasto, wiec trdelniki wisiały nie zgniatając się Ile ich wyszło dokładnie nie pamietam ... ale coś pomiędzy 25 a 30 Na pierwszym zdjeciu jakie dałam wcześniej jest trochę widać ten czerwony kartonik |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 19.488 Dołączył: 19-September 04 Skąd: Wrocław Użytkownik nr: 67 ![]() |
Maleno, dziekuję i przepraszam, jesli pomyślałaś, że Cię popędzam. Absolutnie nie.
![]() Coraz bardziej doceniam sprawność paczkomatów InPostu, odebrałam wczoraj zamówione wałeczki. ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.879 Dołączył: 8-April 11 Użytkownik nr: 30.485 ![]() |
Malena, te trdelniki tylko wygladaja jak moje rurki z kremem. Bo moje sa z ciasta francuskiego.
|
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz-zawodowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 6.180 Dołączył: 16-February 08 Skąd: półn.-zach. Użytkownik nr: 7.687 ![]() |
Buko, jak było nie kupić, skoro link podany na tacy
![]() ![]() Gdyby były same wałeczki to może bym się oparła ale sprzedawca miał ładne puszki ze świątecznymi motywami więc uznałam, że to znak ![]() Zamierzam dwa stalowe pręty przyciąć na szerokość piekarnika, położyć na prowadnicach i na nich wałki. Tym sposobem wejdzie mi 7 wałków z ciastem. Moje zakupy pewnie jutro przyjdą bo mam info, że wysłane. |
|
|
![]()
|
|
![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.879 Dołączył: 8-April 11 Użytkownik nr: 30.485 ![]() |
Puszke- budke telefoniczna dostalam od corki przed laty. Wrzucam do niej drobne papierkowe pieniadze.
|
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz-zawodowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 6.180 Dołączył: 16-February 08 Skąd: półn.-zach. Użytkownik nr: 7.687 ![]() |
Mnie córka w podobnej puszce przywiozła z Londynu herbatę. Bardziej pamiątka ale ładna
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Moje wałeczki dzisiaj sprawdziłam
![]() Porcję ciasta podzieliłam na dwie części i z każdej utoczyłam po siedem rolek. Tak się paliłam do pieczenia, że pierwszy wsad zrobiłam bez natłuszczenia drewnianych wałeczków i tym sposobem upieczone ciastka (cynamonowe) trudniej schodziły z formy. Co do smaku, jak dla mnie za dużo masła (nie przepadam za nim). Następnym razem obtoczę w posypce (przyciskając ciasto, nasmarowane ciasto wystarczyło posypać). Nie cięłam równych pasków. Ciastka może nie wyszły perfekcyjne ale smaczne. Posypka cynamonowa z cukrem: ![]() Posypka z wiórków kokosowych: ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 26.731 Dołączył: 28-November 05 Skąd: Loca Deserta Użytkownik nr: 1.024 ![]() |
H-elen, chapeau bas!!!
![]() Nawiasem mówiąc, jestem z siebie dumna, że nie weszłam w linki i nie kupiłam wałeczków, puszek i budki telefonicznej, choć ta ostatnia kusiła najbardziej. ![]() |
|
|
![]()
|
|
Dzięki
![]() Puszki mają przeznaczenie ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz-zawodowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 9.751 Dołączył: 7-June 07 Skąd: Starachowice Użytkownik nr: 4.258 ![]() |
piekne wyszły.
Kiedyś mocno mnie kusiły te wypieki. Ale już mi przeszło ![]() Wtedy patrzyłam za takimi formami https://orionagd.pl/product-pol-438-Forma-n...urki-2-szt.html Wydaje mi się, że ciasto nawinięte na metalowe formy lepiej się upiecze. Ale może tylko wydaje się |
|
|
![]()
|
|
Krysiu, pewnie masz rację bo pokazane przez Ciebie są do tego wytworzone. Rozmiar ciastek byłby pewnie taki jak te, które są sprzedawane. Na nasze domowe potrzeby rozmiar wałeczków jest w sam raz. Poza tym, siedem sztuk mieści się na jednym razem w piekarniku. Z porcji ciasta mam dwa wsady. Myślę, czy nie dokupić siedem wałeczków, wówczas ustawiłabym pionowo i wszystkie ciastka byłyby upieczone w krótszym czasie.
|
|
|
![]()
|
|
Dobre te foremki stalowe, ale drogie, zwłaszcza, że dwie, to mało. Więcej mi sie nie opłaca, bo to pieczenie, to chwilowa raczej zabawa. Widzę teraz, że stalowe do rurek z ciasta francuskiego, które mam i zamierzałam użyć, zupełnie się do trdelnika nie nadają.
Heleno ![]() ![]() Donoszę, że wczoraj na przedświątecznym kiermaszu, na stoisku z drewnianymi wyrobami były nasze wałeczki, po 4 zl/szt. ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz-zawodowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 9.751 Dołączył: 7-June 07 Skąd: Starachowice Użytkownik nr: 4.258 ![]() |
kiedyś jak przymierzałam się do pieczenia (do czego nie doszło) to własnie ogladałam, że nawija się takie ciastowe wałeczki.
|
|
|
![]()
|
|
Dobre te foremki stalowe, ale drogie, zwłaszcza, że dwie, to mało. Więcej mi sie nie opłaca, bo to pieczenie, to chwilowa raczej zabawa. Widzę teraz, że stalowe do rurek z ciasta francuskiego, które mam i zamierzałam użyć, zupełnie się do trdelnika nie nadają. Heleno ![]() ![]() Donoszę, że wczoraj na przedświątecznym kiermaszu, na stoisku z drewnianymi wyrobami były nasze wałeczki, po 4 zl/szt. ![]() Ja właśnie toczyłam wałki, nie cięłam pasków. Po owinięciu wokół wałka, a raczej rolowaniu wałeczkiem po tym cieście, jeszcze lekko przewałkowałam tym po stolnicy. Pomyślę, czy nie dokupić jednak 7 sztuk i będę miała jeden wsad do piekarnika (pionowo). Co do metalowych, poza ceną i rozmiarem, to obawiałabym się, że stawiając formę pionowo tłuste ciasto ześliźnie się. Poziomo zawieszając formę to akurat ciasto z którego robiłam byłoby na tyle ciężkie, że obwisłoby i wypiek będzie zdeformowany. Zapewne na tych foremkach potrzebne jest mniej tłuste i bardziej zwięzłe ciasto. Tym razem nie zakupię metalowych przydasi ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 15.466 Dołączył: 24-June 05 Skąd: z Pomorza Użytkownik nr: 592 ![]() |
Helenka, jaka piękne, a te wałeczki gdzie, jaki link?
|
|
|
![]()
|
|
Helenka, jaka piękne, a te wałeczki gdzie, jaki link? ![]() Link do wałeczków w poście Buki, strona. 1, #19 ![]() EDIT: Czyli tu: https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...t&p=1652009 |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 15.466 Dołączył: 24-June 05 Skąd: z Pomorza Użytkownik nr: 592 ![]() |
![]() Link do wałeczków w poście Buki, strona. 1, #19 ![]() EDIT: Czyli tu: https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...t&p=1652009 ![]() |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() pomoc kuchenna ![]() ![]() Grupa: Srebrny użytkownik Postów: 331 Dołączył: 11-September 11 Skąd: East Midlands (LE) uk Użytkownik nr: 34.303 ![]() |
Dziewczyny jesteście cudowne! T
![]() Piękne trdelniki - wałeczki jak malowane ![]() Uwielbiam tu wchodzić xxx |
|
|
![]() ![]() |
Wersja Lo-Fi | Datenschutzerklärung | Impressum | Aktualny czas: 7th December 2019 - 07:34 |