![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 13.183 Dołączył: 1-September 05 Skąd: Budzewo Użytkownik nr: 708 ![]() |
Składniki:
50 dag mąki pszennej 5 dag drożdży -- świeżych 10 dag masła 5 żółtek 15 dag cukru 1/4 litra mleka rodzynki 1 cytryna -- tylko skórka 1 szczypta soli 1 torebka cukru waniliowego Mleko lekko podgrzewamy (2-3 min, temp 40st C, obr. 0,5) Rozpuszczamy masło i przestudzamy je Dodejemy resztę składników bez masła i rodzynek (4-5 min Interwał) Po 2-3 min nie przerywając wyrabiania wlewamy przez otwór w pokrywie cienką strużką masło" Dodajemy rodzynki i lekko mieszamy (kilka sekund, obr.minimalne) Przekładamy do formy i odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach C. Długo nie mogłam zabrać sie do tego ciasta. Ciągle pamiętałam tatę w pocie czoła (dosłownie) wyrabiajacego ciasto. Po dostosowaniu składu do TM robię ją często i bardzo lubię. Jest nie za słodka, bardzo "puchata" i długo świeża. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Brązowy użytkownik Postów: 2 Dołączył: 26-March 07 Użytkownik nr: 3.540 ![]() |
![]() ![]() ![]() W piekarniku elektrycznym przy 180 stopniach i włączonej grzałce górnej i dolnej babka upiekła się już po 25-27 minutach. Druga uwaga natury praktycznej - po wyjęciu ciasta z Thermomixa i po dolepianiu do niego pozostałych fragmentów (tych które w garnku pozostały) ciasto można wyrobić ręcznie przez kilkanaście sekund - ja tak nie zrobiłem i popękało mi w miejscach doklejania Poza tym raz jeszcze potwierdzam !!!! SUPER Smacznego |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Brązowy użytkownik Postów: 15 Dołączył: 13-October 07 Użytkownik nr: 5.754 ![]() |
Hm brzmi pysznie, dzisiaj pieke warkocze, wiec baba musi chwilke poczekac
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() uczeń ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 774 Dołączył: 23-March 06 Skąd: stąd Użytkownik nr: 1.559 ![]() |
Znam ten przepis nie wiem skąd, ale wiele lat go stosuję do drożdzówki i wszyscy go lubimy. Nie poszukuję nawet innych. Jobi wie co dobre...
![]() |
|
|
![]() ![]() |
Wersja Lo-Fi | Datenschutzerklärung | Impressum | Aktualny czas: 14th December 2019 - 03:21 |