![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 2.029 Dołączył: 26-March 08 Użytkownik nr: 8.429 ![]() |
Przepis na te pierniczki znalazłam rok temu. Zapisałam go sobie na skrawku papieru, którego w tym roku szukałam przez dwa tygodnie, wertując całe stosy książek i zeszytów z różnymi zapiskami. No i wreszcie znalazłam! Dziele się nim z Wami bo to jest doskonałe ciasto na wszelkiego rodzaju dekoracje piernikowe. Smakowo pierniki nie są rewelacyjne, chociaż moje dzieci są innego zdania, daleko im do piernika staropolskiego ale nie znam lepszego ciasta do robienia ozdób na choinkę, domków, świeczników, choinek... Ciasto podczas pieczenia sporo rośnie ale zachowuje nadany mu wcześniej kształt, a gotowe już pierniki są lekkie, nie łamią się, nie kruszą i nie chłoną wilgoci.
Niestety nie pamiętam gdzie znalazłam ten przepis. Czeskie pierniczki tradycyjne 800g mąki, 280g cukru pudru, 120g tłuszczu, 110g miodu 220g jajek 3 łyżeczki sody, 4 łyżeczki przyprawy do pierników ( daję jedno opakowanie przyprawy i 2 łyżeczki cynamonu) Miód i masło roztopić. W misce wymieszać mąkę, cukier, sodę i przyprawy, dodać ciepły miód z masłem i wymieszać. Następnie wlać roztrzepane jajka i zagnieść ciasto. Odłożyć w chłodne miejsce na minimum dwa dni, ja nie czekam nigdy tak długo, piekę zawsze tego samego dnia. Wałkować cieniutko, maksymalnie na ok. 5 mm, bo bardzo rosną w piekarniku i smarować jajkiem z dodatkiem jednej łyżeczki cukru pudru ( to dla ładnego koloru). Smarowałam je również mlekiem skondensowanym, które wcześniej posłodziłam pudrem i te bardziej mi się podobają. Temperatura pieczenia 160-170 st. C. Lukier 1 białko 120 - 140g przesianego cukru pudru sok z cytryny ( opcjonalnie) Proporcje są oczywiście przybliżone, wszystko zależy od wielkości jajka. Ubić białko stopniowo dosypując cukier, gdyby był za gęsty dodać soku z cytryny, a jak zbyt rzadki dosypać jeszcze cukru i ponownie ubić. Do wyciskania lukru używam małego rożka zrobionego z papieru do pieczenia. Wlewam do niego lukier i wtedy dopiero odcinam końcówkę. EDYCJA:Szczegółowy opis wykonania lukru. Tak wyglądają moje pierniki na choinkę ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 2.029 Dołączył: 26-March 08 Użytkownik nr: 8.429 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 26.747 Dołączył: 28-November 05 Skąd: Loca Deserta Użytkownik nr: 1.024 ![]() |
Zachwycające. Nie mogę się napatrzeć.
|
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 15.475 Dołączył: 24-June 05 Skąd: z Pomorza Użytkownik nr: 592 ![]() |
przepis wykorzystam,a i proszę pajaca tu wkleić córeczki , będę fochy strzelać
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 15.475 Dołączył: 24-June 05 Skąd: z Pomorza Użytkownik nr: 592 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Joasiu
![]() Margot, jak sobie życzysz. ![]() Piernik lukrowany małymi rączkami siedmiolatki. ![]() |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
dziekuję i powtórzę -jabłuszko niedaleko padło od jabłoni
![]() Maraa, ale ja tylko prawdę piszę , samą prawdę , pierniki sa wyjątkowe |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.102 Dołączył: 19-March 05 Skąd: Dolina Baryczy Użytkownik nr: 421 ![]() |
Maraa,piękności .
Mordujesz mnie po kawałku,cierpię okrutnie. Ja w tym roku dałam wielką plamę,nawet mi się nie chce mówić ,co tam mówić-myślenie o tym mnie boli. ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.728 Dołączył: 2-April 07 Użytkownik nr: 3.601 ![]() |
Maraa
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() mi po prostu brak słów ![]() ![]() Mistrzostwo świata - nic ująć nic dodać ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() pomoc kuchenna ![]() ![]() Grupa: Srebrny użytkownik Postów: 219 Dołączył: 30-March 09 Skąd: Górny Śląsk Użytkownik nr: 14.911 ![]() |
Maraa katujesz mnie tymi pierniczkami powiedz mi jak Ty ozdobiłaś je?? tzn jakiego konkretnie lukru użyłaś z jakich proporcji i składników oraz jak mam uzyskać takie linie równiutkie ?? dziękuję
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.102 Dołączył: 19-March 05 Skąd: Dolina Baryczy Użytkownik nr: 421 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Srebrny użytkownik Postów: 52 Dołączył: 15-November 06 Skąd: Szczecin Użytkownik nr: 2.686 ![]() |
Przyłączam sie z pytaniem o tajemnice pieknego zdobienia:)
Jak również do zachwytów! Przepiekne! A taki brokat to gdzie można dostac? |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 30.541 Dołączył: 5-May 06 Skąd: Górny Śląsk Użytkownik nr: 1.716 ![]() |
Maraa - prześliczne!!!
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 2.533 Dołączył: 23-December 04 Skąd: prawie Warszawa Użytkownik nr: 236 ![]() |
Przyłączam sie z pytaniem o tajemnice pieknego zdobienia:) Jak również do zachwytów! Przepiekne! A taki brokat to gdzie można dostac? To ja poczekam na odpowiedź. Bo pierniczki upieczone, no i wypadałoby je ozdobić. Mistrzyniom nie dorównam, ale wskazówki chętnie przyjmę ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.507 Dołączył: 15-August 09 Użytkownik nr: 17.117 ![]() |
Boskie są
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.969 Dołączył: 23-June 07 Skąd: z Dojczlandu Użytkownik nr: 4.430 ![]() |
Maraa... Winter, Winter, Wonderland....sa te Twoje pierniczki. To nie moze byc realne, to swiat bajki. Jestem zachwycona i chetnie patrze na nie i patrze...i jestem nagle w innym swiecie....
|
|
|
![]()
|
|
Bardzo Wam dziękuję za miłe komentarze!
![]() Maraa katujesz mnie tymi pierniczkami powiedz mi jak Ty ozdobiłaś je?? tzn jakiego konkretnie lukru użyłaś z jakich proporcji i składników oraz jak mam uzyskać takie linie równiutkie ?? dziękuję ![]() Lukier musi być gęsty i dobrze ubity, a jak będziesz wyciskać go na pierniki to nie dotykaj końcówką rożka do ciastka tylko trzymaj go nad jego powierzchnią. Lukier sam opadnie równo, nie wychodzi mu to wtedy gdy zaczynamy mu w tym pomagać;) Dużo zależy również od naszej cierpliwości i doświadczenia, jak zaczynałam to też nie było to dla mnie łatwe. ![]() Przyłączam sie z pytaniem o tajemnice pieknego zdobienia:) Jak również do zachwytów! Przepiekne! A taki brokat to gdzie można dostac? Mój kupiony był w UK. To ja poczekam na odpowiedź. Bo pierniczki upieczone, no i wypadałoby je ozdobić. Mistrzyniom nie dorównam, ale wskazówki chętnie przyjmę ![]() Wskazówki jw. ![]() Składniki i proporcje na lukier wpisałam pod przepisem. |
|
|
![]() ![]() |
Wersja Lo-Fi | Datenschutzerklärung | Impressum | Aktualny czas: 12th December 2019 - 09:30 |