![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() kucharz-zawodowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 9.747 Dołączył: 7-June 07 Skąd: Starachowice Użytkownik nr: 4.258 ![]() |
To ciasto piekę od dawna już. Każdej jesieni musi być. Smak jest zaskakujący za sprawą dodanego imbiru, ale mocno wciagający. Przepis z moimi zmianami, jest od Małgosi http://pieprzczywanilia.blogspot.com/. I ogromnie Jej dziękuję, że namówiła mnie lata temu na wypróbowanie tego przepisu ![]() * 3 gruszki (dojrzałe, ale niezbyt miękkie) * 150 g mąki * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 2 łyżeczki imbiru w proszku * 100 g mielonych migdałów * 100 g cukru (dałam cukier trzcinowy) * 130 g masła w temp. pokojowej * 4 duże jaja w temp. pokojowej * ok. 70 g imbiru kandyzowanego (drobno pokrojony) * garść płatków migdałowych Tortownicę o średnicy 22 - 23cm posmarowałam masłem i posypałam tartą bułką. Włączyłam piekarnik aby nagrzał się do temperatury 180 stopni. W misce wymieszałam mąkę, migdały, mielony imbir i proszek do pieczenia. W drugiej misce utarłam na puch masło z cukrem, do którego stopniowo dodawałam po jednym jajku. Gdy całość dobrze się już połączyła, wciąż miksując dodawałam mieszaninę mąki. Na koniec dodałam kandyzowany imbir i obrane, pokrojone gruszki. Wymieszałam wszystko i wlałam do tortowncy. Całość posypałam płatkami migdałowymi i wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Ciasto piekło sie ok. 55 minut. Po upieczeniu odstawiłam na kratkę, do przestudzenia ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz-zawodowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 9.747 Dołączył: 7-June 07 Skąd: Starachowice Użytkownik nr: 4.258 ![]() |
dzisiaj w keksówce i część migdałów mielonych ze skórką
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 3.611 Dołączył: 22-June 06 Skąd: Brzydgoszcz Użytkownik nr: 1.903 ![]() |
Ale cudo!!
Zrobię w weekend dla gości ![]() |
|
|
![]() ![]() |
Wersja Lo-Fi | Datenschutzerklärung | Impressum | Aktualny czas: 6th December 2019 - 06:33 |