![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 28.029 Dołączył: 28-November 05 Skąd: Loca Deserta Użytkownik nr: 1.024 ![]() |
Chutney jesienny
Źródło przepisu - Marguerite Patten "Przetwory z owoców i warzyw" Doskonały sposób na wykorzystanie późnojesiennych owoców i różnych odmian dyni zwyczajnej (kabaczków, cukinii itd). Owoce można mieszać w dowolnych proporcjach, byleby łącznie ważyły tyle, ile podano w przepisie. Bardzo ważne jest zachowanie proporcji cukru do octu. Składniki: 2 kg różnych owoców - waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych 675 g cebuli 450 g zielonych lub czerwonych pomidorów 750 ml octu 2 łyżeczki przypraw do marynat * 2 ząbki czosnku 450 g cukru, najlepiej brązowego 450 g rodzynek sułtanek * chili, cynamon, gorczyca, goździki, imbir, kardamon, kasja, kolendra, kwiat muszkatołowy, liście laurowe, pieprz, pimento, ziele angielskie Wykonanie: Najlepsza jest następująca proporcja owoców: po 450 g kwaśnych jabłek, kabaczków, gruszek i śliwek, oraz 225 g leśnych jeżyn. Pomidorów możemy wziąć pół na pół. Wariant pod nazwą złoty chutney - kwaśne jabłka, świeże morele, gruszki i brzoskwinie. Jabłka, gruszki i kabaczki obrać, usunąć gniazda nasienne, śliwki wypestkować. Obrać cebulę i pomidory. Wszystko drobno pokroić. Wlać do rondla połowę octu, wsypać pokrojoną drobno cebulę i gotować na wolnym ogniu 15 minut. Dodać owoce i pakiecik z przyprawami, wlać resztę octu, gotować, aż owoce zmiękną. Dodać cukier, mieszać , dopóki się nie rozpuści, wsypać rodzynki, zamieszać. Gotować równomiernie do zgęstnienia - chutney powinien mieć konsystencję gęstego dżemu. Wyjąć pakiecik z przyprawami. Przełożyć do gorących słoików i szczelnie zamknąć. Pasteryzować 15 - 20 minut. Moja wersja: -po 500 g gruszek, antonówek, cukinii i śliwek węgierek - czerwone pomidory ( bez skórek i pestek) - ocet jabłkowy - pół na pół cukru brązowego i białego - 400 g rodzynek - przyprawy do pakiecika z gazy: świeży imbir, kora cynamonowa, goździki, liście laurowe, suszona papryczka chilli, gorczyca, kolendra, pieprz, ziele angielskie. Dodatkowo pod koniec duszenia dałam łyżeczkę słodkiej papryki. Czosnek dodałam razem z rodzynkami. Wyszło mi 9 i pół słoika o pojemności 0.25 l. Pyszny! Polecam wielbicielom owocowo - warzywnych pikantności. ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz-zawodowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 9.387 Dołączył: 13-September 04 Skąd: 44 wyspy Użytkownik nr: 10 ![]() |
podnoszę żeby zrobić
![]() |
|
|
![]() ![]() |
Wersja Lo-Fi | Datenschutzerklärung | Impressum | Aktualny czas: 21st January 2021 - 16:11 |