![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 10.242 Dołączył: 23-September 04 Skąd: lubelskie Użytkownik nr: 90 ![]() |
zrobiłam dziś-zajęło mi to dosłownie chwilę. Użyłam formy 23x33 cm ale wg mnie jest za duża, bo wyszło cienkie. No ale do sedna- TO JEST PRZEPYSZNE! co prawda jeszcze czekolada mi do końca nie zastygła, ale przecież nie będę czekać
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 3.630 Dołączył: 20-July 07 Użytkownik nr: 4.710 ![]() |
[quote name='Bea73' date='3 Mar 2008, 15:57 ' post='670043']
i co, bura poskutkowala? [quote] nie, nie poskutkowała, dalej jestem pyskata. http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=2227 http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=1598 http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=8990 Już się nie odzywam. Przepraszam Sinistro. |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 10.242 Dołączył: 23-September 04 Skąd: lubelskie Użytkownik nr: 90 ![]() |
trochę nie wyraźne, ale już nie chce mi się fotografować, wolę jeść
![]()
Załączone pliki
|
|
|
![]()
|
|
![]() czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.500 Dołączył: 19-May 07 Skąd: Łódź / Warszawa Użytkownik nr: 4.086 ![]() |
"ojacie krece"..
niech juz bedzie ta Wielkanoc.. ![]() Beata, zdjecie jak zwykle 1 klasa ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 37.827 Dołączył: 19-March 05 Skąd: Bydgoszcz Użytkownik nr: 422 ![]() |
http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=2227 http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=1598 http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=8990 'Tę' wyjątkiem nie jest, co potwierdza informacja w dwóch pierwszych linkach. To biernik, wprawdzie forma biernika 'tą' jest coraz częstsza i chyba dopuszczalna, ale na pewno nie czyni ona słówka 'tę' wyjątkiem. |
|
|
![]()
|
|
![]() pomoc kuchenna ![]() Grupa: Srebrny użytkownik Postów: 116 Dołączył: 28-August 07 Skąd: Lublin Użytkownik nr: 5.192 ![]() |
'Tę' wyjątkiem nie jest, co potwierdza informacja w dwóch pierwszych linkach. To biernik, wprawdzie forma biernika 'tą' jest coraz częstsza i chyba dopuszczalna, ale na pewno nie czyni ona słówka 'tę' wyjątkiem. To i może jak się dołączę do tej dyskusji, bo to zdecydowanie moja działka ;) Powszechnie używane są obie formy i "tę" i "tą". Językoznawcy jednak są bardziej przychylni formie "tę"- uzgadniamy ją z końcówką rzeczownika: tę książkę, ale już tą miarą. |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 12.223 Dołączył: 28-May 07 Skąd: Szwajcaria Użytkownik nr: 4.174 ![]() |
To i może jak się dołączę do tej dyskusji, bo to zdecydowanie moja działka ;) Powszechnie używane są obie formy i "tę" i "tą". Językoznawcy jednak są bardziej przychylni formie "tę"- uzgadniamy ją z końcówką rzeczownika: tę książkę, ale już tą miarą. ale 'tą miarą' nie jest biernikiem, za to 'tę książkę' nim jest ![]() jezykoznawcy dopuszczaja formy "tę" i "tą" w jezyku potocznym, w pisanym zas poprawna forma jest raczej ta pierwsza ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 37.827 Dołączył: 19-March 05 Skąd: Bydgoszcz Użytkownik nr: 422 ![]() |
Chyba przydałby się jakiś wątek językoznawczy w maszu. I nawet kiedyś był, jak mi się wydaje. Tylko pewnie zakopany głęboko...
|
|
|
![]()
|
|
![]() pomoc kuchenna ![]() Grupa: Srebrny użytkownik Postów: 116 Dołączył: 28-August 07 Skąd: Lublin Użytkownik nr: 5.192 ![]() |
ale 'tą miarą' nie jest biernikiem, za to 'tę książkę' nim jest ![]() jezykoznawcy dopuszczaja formy "tę" i "tą" w jezyku potocznym, w pisanym zas poprawna forma jest raczej ta pierwsza ![]() Nie ma znaczenia czy biernik czy nie, uzgadniamy końcówki i już ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Nie ma znaczenia czy biernik czy nie, uzgadniamy końcówki i już ![]() ![]() Słońce, ale my rozpatrujemy słówka 'tą' i 'tę' w bierniku właśnie ![]() "tą miarą" podane przez Ciebie jako przykład nijak się ma do przedmiotu dyskusji. A jeszcze dodam, ze ktoś tu na forum mnie poprawił, kiedy napisałam 'tą' w bierniku i od tego czasu na mur zapamiętałam. niniejszym pozdrawiam serdecznie 'poprawczynię' <szeroki uśmiech, machanie i radocha ogólna> |
|
|
![]()
|
|
Słońce, ale my rozpatrujemy słówka 'tą' i 'tę' w bierniku właśnie ![]() "tą miarą" podane przez Ciebie jako przykład nijak się ma do przedmiotu dyskusji. A jeszcze dodam, ze ktoś tu na forum mnie poprawił, kiedy napisałam 'tą' w bierniku właśnie i od tego czasu na mur zapamiętałam. niniejszym pozdrawiam serdecznie 'poprawczynię' <szeroki uśmiech, machanie i radocha ogólna> http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=6967 |
|
|
![]()
|
|
No i?
Ja może powtórzę: tą i tę jako biernik. O narzędniku nie ma w ogóle mowy i nikt go nie neguje. |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 12.223 Dołączył: 28-May 07 Skąd: Szwajcaria Użytkownik nr: 4.174 ![]() |
no wlasnie, to jest dokladnie to o czym z Kawa piszemy, dziekujemy
![]() |
|
|
![]()
|
|
Ja proponuję przenieść dyskusję (jeżeli miałaby się dalej toczyć) na przykład tu: http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1...3%84%EF%BF%BDdy
albo tu: http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=12232 Sini, bardzo Cię przepraszam, ale wiesz, że ja gaduła i wciągnęło mnie <skrucha> |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 30.541 Dołączył: 5-May 06 Skąd: Górny Śląsk Użytkownik nr: 1.716 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 16.699 Dołączył: 21-February 05 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 344 ![]() |
zrobiłam dziś-zajęło mi to dosłownie chwilę. Użyłam formy 23x33 cm ale wg mnie jest za duża, bo wyszło cienkie. Właśnie sama mam zgryz, bo warstwy wyszły cienkie i kusi mniejsza forma. Ale grubsze warstwy= więcej słodyczy w jednym kawałku, a to już może być nieco zbyt. Na zdjęciach w różnorakich książkach warstwy są raczej cienkie. ![]() A co mi tam, następnym razem będzie mniejsza forma |
|
|
![]()
|
|
dzisiaj wpadłam na pomysł pokrojenia tego na wąskie batoniki i zaniosłam do pracy jako słodkie co nieco dla uczestników szkolenia, które prowadziłam, zniknęły jako pierwsze spośród innych ciasteczek
![]() Batoniki:
Załączone pliki
|
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 26.731 Dołączył: 28-November 05 Skąd: Loca Deserta Użytkownik nr: 1.024 ![]() |
Beato, mnie też się wydaje, że to ciasto powinno być niewysokie. Przecież to skoncentrowana słodycz...
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() pomoc kuchenna ![]() ![]() Grupa: Srebrny użytkownik Postów: 219 Dołączył: 1-November 07 Skąd: Rzeszów Użytkownik nr: 6.067 ![]() |
jak myslicie- mozna uzyc digestive z czekolada?
|
|
|
![]() ![]() |
Wersja Lo-Fi | Datenschutzerklärung | Impressum | Aktualny czas: 7th December 2019 - 07:26 |