IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

3 Stron V  < 1 2 3 >  
Reply to this topicStart new topic
> Chleb staropolski
AgusiaH
post 13 Apr 2006, 13:52
Post #21


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.054
Dołączył: 20-September 04
Skąd: Porto, Portugalia
Użytkownik nr: 80



Lisko, bardzo dziekuje za kolejny przepis na pyszny chlebek.
Jego smak to idealny moim zdaniem "kompromis" miedzy chlebem razowym a bialym zytnim.
Robi sie bezproblemowo, pieknie wyrasta. Po prostu jest swietny icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Liska
post 14 Apr 2006, 10:08
Post #22


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.631
Dołączył: 27-November 04
Użytkownik nr: 207



Agusiu - bardzo bardzo się cieszę icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Buka
post 20 Apr 2006, 16:10
Post #23


kucharz 3 gwiazdek
***************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 19.280
Dołączył: 19-September 04
Skąd: Wrocław
Użytkownik nr: 67



Lisko, dotąd robiłam chlebek dodając drożdże suche, a dzis mam świeże i trochę mnie przystopowało. W przepisie 6 g jest, ale to chyba 6 dkg?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Liska
post 20 Apr 2006, 17:36
Post #24


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.631
Dołączył: 27-November 04
Użytkownik nr: 207



Nie nie, to o gramy chodzi icon_smile.gif
Buka, a może spróbuj go zrobić w ogóle bez drożdży? zakwas masz na pewno dobry, więc? icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Buka
post 20 Apr 2006, 19:41
Post #25


kucharz 3 gwiazdek
***************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 19.280
Dołączył: 19-September 04
Skąd: Wrocław
Użytkownik nr: 67



: Na opakowaniu 7 g drozdzy suchych Oetkera pisze, że zastepują 25 g mokrych. Jeżeli mam dać pół opakowania suchych czyli ok. 3 g, to nie jest to 6 g mokrych, tylko dwa razy tyle. Ale chlebek juz upieczony, pachnie w całym domu.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Liska
post 20 Apr 2006, 20:49
Post #26


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.631
Dołączył: 27-November 04
Użytkownik nr: 207



No właśnie w niektórych mądrych ksiażkach chlebowych piszą, żeby w przypadku zamiany drożdży suchych na mokre podwjać ilość i ja tak robię. Nie wiem, być może te zagramaniczne drożdże są mocniejsze od naszych i mniej ich trzeba?

A ile ich ostatecznie dodałaś? icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Buka
post 20 Apr 2006, 22:25
Post #27


kucharz 3 gwiazdek
***************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 19.280
Dołączył: 19-September 04
Skąd: Wrocław
Użytkownik nr: 67



Drożdże tutejsze, a dałam pół kosteczki 40 g czyli 20 g Zaszalałam, ale kaloryfery nie grzały i w domu chłodno. Rosło jednak piorunem i dobrze, że przypilnowałam, bo miałabym chlebek "w deseczkę" gdyby opadł. Już zdążyliśmy zjeść poł bocheneczka z samym masłem i solą. Jest przepyszny.
Lisko, dzieki za ten chlebek
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Nadia
post 20 Apr 2006, 23:00
Post #28


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.057
Dołączył: 28-October 04
Skąd: Podkarpacie
Użytkownik nr: 141



CYTAT(Liska)
No właśnie w niektórych mądrych ksiażkach chlebowych piszą, żeby w przypadku zamiany drożdży suchych na mokre podwjać ilość i ja tak robię. Nie wiem, być może te zagramaniczne drożdże są mocniejsze od naszych i mniej ich trzeba?

A ile ich ostatecznie dodałaś? icon_smile.gif


Czyli jak w przepisie jest 2 g suchych, to dawac 4 g świeżych?

Jak piekę ten chleb ze świeżymi drożdżami, to daję wg przepisu 6 g - udaje się znakomicie (ostatnio wczoraj icon_smile.gif ).
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Buka
post 21 Apr 2006, 06:42
Post #29


kucharz 3 gwiazdek
***************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 19.280
Dołączył: 19-September 04
Skąd: Wrocław
Użytkownik nr: 67



Następnym razem też dam wg przepisu. Zdawało mi się, że taka mikroskopijna ilość nie da rady ruszyć bigę.
Co do zamiany suchych na mokre, to trzeba poczytać na opakowaniu suchych. Każdy producent ma swoje zalecenia.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Liska
post 21 Apr 2006, 09:21
Post #30


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.631
Dołączył: 27-November 04
Użytkownik nr: 207



Ja zawsze staram się zmniejszać ilość drożdży, zwłaszcza jak mam np bigę. Kiedy korzystam z maszyny, tym bardziej.
Od dłuższego czasu w przepisach na zakwasie, w ogóle pomijam drożdże, a chleby są wyrośnięte tak samo dobrze.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Nadia
post 21 Apr 2006, 16:12
Post #31


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.057
Dołączył: 28-October 04
Skąd: Podkarpacie
Użytkownik nr: 141



Ja też raczej zaniżam ilość drożdży.

Ale jak TEN chleb zrobic bez drożdży? Wymieszać mąkę z wodą a po jakimś czasie (jakim ) dodać zakwas i resztę składników? Chyba byłby to całkiem inny chleb...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Liska
post 24 Apr 2006, 19:08
Post #32


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.631
Dołączył: 27-November 04
Użytkownik nr: 207



Nadio, ja ostatnio mieszam wszystko od razu
Go to the top of the page
 
+Quote Post
hazo
post 24 Apr 2006, 23:20
Post #33


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.360
Dołączył: 13-November 05
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 956



A to mój dzisiejszy chleb staropolski robiony dokładnie wg przepisu, tylko zakwas pół na pół żytni i pszenny



Go to the top of the page
 
+Quote Post
Nadia
post 25 Apr 2006, 20:21
Post #34


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.057
Dołączył: 28-October 04
Skąd: Podkarpacie
Użytkownik nr: 141



CYTAT(Liska)
Nadio, ja ostatnio mieszam wszystko od razu


Bez drożdży, tak?
I ma ten sam smak? Bo mnie ten smak bardzo odpowiada icon_biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
hazo
post 25 Apr 2006, 20:32
Post #35


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 6.360
Dołączył: 13-November 05
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 956



Wszystko zgodnie z przepisem, czyli do bigi 3g drożdży instant. Tylko zakwas pszenno-żytni.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
carbonicum
post 26 Apr 2006, 11:54
Post #36


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.553
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Trier/Niemcy
Użytkownik nr: 3



chce zrobic ten chleb na weekend, lecz nie mam zakwasu icon_sad.gif
czy jak dzis taki zakwas nastawie to bede mogla piec w piatek?

moze dodac do maki i wody takiego kupnego zakwasu(mokry lub suchy) i wtedy szybciej pojdzie?

ten mokry jest w paczuszkach po 40g i pisze ze starcza na 500g maki

prosze o szybka odpowiedz
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Nadia
post 26 Apr 2006, 22:09
Post #37


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.057
Dołączył: 28-October 04
Skąd: Podkarpacie
Użytkownik nr: 141



Carbo, dzisiaj nastawiony będzie chyba za świeży. Ale ja nie jestem specjalistką, więc może ktoś bardziej doświadczony jeszcze Ci podpowie jakis sposób.


Liskooooo! icon_smile.gif
CYTAT(Nadia)
CYTAT(Liska)
Nadio, ja ostatnio mieszam wszystko od razu


Bez drożdży, tak?
I ma ten sam smak? Bo mnie ten smak bardzo odpowiada icon_biggrin.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
carbonicum
post 26 Apr 2006, 22:16
Post #38


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.553
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Trier/Niemcy
Użytkownik nr: 3



no nic jutro nastawie to bede piekla dopiero w przszlym tygodniu
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Liska
post 27 Apr 2006, 13:23
Post #39


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.631
Dołączył: 27-November 04
Użytkownik nr: 207



Nadio - wg mnie, bez drożdży ma nawet lepszy smak icon_smile.gif

Carbo - może być trochę za świeży ten zakwas. Nie wiem, jak dziala ten suchy - czy Ty go zalewasz wodą i prowadzisz tak jak normalny zakwas? Jeśli tak, to myślę, że można zaryzykować.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Nadia
post 28 Apr 2006, 20:36
Post #40


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.057
Dołączył: 28-October 04
Skąd: Podkarpacie
Użytkownik nr: 141



Dziękuję Lisko. Jutro chyba spróbuję tak upiec.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

3 Stron V  < 1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 17th October 2019 - 15:06