![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.102 Dołączył: 19-March 05 Skąd: Dolina Baryczy Użytkownik nr: 421 ![]() |
Zalewajka z Zakrzówka
![]() 1 kg ziemniaków, 1 szklanka wywaru z szynki 1 szklanka wywaru z białej kiełbasy, 15 dag wędzonego boczku, 15 dag wiejskiej kiełbasy, 1 łyżka oleju, 2 duże cebule, 6 ząbków czosnku, 6 suszonych prawdziwków, 2 szklanki kwasu z ogórków kiszonych majeranek, pieprz, sól, świeży korzeń chrzanu. W wywarze z szynki i białej kiełbasy ugotować ziemniaki. Grzyby namoczone na noc pokroić i razem z wodą, w której się moczyły dodać do gotujących się ziemniaków. Na patelni zrumienić cebulę pokrojoną w kostkę,dodać pokrojony boczek i kiełbasę - podsmażyć. Dodać do ziemniaków, wlać kwas z ogórków, zagotować. Przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i zmiażdżonym czosnkiem. Gotując zupę odpowiednio zmniejszyłam składniki. Wywar miałam z wędzonego boczku,był dosyć słony,więc trzeba uważać aby nie przesolić. Kwasu (wody od ogórków)dałam mniej,bo i tak (jak dla mnie)miała odpowiednią kwasowość. Chrzanu starłam małą łyżeczkę,ale myślę że można go pominąć. Żródło przepisu |
|
|
![]() ![]() |
Wersja Lo-Fi | Datenschutzerklärung | Impressum | Aktualny czas: 16th December 2019 - 08:38 |