![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.063 Dołączył: 13-September 04 Skąd: western PA Użytkownik nr: 30 ![]() |
Ciasteczka owsiane z rodzynkami
Na dzien dzisiejszy sa to moje ulubione ciasteczka owsiane. Niezbyt wysokie, mieciutkie (ale nie puszyste), lekko korzenne, z bardzo wyraznym waniliowym akcentem 2 jajka 1 lyzeczka ekstraktu z wanilii 1 szklanka rodzynkow 1 2/3 szklanki maki 1 lyzeczka sody oczyszczonej szczypta soli 3/4 lyzeczki mielonego kardamonu 1/2 lyzeczki cynamonu 1/4 lyzeczki mielonego ziela angielskiego 1 kostka masla 1 1/2 szklanki brazowego cukru 2 szklanki platkow owsianych Jajka dobrze rozbeltac z wanilia, dodac rodzynki i zostawic na okolo 1 godzine. Rozgrzac piekarnik do temperatury 180 st.C. Dwie plaskie blachy wylozyc papierem pergaminowym, lub posmarowac maslem. Przesiac make, sol i przyprawy. Maslo dobrze ubic mikserem az bedzie puszyste, dodac cukier i ubic na gladka mase. Dodac rodzynki z jajkami i dobrze wymieszac. Dodac make z przyprawami i platki owsiane i dobrze polaczyc. Lyzka stolowa ukladac kopczyki na przygotowanych blachach, lekko je splaszczyc. Piec az beda lekko zrumienione, okolo 10-12 minut. Zostawic na blachach do wystygniecia. ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() pomoc kuchenna ![]() Grupa: Srebrny użytkownik Postów: 154 Dołączył: 14-December 04 Skąd: Francja/USA Użytkownik nr: 221 ![]() |
bajaderko, robilam te ciasteczka juz kilka razy, sa swietne :!: ... ale ostatnio zanioslam je na zajecia z ceramiki... i wiesz co - moje kolezanki francuskie zapialy z zachwytu!! do tego na dokladne dalam im Twoje ciasteczka imbirowe (gwiazki) i zostalam okrzyknieta gwiazda wieczoru
wiec teraz Tobie zwracam hold dziekuje! |
|
|
![]()
|
|
![]() pomoc kuchenna ![]() Grupa: Srebrny użytkownik Postów: 154 Dołączył: 14-December 04 Skąd: Francja/USA Użytkownik nr: 221 ![]() |
acha, jeszcze zacytuje sama siebie (ta opinie dodalam w grudniu na mniamie):
bardzo smaczne!!!, delikatne, waniliowo-rodzynkowe, same wchodza do brzuszka... troche za slodkie, nastepnym razem dodam o 1/3 mniej cukru wyszlo mi 50 sztuk ciasteczek o srednicy ok 6 cm (przed pieczeniem placuszki mialy srednice ok 3 cm, czyli konieczne sa duze odstepy na blaszce) |
|
|
![]()
|
|
![]() pomoc kuchenna ![]() Grupa: Srebrny użytkownik Postów: 170 Dołączył: 26-November 04 Skąd: Białystok Użytkownik nr: 202 ![]() |
dzisiaj robie ale nie wiem czym zastapic kardamon...chyba wcale go nie dodam(ciekawe czy duzo strace)
|
|
|
![]()
|
|
![]() pomoc kuchenna ![]() Grupa: Srebrny użytkownik Postów: 170 Dołączył: 26-November 04 Skąd: Białystok Użytkownik nr: 202 ![]() |
pycha pycha i jeszcze raz pycha...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Srebrny użytkownik Postów: 68 Dołączył: 1-November 04 Skąd: Gdynia Użytkownik nr: 161 ![]() |
Zapytam o trwałość jeśli wolno
![]() Tydzień wytrzymają w blaszanym pudełku? |
|
|
![]()
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.063 Dołączył: 13-September 04 Skąd: western PA Użytkownik nr: 30 ![]() |
Wioletto, spokojnie wytrzymaja tydzien w szczelnej puszce - pod warunkiem, ze nie masz lasuchow w domu
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Srebrny użytkownik Postów: 68 Dołączył: 1-November 04 Skąd: Gdynia Użytkownik nr: 161 ![]() |
jak to nie mam jak mam? jednego, dużego, brodatego mam łasucha
![]() ![]() pysznie wyglądają te ciasteczka ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.774 Dołączył: 18-September 04 Użytkownik nr: 65 ![]() |
Już od dawna sie przymierzam do ciasteczek owsiankowych, mam prawie identyczny przepis, myśle że jeszcze przed Wielkanocą zrobię to dam znać i zdjęcie wkleję.
Ale i tak nie spróbuję jak smakują bo sie odchudzam ;( ;( ;( |
|
|
![]()
|
|
![]() pomoc kuchenna ![]() ![]() Grupa: Srebrny użytkownik Postów: 422 Dołączył: 25-February 05 Użytkownik nr: 363 ![]() |
właśnie wyjęłam z pieca, pachną bosko kardamonem i wanilią
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Brązowy użytkownik Postów: 18 Dołączył: 17-February 05 Skąd: Łódź Użytkownik nr: 316 ![]() |
Te ciacha są bezapelacyjnie rewelacyjne
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 3.054 Dołączył: 20-September 04 Skąd: Porto, Portugalia Użytkownik nr: 80 ![]() |
Bajaderko, czy uzywasz do tych ciasteczek drobnych czy takich grubszych platkow owsianych :
|
|
|
![]()
|
|
uczeń ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.377 Dołączył: 15-September 04 Skąd: USA Użytkownik nr: 38 ![]() |
Bajaderko ,dziekuje za bardzo smaczny przepis na ciasteczka wyszlo ich dosyc duzo
dobrze ze Victoria spala bo chyba zaczelaby jeszcze cieple zajadac bardzo jej smakuja AgusiaH ja uzylam platkow 1 szklanke grubych a druga tych drobnych sa bardzo dobre ja uwielbiam ciasteczka z rodzynkami i platkami jeszcze raz dziekuje za przepis :redwine: |
|
|
![]()
|
|
Bardzo sie ciesze, ze Wam tez smakuja - u mnie ciagle sa no.1 z owsianych ![]() Agusiu, ja uzywam grubych platkow, z przyzwyczajenia chyba |
|
|
![]()
|
|
cudo, cudo, cudo
|
|
|
![]()
|
|
CYTAT(bajaderka) Na dzien dzisiejszy sa to moje ulubione ciasteczka owsiane. Od dziś moje także ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() pomoc kuchenna ![]() ![]() Grupa: Srebrny użytkownik Postów: 357 Dołączył: 13-September 04 Skąd: Małopolska Użytkownik nr: 12 ![]() |
Też zrobiłam te ciasteczka, bardzo mi i wszystkim moim smakowały! Miałam akurat drobne płatki owsiane i z takich zrobiłam. Myślę, że warto poszukać kardamonu, bo jego dodatek nadaje ciasteczkom taki korzeny wyrafinowany smak. Bardzo je wszystkim polecam. Robi się szybciutko i prosto.
|
|
|
![]()
|
|
![]() pomoc kuchenna ![]() ![]() Grupa: Srebrny użytkownik Postów: 422 Dołączył: 25-February 05 Użytkownik nr: 363 ![]() |
a tak wyszły moje ciasteczka:
![]() |
|
|
![]()
|
|
szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.774 Dołączył: 18-September 04 Użytkownik nr: 65 ![]() |
A mi się całkiem rozlały i wyszedł placuszek ciasteczkowy pokroiłam na kawałki i nawet jednego nie zjadłam więc nie wiem jakie były- ale smakowały, to najważniejsze
|
|
|
![]()
|
|
moje pierwsze też się rozlały ;) za drugim razem położyłam je w większych odstępach i już nie rozpłaszczałam tak brutalnie ;)
|
|
|
![]() ![]() |
Wersja Lo-Fi | Datenschutzerklärung | Impressum | Aktualny czas: 10th December 2019 - 03:25 |