![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.063 Dołączył: 13-September 04 Skąd: western PA Użytkownik nr: 30 ![]() |
Ciasteczka czekoladowo-owsiankowe
Wygladaja jak gniazdka kiedy ozdobi sie je zaraz po wyjeciu z piekarnika kolorowymi czekoladowymi jajeczkami - ale bez jajeczek sa rownie pyszne ![]() 3/4 kostki masla 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki brazowego cukru 2 duze jajka 1 lyzeczka ekstraktu z wanilii 2 szklanki maki 1/4 szklanki gorzkiego kakao 1 lyzeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1 szklanka wiorkow kokosowych 1 1/2 szklanki platkow owsianych kolorowe czekoladowe jajeczka (niekoniecznie) Utrzec maslo z cukrem na gladka mase (maslo nie powinno byc za miekkie, bo ciasteczka beda sie bardziej rozlewac), dodac jajka i wanilie - jeszcze chwile ucierac. Make, kakao, sode oczyszczona i sol przesiac i dodac do masy maslanej i wymieszac. Dodac wiorki kokosowe i platki owsiane i wymieszac lyzka. Ukladac lyzeczka na blasze, tworzac male kopczyki. Piec w temperaturze 180 st.C okolo 8-10 minut (beda jeszcze miekkawe, takie powinny byc). Wyjac z piekarnika i lekko wcisnac jedno jajeczko w sam srodek ciastka (niekoniecznie). Wystudzic na drucianej siateczce. |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 22.933 Dołączył: 20-September 04 Skąd: G...dz Użytkownik nr: 75 ![]() |
Zrobilam. Co prawda bez jajeczek i w formie plaskich okraglych, ale sa
Wyszlo mi 3 blachy po 25 ciasteczek. Ciasteczka formowane o srednicy ok 3 cm wysokie na ok 5 mm sie jednak podczas pieczenia rozlewaja i trzeba zachowywac odleglosci. Nie zlaly sie, ale byly blisko. Pieklam po 10-11 minut, wyjmowalam miekkie i jakby niedopieczone, ale po ostygnieciu sa miekkie w srodku, z wierzchu leciutko chrupie 'skorka' ale laciutko. W pierwszej chwili wyszulam te sode (ale ja juz tak mam), ale przy kolejnych juz mi nie przeszkadzala. Mysle, ze spokojnie moglam dorzucic wiecej tych platkow. W ogole podczas wrabianei platkow w ciasto ma sie wrazenie, ze platkow jest za duzo. Ale to mylne i nie nalezy dac sie zwiesc ;) |
|
|
![]()
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.063 Dołączył: 13-September 04 Skąd: western PA Użytkownik nr: 30 ![]() |
Lomatko, ale Ty szybka jestes Asiu
![]() Te jajeczka to ja dodaje na wyrazne zyczenie mojego dziecka jak pieke je w okolicach Wielkanocy - jakos wtedy mi bardziej pasuja ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 22.933 Dołączył: 20-September 04 Skąd: G...dz Użytkownik nr: 75 ![]() |
A tak wygladaja:
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 11.852 Dołączył: 13-September 04 Skąd: Suwałki Użytkownik nr: 8 ![]() |
no mówiłam, ja jestsem wzrokowiec, już mam ochote ne te ciasteczka
Może jutro ... |
|
|
![]()
|
|
![]() uczeń ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 886 Dołączył: 16-September 04 Skąd: Poznań Użytkownik nr: 49 ![]() |
Ale smakowite, gdybym mógł to bym przyznał nagrodę. A jak pachną .....cudownie
Bahus |
|
|
![]()
|
|
Kamila, Bahus... cala puszka ciastek czeka ;)
Zapraszam..... noc dluga ;) |
|
|
![]()
|
|
No, niestety ja tez kamilo
![]() Sliczne Ci wyszly Asiu Tylko po co ja tu przyszlam? |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 11.852 Dołączył: 13-September 04 Skąd: Suwałki Użytkownik nr: 8 ![]() |
no i w końcu zrobiłam.
Rękami turlałam, bo inaczej się nie dało PYCHA ![]() |
|
|
![]()
|
|
szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.774 Dołączył: 18-September 04 Użytkownik nr: 65 ![]() |
Zrobiłam te ciasteczka i są niesamowicie smaczne ciasto stało 2h w lodówce, więc toczyłam z niego kuleczki, które potem w pieczeniu się odrobinkę rozpłynęły i powstały takie oto ciasteczka
![]() w smaku super, Tata nachwalił się strasznie ![]() Robiłam jednocześnie owsiane z rodzynkami i ciasto z tamtych już nie było takie rozkoszne i w smaku są gorsze. Tak kombinuję, gdyby w tych nie dać kakaa a zamiast wiórek rodzynki... super masz u mnie szóstke Bajaderko! |
|
|
![]()
|
|
Dzieki za szostke Paulinko
![]() Ciesze sie, ze smakowaly |
|
|
![]()
|
|
szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.774 Dołączył: 18-September 04 Użytkownik nr: 65 ![]() |
No niestety jakoś tak po wystygnięciu wyschły i stwardniały są takie sucharkowe, myślę że to się cukier jakoś związał ale maczane w herbatce są mniami i zapakowałam je do puszki na noc żeby jakoś zmiękły
![]() i tak są the best. musze spróbować wkrótce bez kakaa z rodzynkami i mąką razową |
|
|
![]()
|
|
Popsikałam woda mineralną w sprayu i schowałam do puszki. Teraz cudownie zmiękły i jak przypuszczałam są jeszcze lepsze
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() pomoc kuchenna ![]() Grupa: Srebrny użytkownik Postów: 170 Dołączył: 26-November 04 Skąd: Białystok Użytkownik nr: 202 ![]() |
robilam sa pyszne( jak wszystko bajaderki)
|
|
|
![]()
|
|
Bardzo sie ciesze
![]() A u was chlodno na tyle, zeby piec? Az zazdroszcze bo ja od pieczenia stronie juz od dosc dawna, za goraco po prostu ![]() |
|
|
![]()
|
|
Ja pieke mimo że upał jak nie powiem
|
|
|
![]()
|
|
![]() uczeń ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 575 Dołączył: 18-September 04 Użytkownik nr: 64 ![]() |
Właśnie zajadam te pysznościowe ciasteczka (jeszcze ciepłe)
Super się je robi tylko rozpłynęły mi się trochę w piekarniku i się połączyły, ale na smak nic im to nie wpłynęło A może to wina płatków, bo dałam błyskawiczne – nigdy nie wiem jakie kupić – górskie, zwykłe, czy błyskawiczne |
|
|
![]()
|
|
Aguśś, przed pieczeniem trzeba ciasteczka (albo ciasto jeszcze przed wykładaniem na blaszkę) porządnie schłodzić w lodówce
blaszke z ciastkami ok 10 min ciasto w misce ok 30 min wtedy nic sie nie rozpłynie ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() uczeń ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 575 Dołączył: 18-September 04 Użytkownik nr: 64 ![]() |
Dzięki Paulinko, następnym razem tak zrobię
Jakoś nie doczytałam o tym chłodzeniu Twoje relacje zachęciły mnie do ich upieczenia |
|
|
![]()
|
|
znowu upiekłam mimo że powinnam raczej zając sie matematyką
podciągam może ktos jeszcze sie skusi bo wg mnie nic im nie brakuje do ideału 8) |
|
|
![]() ![]() |
Wersja Lo-Fi | Datenschutzerklärung | Impressum | Aktualny czas: 14th December 2019 - 05:59 |