![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 13.803 Dołączył: 2-December 04 Użytkownik nr: 214 ![]() |
SEniorko, dziekuję
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz-zawodowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 7.138 Dołączył: 12-April 06 Skąd: Rzeszów Użytkownik nr: 1.639 ![]() |
Na świeta zrobiłam i już zjedzone, ale jakoś tak czuć malizną więc dziś idę po śliwki
( z tymi dymionymi są genialne) ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz-zawodowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 7.138 Dołączył: 12-April 06 Skąd: Rzeszów Użytkownik nr: 1.639 ![]() |
U mnie bez tych śledzi nie ma Świąt!
![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 13.803 Dołączył: 2-December 04 Użytkownik nr: 214 ![]() |
ZROBIONE
![]() |
|
|
![]()
|
|
Ja przepraszam, że po takim czasie, ale szukam przepisów"śledziowych" na poprawiny i czytając przypomniało mi się, jak moja matka mówiła do wnuka w wieku przedszkolnym: jedz śledziki, jedz, będziesz w życiu pił wódkę, to ci się przyda ![]() PS. zamiast śliwek dałam suszone pomidory + olej, w którym były zalane. Niebo w gębie wyciągam, bo dziś idę po śliwki i żeby Wam przypomnieć ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() uczeń ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 881 Dołączył: 11-April 08 Skąd: Wrocław Użytkownik nr: 8.650 ![]() |
O rany! Jakie te śledzie są pyszne!!! Zrobiłam małą porcję na próbę i już jej nie ma. Na pewno na święta zrobię więcej. Napiszcie tylko jak długo można je przechowywać - 2 dni na przegryzienie, a później?
|
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz-zawodowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 8.443 Dołączył: 13-August 08 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 10.341 ![]() |
O rany! Jakie te śledzie są pyszne!!! Zrobiłam małą porcję na próbę i już jej nie ma. Na pewno na święta zrobię więcej. Napiszcie tylko jak długo można je przechowywać - 2 dni na przegryzienie, a później? Witaj. Cieszę się, że Ci smakują. Proponuję zrobić śledzie oddzielnie, bez cebulki, w jednym słoiku, natomiast cebulkę posiekać 3 dni przed podaniem, można sparzyć i zaraz przelać zimną bieżącą wodą (będzie łagodniejsza, ale trwalsza). Natomiast kto nie lubi zbyt łagodnej cebuli - nie parzyć. Posiekana cebulkę, sparzoną lub nie, trzy7mać w oliwie w oddzielnym słoiku i porcjami, 2 dni przed podaniem, łączyć jedno z drugim. W lodówce wytrzymują 2, a niekiedy 3 tygodnie. Jeszcze chodzącym przykładem tej metody jestem ja. Pozdrowienia. |
|
|
![]()
|
|
![]() uczeń ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 881 Dołączył: 11-April 08 Skąd: Wrocław Użytkownik nr: 8.650 ![]() |
Dziękuję seniorko. Zrobię tak jak radzisz - śledzie z przyprawą korzenną i śliwkami zamarynuję wcześniej, a później w miarę potrzeby będę tylko dodawała cebulkę.
|
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz-zawodowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 8.443 Dołączył: 13-August 08 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 10.341 ![]() |
Spróbuj. Trzymam kciuki.
![]() |
|
|
![]()
|
|
Zarobiona jestem i nie mam czasu na Cina
![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Wyciągam jak zawsze na świętą
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 30.694 Dołączył: 26-December 06 Skąd: z nad morza Użytkownik nr: 2.941 ![]() |
Dzisiaj zrobiłam, sugerując się Waszymi opiniami, nie miałam śledzi korzennych - użyłam zwykłych solonych, degustacja na kolację wigilijną.
|
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 30.694 Dołączył: 26-December 06 Skąd: z nad morza Użytkownik nr: 2.941 ![]() |
Kolejne śledzie, które będą gościć u nas na stole, robiłam z białą cebulą, wszystkim smakowały.
|
|
|
![]()
|
|
![]() czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.831 Dołączył: 6-March 08 Użytkownik nr: 8.029 ![]() |
Pyszne. Będę powtarzać
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 30.541 Dołączył: 5-May 06 Skąd: Górny Śląsk Użytkownik nr: 1.716 ![]() |
Poluję na te korzenne śledzie od jakiegoś czasu i nigdzie ich kurczę nie ma
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.831 Dołączył: 6-March 08 Użytkownik nr: 8.029 ![]() |
Użyłam zwykłych solonych bo korzennych nie miałam.
|
|
|
![]()
|
|
Korzenne śledzie można kupić, w Delikatesach tylko nie wiem czy są,
w stałej ofercie. |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 30.541 Dołączył: 5-May 06 Skąd: Górny Śląsk Użytkownik nr: 1.716 ![]() |
Dorwałam korzenne - śledziki już w słoju
![]() |
|
|
![]()
|
|
Planuję je zrobić, zupełnie o nich zapomniałam.
|
|
|
![]()
|
|
Zrobione i zasłoikowane, zrobiłam ze zwykłych solonych, w mojej wsi korzennych nie ma.
|
|
|
![]() ![]() |
Wersja Lo-Fi | Datenschutzerklärung | Impressum | Aktualny czas: 6th December 2019 - 01:36 |