![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 29.115 Dołączył: 28-December 05 Użytkownik nr: 1.177 ![]() |
Wklejam ;)
OK. Ja książki nie mam, ale z "baaaaardzo starych zapisków" daję Andruty z "Przez dziurkę od klucza" Krystyny Siesickiej Zapewnie nie jest to napisane kropka w kropkę jak w książce, ale powinny się składniki zgadzać. Co do ciastek, to chyba mi szło 5-6 opakowań małych - nie wiem ile miały te stare alberty Skład: 1 masło, 1 łyżeczka kwasku, 2 jaja, 2 szkl. cukru, 3 paczki albertów Do 1/2 szkl gorącej wody, wsypać kwasek cytrynowy, wymieszać. Alberty lub inne herbatniki ubić na bułkę tartą pałką w naczyniu, wlać do nich przestudzony kwasek. Dodać masło, cukier, jaja, wymieszać wszystko dokładnie razem. Dodatkowo można dodać startą skórkę z cytryny lub pomarańczy. Masą przekładać wafle. Gotowy andrut mocno przycisnąć książkami lub deseczką, aby masa stwardniała. |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 15.466 Dołączył: 24-June 05 Skąd: z Pomorza Użytkownik nr: 592 ![]() |
a ciastka alberty jeszcze są do kupienia? Hm, a mogłyby być herbatniki?Ile ich?
Mam na wakacjach Słodziaki i przeczytały książkę Sienickiej , ja im opowiadałam ,że była też taka o jedzeniu i teraz mam za swoje bo chcą andruty ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 15.466 Dołączył: 24-June 05 Skąd: z Pomorza Użytkownik nr: 592 ![]() |
nikt nie wie
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 26.731 Dołączył: 28-November 05 Skąd: Loca Deserta Użytkownik nr: 1.024 ![]() |
Alberty lub inne herbatniki ubić na bułkę tartą Margot, myślę, że jak najbardziej mogą być inne herbatniki. W życiu nie jadłam niczego podobnego - nawet nie umiem sobie wyobrazić smaku i konsystencji tej masy. Do tego surowe jaja... Może namów swoje Słodziaki na jakieś zdrowsze łakocie? Jeśli już muszą być andruty, niech będą np. z masą daktylową. ![]() |
|
|
![]()
|
|
no tylko ze to znaleźliśmy wg Siesickiej do jedzenia , jajka mam pewne , jedynie te ilości kwasku....
|
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 26.731 Dołączył: 28-November 05 Skąd: Loca Deserta Użytkownik nr: 1.024 ![]() |
.... i dwie szklanki cukru...
![]() EDIT: O tu masz fajną masę: http://www.bestblender.pl/piszinger-z-krem...dodanego-cukru/ |
|
|
![]()
|
|
Joanno tu nie chodzi o masę do wafli ( te dzieciaki jedzą warzywa itc jak z nut , o pieczony kalafior sie kłócą kto zje ostatni kawałek ) chodzi o przepis z książki Siesickiej
![]() p.s razowe, bez cukru ciasta, desery schodzą jak świeże bułeczki tak samo jak czysty razowy 100% chleb żytni i gryczany |
|
|
![]()
|
|
Rozumiem. To niestety nie pomogę.
|
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 42.303 Dołączył: 17-September 04 Skąd: ottawa Użytkownik nr: 59 ![]() |
Margot, a alberty pieczone w domu?
Szczerze mowiac, nie pamietam tych herbatnikow wcale. Moze za mloda jestem ![]() Sama mam ciekawe wydanie tej ksiazki. Wiadomo jakie to byly czasy: nic nie mozna bylo kupic. Przy dzisiejszym nadmiarze trudno uwierzyc ![]() ![]() Tu jest ciekawy przepis http://cukiernica.blogspot.com/2013/10/her...anczowe-na.html Choc gdzie indziej znalazlam twierdzenie, ze alberty byly kokosowe... Ech, to byly czasy! Ktos znalazlby zdjecia z imprezy ![]() |
|
|
![]()
|
|
szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.357 Dołączył: 5-March 09 Skąd: Leżajsk Użytkownik nr: 14.366 ![]() |
Pamiętam Alberty, a najlepsze były maczane w mleku, którym nas wówczas w szkołach poili.
Maczane w mleku czy kawie Ince w ogóle nie pękały i się nie łamały ![]() |
|
|
![]()
|
|
Fajny ten przepis , na razie dziewczyny namówiłam na pieczenie Albertów wg przepisu podanego przez Kermidt, mam nadzieje ,ze będą pyszne i na wafle nic nie zostanie
![]() |
|
|
![]()
|
|
Margot, a alberty pieczone w domu? Szczerze mowiac, nie pamietam tych herbatnikow wcale. Moze za mloda jestem ![]() Sama mam ciekawe wydanie tej ksiazki. Wiadomo jakie to byly czasy: nic nie mozna bylo kupic. Przy dzisiejszym nadmiarze trudno uwierzyc ![]() ![]() Tu jest ciekawy przepis http://cukiernica.blogspot.com/2013/10/her...anczowe-na.html Choc gdzie indziej znalazlam twierdzenie, ze alberty byly kokosowe... Te ciasteczka są pyszne , dziewczyny ze mną upiekły i prawie same wszamały całość ![]() Dzisiaj pojechały do siebie tzn. jadą, wafli nie robiliśmy , w zamian kupię im książkę i im wyślę |
|
|
![]() ![]() |
Wersja Lo-Fi | Datenschutzerklärung | Impressum | Aktualny czas: 7th December 2019 - 02:58 |