![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 3.054 Dołączył: 20-September 04 Skąd: Porto, Portugalia Użytkownik nr: 80 ![]() |
Krem do tortu Ambasador
Przepis mojej Mamy, a tutaj cały tort. -2 kostki masla -1 szklanka cukru -1/2 litr. mleka -8 zoltek -3lyzki maki ziemniaczanej -2 op. cukru waniliowego Zoltka utrzec z cukrem. Mleko zagotowac. Zalac zoltka goracym mlekiem i mieszac. Dodac cukier waniliowy i make ziemniaczana rozpuszczona w zimnym mleku (albo budyn). Mieszac na malym ogniu, az do zageszczenia, a potem ostudzic. Mase budyniowa dodawac do utartego masla. Kremu wychodzi bardzo duzo, bo to jest przepis na tort, ktory sie sklada glownie z kremu. Jak dotad byl zawsze niezawodny i nie sprawial klopotliwych niespodzianek. Potem warto zrobic bezy lub kokosanki, żeby wykorzystac te 8 białek. ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 3.869 Dołączył: 21-March 06 Użytkownik nr: 1.535 ![]() |
Szukałam wczoraj kremu do tortu z brzoskwiniami i ten wpadł mi w oko. Nie zawiodłam się, bardzo smaczny i delikatny. Z tym, że ja, maniaczka cukru waniliowego dodałam te dwa cukry do połowy porcji
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 3.054 Dołączył: 20-September 04 Skąd: Porto, Portugalia Użytkownik nr: 80 ![]() |
Scanno, cieszę się, że ten krem przypadł Ci do gustu. A wanilli jak dla mnie też nigdy dosyć. ;)
|
|
|
![]()
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 3.869 Dołączył: 21-March 06 Użytkownik nr: 1.535 ![]() |
Agusiu, przypadł do tego stopnia, że wczoraj kolejny tort z tym kremem wykonałam
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 30.541 Dołączył: 5-May 06 Skąd: Górny Śląsk Użytkownik nr: 1.716 ![]() |
Skanno opis tortu znajduje się w linku w pierwszym poście
![]() Ja co prawda nie tort a ciasto Ambasador znam ale przepisy nie różnią się jakos strasznie od siebie - zasada i skład mniej więcej ten sam. Jest przepyszny. Polecam! http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1...mp;hl=ambasador |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Skanno, całkiem słusznie Ci się zdaje. ;) Ja dopiero go dodałam edytując przepis po przeczytaniu Twojego komentarza. Bardzo się cieszę, że krem tak Wam zasmakował.
Cinko, dziękuję za pomoc. |
|
|
![]()
|
|
Znów popełniłam tort z brzoskwiniami i tym kremem - jest naprawdę rewelacyjny. Więc wyciągam, żeby pochwalić i może komu w oko wpadnie i skorzysta.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Brązowy użytkownik Postów: 2 Dołączył: 4-January 14 Skąd: śląsk Użytkownik nr: 52.504 ![]() |
O tak, ja skorzystałam :D
bardzo dobry krem- wykorzystałam go do przełożenia tortu (co prawda z połowy porcji, ale wystarczyło:)), niestety wczoraj moja kremówka okazała się zepsuta, a sklepy nieczynne ![]() Furorę zrobiłam, nikt nie chciał uwierzyć, że nie ma w nim śmietanki ![]() |
|
|
![]()
|
|
I znów styczeń i ja znów wyciągam. Krem się chłodzi, zaraz przekładam tort, teraz już nie mam wątpliwości, że będzie pyszny
![]() |
|
|
![]()
|
|
To już chyba jakaś tradycja - styczeń i tort z tym kremem
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz-zawodowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 9.772 Dołączył: 7-June 07 Skąd: Starachowice Użytkownik nr: 4.258 ![]() |
kurcze, jadłam ten tort i wzięłam nań przepis jakieś 18 lat temu. A do dzisiaj nie zrobiłam.
|
|
|
![]()
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 3.683 Dołączył: 31-March 06 Skąd: Suwałki Użytkownik nr: 1.585 ![]() |
A u nas Mama robiła ambasador taki: ciasto jak na murzynek, a krem to nie wiem jaki. Ale być może taki jak do tortów czyli z masła i zsiadłego mleka, był przepyszny, kwaskowaty.
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz-zawodowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 9.772 Dołączył: 7-June 07 Skąd: Starachowice Użytkownik nr: 4.258 ![]() |
to ja jadłam wersję taką jak u Agnieszki. Sam krem na cieniutkim biszkopcie
|
|
|
![]()
|
|
![]() czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 2.544 Dołączył: 9-April 09 Skąd: lubelskie Użytkownik nr: 15.159 ![]() |
Przepis wyglada ciekawie. Czy to taka klasyczna masa.budyniowa bez udziwnień? Ja takie lubię najbardziej. Zapiszę sobie na przyszlosc.
|
|
|
![]()
|
|
Tak. Nie wiem czemu, ale moim zdaniem jest delikatniejsza od innych budyniowych, które jadłam albo robiłam. Odnotuję tylko, że na biszkopt w największej mojej tortownicy połowa masy to trochę za mało, wyszło na styk, na wierzchu już tak ledwo, ledwo. Pewnie te pół porcji wspomniane wyżej robiłam do mniejszej tortownicy.
|
|
|
![]()
|
|
![]() czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.886 Dołączył: 8-April 11 Użytkownik nr: 30.485 ![]() |
U mnie ambasador to jeszcze inaczej: Na dole nasaczone biszkopty,mase dziele na 2 czesci - do jednej dodaje sok z cytryny i rodzynki a do drugiej kakao, pokrojona czekolade i posiekane orzechy. I alkohol. Na gornej (jasnej) warstwie kremu ukladam polowki brzoskwin z puszki i zalewam galaretka.Pycha. U skanny jest tradycyjnie w styczniu a u mnie w kwietniu. Jakies 30 lat temu ten tort robil furore w moich okolicach.
|
|
|
![]()
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.195 Dołączył: 2-January 08 Skąd: Wielkopolska Użytkownik nr: 6.990 ![]() |
Taką wersję, jak Elżunia, robiła też moja mama. Nawet kiedyś kawałek zjadłam, ale ogólnie nie przepadam za ciastami z kremem, a już zwłaszcza z takim, gdzie w składzie jest mleko. Ale to chyba wynika z wrodzonej niechęci do mleka
![]() |
|
|
![]() ![]() |
Wersja Lo-Fi | Datenschutzerklärung | Impressum | Aktualny czas: 10th December 2019 - 20:50 |