![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 26.760 Dołączył: 28-November 05 Skąd: Loca Deserta Użytkownik nr: 1.024 ![]() |
Sernik migdałowy z polewą wiśniową
Tortownica o średnicy 23 cm. Składniki: Spód: 80 g ciastek Digestive 80 g ciastek owsianych 25 g mielonych migdałów 70 g stopionego masła Masa serowa: 500 g sera śmietankowego (Delfiko) 200 g trzykrotnie zmielonego twarogu (5% tłuszczu)* 1 szklanka cukru 4 duże jajka 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki Amaretto 1 łyżka mielonych migdałów 1 łyżka skrobi kukurydzianej (maizeny)** Polewa wiśniowa: 1 opakowanie mrożonych wiśni (450 g) lub w sezonie świeżych ok. 100 g mieszanki suszonych wiśni, czereśni i żurawin*** 2 łyżki cukru cukier waniliowy do smaku 2 płaskie łyżki maizeny**** 2 łyżki Amaretto Wykonanie: Polewa: Przygotować lekki syrop z około szklanki wody i cukru. Dodać do niego mrożone wiśnie, doprowadzić do wrzenia. Maizenę wymieszać z niewielką ilością wody, dodać do wiśni, zagotować. Lekko ostudzić. Dodać suszone owoce i Amaretto. Ostudzić. Wstawić do lodówki. Spód: Włożyć ciastka do mocnej torebki foliowej, zgnieść wałkiem na piasek, dodać migdały i stopione masło, wymieszać. Przełożyć do posmarowanej masłem tortownicy, ugnieść na dnie za pomocą szklanki lub wałeczka. Wstawić do lodówki, a potem podpiec w piekarniku (180 stopni, 8 minut). Wystudzić. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę. Wymieszać łyżką ser z cukrem, dodać jajka i pozostałe składniki. Nie miksować – mieszać tylko do połączenia składników. Wylać na przestudzony spód, piec metodą gazetową (10 minut w 250 stopniach, 45 – 50 w 160 stopniach C). Wyjąć z piekarnika, postawić na ażurowej podstawce. Po 10 – 15 minutach zdjąć obręcz tortownicy. Wystudzić. Przełożyć do zamykanego pojemnika na ciasta i wstawić na noc do lodówki. Przed podaniem udekorować polewą wiśniową (można nałożyć ją na całe ciasto, a można jak ja dekorować pojedyncze porcje). * można zastąpić serkiem śmietankowym ** można zastąpić mąką pszenną *** można pominąć **** można zastąpić mączką ziemniaczaną, skrobią z tapioki, budyniem lub kisielem EDIT: Dodałam zdjęcie: ![]() Inna wersja (tortownica 25/26 cm): http://www.cincin.cc/index.php?s=&show...t&p=1148569 |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 16.183 Dołączył: 19-August 07 Skąd: środek Polski Użytkownik nr: 5.092 ![]() |
Na pewno jest bardzo niedobry. Tak niedobry, że nawet nie będę czytac tego przepisu po raz następny (czyli już czwarty) i nie będę go kopiować póki co, aż dopiero przed samymi świętami.
Po co ja otwieram takie niebezpieczne posty ![]() Do świąt mam szlaban na wszystko co mi szkodzi na wagę, przez święta przerwa czyli dyspensa a potem znowu , w zalezności od tego co waga pokaże. ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 26.760 Dołączył: 28-November 05 Skąd: Loca Deserta Użytkownik nr: 1.024 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 16.183 Dołączył: 19-August 07 Skąd: środek Polski Użytkownik nr: 5.092 ![]() |
A ja biedna mam Lidla najbliżej jak tylko można
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 3.319 Dołączył: 18-November 07 Skąd: D Użytkownik nr: 6.326 ![]() |
jejku dobrze ze nie ma zdjecia
![]() |
|
|
![]()
|
|
uczeń ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 961 Dołączył: 27-February 08 Skąd: Kraków Użytkownik nr: 7.876 ![]() |
Joanno brzmi bardzo smakowicie
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Nie jest wykluczone, że będzie zdjęcie, bo jakiś czas temu robiłyśmy z Maraą podobny sernik. Jeśli tylko zechce go nam tu zaprezentować, nie zostanie Ci nic innego, jak lista zakupów....
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 15.475 Dołączył: 24-June 05 Skąd: z Pomorza Użytkownik nr: 592 ![]() |
ja ten podobny robiłam na święta bodajże i jest niesamowicie pyszny , o tak Mary zdjęcie jest powalająco piękne
|
|
|
![]()
|
|
uczeń ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 961 Dołączył: 27-February 08 Skąd: Kraków Użytkownik nr: 7.876 ![]() |
No jak zobaczę zdjęcie Mary, to faktycznie długo nie wytrzymam
![]() ![]() Joanno, a myślisz, że polewę można by zrobić z takich wiśni w syropie ![]() |
|
|
![]()
|
|
Myślę, że tak. Odcedziłabym owoce, syrop rozcieńczyłabym wodą, by nie był za słodki i ugotowałabym na nim kisiel.
|
|
|
![]()
|
|
Dzieki, tak spróbuję zrobić
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 2.029 Dołączył: 26-March 08 Użytkownik nr: 8.429 ![]() |
Nie jest wykluczone, że będzie zdjęcie, bo jakiś czas temu robiłyśmy z Maraą podobny sernik. Jeśli tylko zechce go nam tu zaprezentować, nie zostanie Ci nic innego, jak lista zakupów.... ![]() Zrobię to z wielką przyjemnością. Atina, została Ci już tylko lista zakupów, ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 15.475 Dołączył: 24-June 05 Skąd: z Pomorza Użytkownik nr: 592 ![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Maraa
![]() ![]() Margot, te zdjęcia rzeczywiście są niebezpieczne, no to muszę zrobic listę zakupów ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 2.029 Dołączył: 26-March 08 Użytkownik nr: 8.429 ![]() |
Niebezpieczny to jest każdy przepis na sernik, który podaje Joanna. Nie wiem jak Ona to robi, że zawsze każdym z nich trafia mnie prosto w serce?
![]() |
|
|
![]()
|
|
To prawda
![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Wyjaśnienie jest bardzo proste - mamy ten sam gust i smak.
![]() Przynajmniej w kwestii serników. ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() uczeń ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 523 Dołączył: 9-October 08 Użytkownik nr: 11.519 ![]() |
Joanno, czy białka nie ubijać?
|
|
|
![]()
|
|
Zdecydowanie nie. Wręcz przeciwnie, zbyt intensywnie nie mieszać masy, by się nie napowietrzyła.
Jeśli przed pieczeniem zauważymy bąbelek powietrza, stuknać tortownicą o blat, by go usunąć. Sernik typu cheesecake ma być kremowy, a nie puszysty. |
|
|
![]()
|
|
![]() uczeń ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 523 Dołączył: 9-October 08 Użytkownik nr: 11.519 ![]() |
Podobnie jak Ty kocham serniki, jednak zdecydowanie nie posiadam takiej wiedzy. Dziękuję.
![]() |
|
|
![]() ![]() |
Wersja Lo-Fi | Datenschutzerklärung | Impressum | Aktualny czas: 14th December 2019 - 15:02 |