- Paź 30, 2004
- 27,457
- 7
- 38
Ciasto kruche a w środku krem patisiere.W oryginale są orzeszki piniowe ale z
braku tychże użyłam migdałów-taka wersja zresztą też jest dopuszczalna.
Ciasto kruche:
-1,5 szklanki mąki 550
-1,5 szklanki krupczatki
-3/4 szklanki cukru pudru
-250 g masła zimnego
-szczypta soli
-ew.trochę lodowatej wody
Krem patissiere(wystarczy połowa porcji):
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=2...Krem+patissiere
Do posmarowania wierzchu 1 żółtko zmieszane z 3 łyżkami śmietanki lub mleka
Mąki mieszamy z cukrem i solą,masło kroimy w kawałki i szybko rozcieramy w
mące.Jeśłi masa jest zbyt sucha żeby zagnieść kulę to skrapiamy ją
wodą.Zagniatamy kulę,dzielimy ją na dwie części.Jedną część rozwałkowujemy na
koło o średnicy ok.27 cm,nakładamy równo krem zostawiając ok.1.5 cm wolnego
brzegu dookoła,rozwałkowujemy drugą część ciasta na koło o średnicy ok.30 cm
i nakładamy na masę.Dociskamy dokładnie brzegi żeby się zlepiły.Wierzch
smarujemy żółtkiem ze śmietaną i ozdabiamy połówkami migdałów.Pieczemy w
piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok.20-25 minut.
braku tychże użyłam migdałów-taka wersja zresztą też jest dopuszczalna.
Ciasto kruche:
-1,5 szklanki mąki 550
-1,5 szklanki krupczatki
-3/4 szklanki cukru pudru
-250 g masła zimnego
-szczypta soli
-ew.trochę lodowatej wody
Krem patissiere(wystarczy połowa porcji):
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=2...Krem+patissiere
Do posmarowania wierzchu 1 żółtko zmieszane z 3 łyżkami śmietanki lub mleka
Mąki mieszamy z cukrem i solą,masło kroimy w kawałki i szybko rozcieramy w
mące.Jeśłi masa jest zbyt sucha żeby zagnieść kulę to skrapiamy ją
wodą.Zagniatamy kulę,dzielimy ją na dwie części.Jedną część rozwałkowujemy na
koło o średnicy ok.27 cm,nakładamy równo krem zostawiając ok.1.5 cm wolnego
brzegu dookoła,rozwałkowujemy drugą część ciasta na koło o średnicy ok.30 cm
i nakładamy na masę.Dociskamy dokładnie brzegi żeby się zlepiły.Wierzch
smarujemy żółtkiem ze śmietaną i ozdabiamy połówkami migdałów.Pieczemy w
piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok.20-25 minut.


Ostatnią edycję dokonał moderator: