Torta della nonna czyli babciny tort :)

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Ciasto kruche a w środku krem patisiere.W oryginale są orzeszki piniowe ale z
braku tychże użyłam migdałów-taka wersja zresztą też jest dopuszczalna.

Ciasto kruche:

-1,5 szklanki mąki 550
-1,5 szklanki krupczatki
-3/4 szklanki cukru pudru
-250 g masła zimnego
-szczypta soli
-ew.trochę lodowatej wody

Krem patissiere(wystarczy połowa porcji):
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=2...Krem+patissiere
Do posmarowania wierzchu 1 żółtko zmieszane z 3 łyżkami śmietanki lub mleka

Mąki mieszamy z cukrem i solą,masło kroimy w kawałki i szybko rozcieramy w
mące.Jeśłi masa jest zbyt sucha żeby zagnieść kulę to skrapiamy ją
wodą.Zagniatamy kulę,dzielimy ją na dwie części.Jedną część rozwałkowujemy na
koło o średnicy ok.27 cm,nakładamy równo krem zostawiając ok.1.5 cm wolnego
brzegu dookoła,rozwałkowujemy drugą część ciasta na koło o średnicy ok.30 cm
i nakładamy na masę.Dociskamy dokładnie brzegi żeby się zlepiły.Wierzch
smarujemy żółtkiem ze śmietaną i ozdabiamy połówkami migdałów.Pieczemy w
piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok.20-25 minut.

253151.jpg


253710.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
dziuniu, no po prostu padlam z wrazenia :eek:

pzdr
yenn
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
A sposobem prostym bardzo
icon_smile.gif
Najpierw ciasto posmarowane żółtkiem wymieszanym ze śmietanką i na to połozone gwiazdki i księżyce wykrojone foremkami do pierników i innych ciastek z rozwałkowanych resztek ciasta
icon_smile.gif
Ozdób już nie smarowałam jajkiem żeby się trochę odróżniały od tła
icon_smile.gif
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Nie wiem czy bezy się nie rozpuszczą-to krem dość wilgotny i bez tłuszczu.Chyba że będą przekładane tuż przed jedzeniem.
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
to jest normalny najprostszy domowy budyn-krem cukierniczy. mozna go zrobic z dowolnego ulubionego przepisu.
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,354
1,436
113
Malgosimi @ 1 Jul 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=530523to jest normalny najprostszy domowy budyn-krem cukierniczy. mozna go zrobic z dowolnego ulubionego przepisu.
To chyba nie jest najwłaściwsza odpowiedź dla kogoś, kto się pyta, bo nie wie jaki to krem.
icon_mrgreen.gif


Szachownico - spróbuj ten link https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=2...Krem+patissiere powinien działać.
Swoją drogą, ja też nie wiem dlaczego podany przez Dziunię link jest zmieniony. Ja w swoich zapiskach przy tym kremie też mam tamten link i on kiedyś działał.
 

szachownica

Member
Kwi 18, 2006
702
0
0
hazo @ 1 Jul 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=530534To chyba nie jest najwłaściwsza odpowiedź dla kogoś, kto się pyta, bo nie wie jaki to krem.
icon_mrgreen.gif


Szachownico - spróbuj ten link https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=2...Krem+patissiere powinien działać.
Swoją drogą, ja też nie wiem dlaczego podany przez Dziunię link jest zmieniony. Ja w swoich zapiskach przy tym kremie też mam tamten link i on kiedyś działał.
dzięki hazo, ja jestem ciemna masa
icon_mrgreen.gif
w kwestii słodkich wypieków i potrzebuje czasem pokazania palcem, żeby wiedzieć o co chodzi
cvety.gif
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Link się po prostu nie zamienił na nowy Cin nie wiem czemu, to ten sam co Hazo podała, już zmieniłam na prawidłowy
icon_smile.gif
 

Katee

Member
Lut 1, 2007
84
0
0
Przepiękne Dziuniu !
Chciałabym zadać banalne pytanie, czy jeżeli nie posiadam naczynia do tarty, mogę to zrobić w normalnej okrągłej foremce ?