Szybkie, soczyste, pyszne mięsko*

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Luniu, piękna szyneczka aż by się miało ochotkę ją dziabnąć :lol:
 

Lunia

Member
Cze 7, 2005
127
0
16
Dobra - lekko soczysta, trochę pieprzna. Dałam trochę mniej niż 1/4 szkl soli - trzeba jednak trochę więcej.

Z tym gotowaniem to jest tak. To nie jest gotowanie tylko przez 5 minut. Szyneczkę wkłada się do zimnej zalewy i gotuje się aż do wrzenia + te 5 minut. To naprawdę wystarczy.
NIe wiem ile czasu gotowałam w II etapie, bo to było w niedzielę rano,
a moje dziewczynki są wtedy mocno absorbujące.

Warto spróbować.
 

Carmel

Member
Lut 3, 2005
2,346
0
0
Zastanawiam się jak to jest możliwe, że w 10 minut i jest takie dobre.

Jakie tam zachodzą procesy, że te 10 minut wystarcza?

Dziś zrobiłam szynkę i jest smaczna.
icon_razz.gif
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Zastanawiam się jak to jest możliwe, że w 10 minut i jest takie dobre.

Jakie tam zachodzą procesy, że te 10 minut wystarcza?

Dziś zrobiłam szynkę i jest smaczna. :p
Ta szynka się długo parzy w wodzie i dlatego tylko to 10 minutek jej wystarcza :lol:
Fajnie, że smakuje :lol:
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,628
2,915
113
Ugotowałam tą metodą sporą kulkę z łopatki, było jej 1,20 kg. i w środku była niedoparzona, czerwonawa, z różowym soczkiem. Rozkroiłam, włożyłam do woreczka foliowego i jeszcze 10 minut pogotowałam. Po ostudzeniu mięsko było dobre, nic nie straciło na smaku. Tak więc następnym razem wybiorę mięso w innej formie, bardziej płaskiej, wtedy sie równomiernie ugotuje.
Aż się wierzyć nie chce, że tylko taki czas był potrzebny na przyrządzenie mięsa. W piekarniku siedziałoby 1,5 godziny. Ono chyba też dietetyczne jest
Kasha :anbetung: :cheers:
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Buka :banana: :banana: :banana: :banana: :banana: :banana:
 

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
Ugotowałam tą metodą sporą kulkę z łopatki, było jej 1,20 kg. i w środku była niedoparzona, czerwonawa, z różowym soczkiem. Rozkroiłam, włożyłam do woreczka foliowego i jeszcze 10 minut pogotowałam. Po ostudzeniu mięsko było dobre, nic nie straciło na smaku. Tak więc następnym razem wybiorę mięso w innej formie, bardziej płaskiej, wtedy sie równomiernie ugotuje.
Aż się wierzyć nie chce, że tylko taki czas był potrzebny na przyrządzenie mięsa. W piekarniku siedziałoby 1,5 godziny. Ono chyba też dietetyczne jest
Kasha :anbetung: :cheers:
to ja teraz w strachu jestem 8) bo sobie w promocyji zakupiłam karkówe i jeszcze wdusiłam w siateczke - na kształcie mi nagle zaczeło zależeć :dump: ... co to bedzie co to będzie :cheers:


Ta gargamelowa szynka zaczyna mnie kusić ale straaaach :mrgreen:
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Nie bój, nie bój
icon_biggrin.gif
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,336
1,406
113
CYTATto ja teraz w strachu jestem
Nic sie nie bój. Ja z tego przepisu zrobiłam wczoraj kawałek mięsa od szynki. Dodatkowo przed włożeniem do wody obsypałam czerwoną słodką mieloną papryką. Mięso ważyło 1,40 kg, wzięłam 1,5 litra wody, pozostałe proporcjonalnie zmniejszyłam. Wyszło tak:

0602221813519dg.jpg


Nie wiedziałam co prawda, że ten przepis jest już na tym forum i wpisałam go jeszcze raz w nowym wątku. Robiłam tak mieso już 3 razy i z wyjątkiem pierwszego razu, kiedy przedłużyłam czas drugiego gotowania do 10 minut wychodziło bardzo dobre. Według mnie nie można podanego w przepisie czasu wydłużać. 2 razy po 5 minut to jest optymalny czas.
 

imamcia

Member
Lis 29, 2005
2,398
0
36
Ja robiłam i z przepisu Kota_klakiera i z przepisu Gargamela.
Moja rodzinka preferuje ten drugi, ja zresztą też. Mięsko jest soczyste delkatne. Pychotka!
Zdjęc niet, jak powtórzę, to może uda mi się zrobić przed skonsumowaniem
 

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
Odkroiłam plaster i zachwyt pełen pyszne mięsko bez kłopotu. Karkówe zrobiłam bo akurat takie maiłam i w siatke od szynki władowałam jak zdąrze prze obiadem to zrobie fotke. Do przypraw dałam jałowiec i kminek dodatkowo. Zapach wczasie gotowania bardzo apetyczny.


Dzieki za namiary na ten sposób
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Cieszę się Iguano
icon_smile.gif


Imamciu czy mogłabyś ów Gargamelowy sposób zapisać w mięsach?
Baldzo plosze
 

lucia

Member
Wrz 3, 2005
64
0
0
Czy koniecznie trzeba obwiązac mięso sznurkiem??
nigdy tego nie robilam i mam obawy :roll:

I jeszcze jedno pytanko: piszecie o jakiejs siateczce do szynki, a ja nie wiem co to jest :oops: możecie mi przybliżyc to urządzenie?

Dzieki!
icon_smile.gif
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
To proste, jedną ręką kręcisz sznurek wokół kawałka mięska, a drugą ugniatasz i kształtujesz, ja też się bałam, ale ładnie wyszło
icon_biggrin.gif
siatki, nie mam, wie używałam, nie widziałam
icon_biggrin.gif
 

Piegus

Member
Mar 28, 2006
247
0
0
Lucia, ta siatka to fajna sprawa. Kupuje się ją w pasmanterii i nazywa się siatką do mięs. Jest w dwóch rozmiarach. Jak trzeba mięsko związać, to zawsze ją używam, bo to dużo mniej kłopotu niż z wiązaniem. Trzeba tylko pamiętać, aby ją zdjąć zanim mięso wystygnie, bo inaczej zlizie razem z wierzchnią warstwą mięsa
 

dea

Member
Lis 20, 2005
346
0
0
chyba sie skuszę,Za kilka dni mam uroczystosć rodzinną a że mam w zamrażarce schab to chyba go wykorzystam.
 

Limonka

Member
Wrz 20, 2004
1,074
0
0
Posłuchałam sugestii, by po po drugim gotowaniu włożyć na chwilę do lodowatej wody. Polecam goraco ten sposób, wyszło jeszcze smaczniejsze niż poprzednio, jeszcze raz dziękuję za przepis
icon_smile.gif