Szybkie, soczyste, pyszne mięsko*

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Zrobiłam - REWELACJA! Dziękuję za przepis
icon_smile.gif
 

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
0
ja robie w ten sposób:

proporcje są na 2 kg schabu.

Do garnka wlewamy 2 l zimnej wody, następnie dodajemy tam:

0,5 szklanki soli ( ja daję 1/4)
1 łyżeczkę mielonego pieprzu czarnego
1 łyżeczkę ziela angielskiego (najlepiej utłuczonego)
1 łyżkę cukru
1 łyżkę majonezu
po garści : suszunych śliwek, jabłek oraz rodzynek. (rodzynek nie daję ;)

Gotujemy (od momentu zawrzenia) 5 minut, odstawiamy. Następnego dnia gotujemy 3 minuty. Studzimy. Teściowa mojej siostry mawia, iż jest to schab dla leniwych.
A! Schab nie może być za "szeroki", gdyż wtedy bywa niedogotowany w środku. mozna dodoać czosnek

przepis pochodzi z forum maluchy.przetestowany milion razy przez cała moją rodzinke
 

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
0
0
Wczoraj zauważyłam ten przepis
icon_smile.gif

Dziś już
icon_exclaim.gif
go testuję.
Mięso jest już po pierwszym etapie tylko, że chcę je mieć gotowe na jutrzejszy poranek, więc zaczęłam je robić w dzień
icon_smile.gif
Wieczorem część II i na noc zostawię je w garnku. Mam nadzieję, że wyjdzie smaczne, bo teściowie dziś do nas przyjeżdżają i chciałabym ich uraczyć na śniadanie
icon_smile.gif
 

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
0
0
Polecam ten przepis z całego serca - rewlecyjny. Wcinaliśmy mięso na śniadanie, a wczoraj pokroiłam pozostałość na plastry, zrobiłam sos chrzanowo - musztardowy plus sałatka z cukinii i papryki plus sałatka z ogórka na kwaśno i ziemniaków garstka - OBIAD PIERWSZA KLASA!
 

malgosia

Member
Lut 1, 2006
786
0
0
Nie ciasta, makowce, serniki tylko właśnie ten przepis był hitem świat!
DZIĘKUJE!!!
.. a to takie proste...
lecker.gif
 

julia

Member
Sie 30, 2006
533
0
0
Właśnie wyjęłam z gara i moja szynka, choc to mały kawałek bo poniżej kilograma jest twardy ;( gryzę i gryzę i juz mnie szczęka boli
icon_sad.gif
..... i co ja mam dalej z tym zrobić, zeby było pyszne??????
 

frigg

Member
Mar 23, 2006
774
1
0
Właśnie zrobiłam i stygnie - jutro posmakuję i dam znać. Wzięłam mały kawałek schabu na próbę i wszystkie składniki trochę na oko zmniejszyłam. Pachnie ładnie i jestem pewna, że na kanapki będzie smakowity. Dzięki za przepis
bussi.gif
 

frigg

Member
Mar 23, 2006
774
1
0
Jest naprawdę wspaniałe, tylko trzeba uważać z ilością soli -dałm chyba nieco za dużo... Ale przyprawy i miękkość bardzo tak, bardzo. Dzięki Kasho za tę pychotkę.
bussi.gif
 

natalia

Member
Paź 30, 2005
204
0
0
Kojka @ 9 Oct 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=375596ja robie w ten sposób:

proporcje są na 2 kg schabu.

Do garnka wlewamy 2 l zimnej wody, następnie dodajemy tam:

0,5 szklanki soli ( ja daję 1/4)
1 łyżeczkę mielonego pieprzu czarnego
1 łyżeczkę ziela angielskiego (najlepiej utłuczonego)
1 łyżkę cukru
1 łyżkę majonezu
po garści : suszunych śliwek, jabłek oraz rodzynek. (rodzynek nie daję ;)

Gotujemy (od momentu zawrzenia) 5 minut, odstawiamy. Następnego dnia gotujemy 3 minuty. Studzimy. Teściowa mojej siostry mawia, iż jest to schab dla leniwych.
A! Schab nie może być za "szeroki", gdyż wtedy bywa niedogotowany w środku. mozna dodoać czosnek

przepis pochodzi z forum maluchy.przetestowany milion razy przez cała moją rodzinke
A czy można zrobić tak jakiś inny rodzaj mięsa np szynkę?
 

frigg

Member
Mar 23, 2006
774
1
0
Kasho - bardzo Ci dziękuję za przepis - zrobiłam na święta i jest przesmaczny. Z solą trzeba jakoś tak wycelować - bo poprzednio wydawał mi sie za dużo posolony a potem okazał się pyszniutki. Dzięki i pozdrawiam świątecznie.
 

osiowa

Member
Paź 24, 2006
5
0
0
Witajcie, też zrobiłam szynke na święta, miałam 1, 2 kilograma i dałam 1/3 szklanki soli, wyszła mokrutka i pyszna.
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
O jak fajnie,że odkopałyście przepis
pfeif2.gif

dawno nie robiłam tego mięcha
lecker.gif
 

Azazelle

Member
Wrz 1, 2006
1,706
0
0
Robię na święta
icon_smile.gif
Na BN była szynka, teraz zasadzam się na filet z indyka.
Bardzo dobre mięso, soczyste i aromatyczne
icon_smile.gif
 

miszka52

Member
Paź 29, 2006
1,307
0
0
Odświeżam temat i wklejam troszkę zmodyfikowany przez "lata praktyki" ;) przepis, który wart jest nagrody Nobla (nie mam na myśli modyfikacji, tylko pomysł).
Składniki
Ok. 2 kg łopatki, szynki, schabu lub piersi z indyka, karczku wołowego (dla mnie najlepsza łopatka wieprzowa)
2 l wody !! Przy większej ilości zwiększyć proporcjonalnie ilość przypraw i soli.
1/3 - 1/2 szklanki soli (według smaku i rodzaju kawałka mięsa, jeśli kawałek jest płaski, jak w przypadku schabu czy indyka, lepiej dać mniej, jeśli jest to spora bryłka mięsa np. łopatka to można dać więcej),
4-6 ząbków czosnku,
1 cebula,
2 łyżki majonezu,
3 łyżki ostrej musztardy (najlepsza „rosyjska”)
Przyprawy: 1 łyżka cukru,
płaska łyżeczka pieprzu ziołowego, 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego czarnego,
liść laurowy,
3-4 kulki ziela angielskiego, kolendra,
cząber,
3-4 kulki owoców jałowca, majeranek lub/oraz inne wg własnego uznania

Przepis
Wieczorem wodę zmiksować lub dobrze wybełtać ze wszystkimi przyprawami, majonezem i musztardą. Do zimnej zalewy włożyć kawałek mięsa (najlepiej omotany ściśle nicią lub w specjalnej elastycznej siateczce, którą kupuję w sklepie mięsnym na metry) tak, żeby był wodą zakryty. Dobrze mieć dość wysoki i niezbyt szeroki garnek, to 2 l wody wystarczą, żeby przykryć mięso. Doprowadzić do wrzenia i pogotować 5 do 10 minut (w zależności od gatunku i wielkości mięsnego kawałka). I w takim stanie zostawiamy mięso w garnku przykrytym pokrywką na całą noc. Rano znów doprowadzamy do wrzenia i gotujemy następne 5 do 10 minut. Zostawiamy pod przykryciem. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie wyjmujemy mięso i odmotujemy z nici. Schładzamy w lodówce, żeby mięso było bardziej zwarte.


Od kiedy znalazłam przepis na tę wędlinkę bardzo często ją przygotowuję, smakuje wyśmienicie, jest krucha, soczysta, można ją spokojnie kilka dni w lodowce trzymać, bo jest przecież bez tych wszystkich badziewi, które dodają przy produkcji i powodują, że wędliny staja się śliskie po 2 dniach w lodówce. Ponieważ gotowana, to i zdrowsza od wszystkich kupnych.
Część można zamrozić. Odmrożona jest równie dobra.
Przepis poszedł do ludzi i wszędzie cieszy się wielkim uznaniem.