Pain a l'ancienne

adria21

Member
Cze 7, 2007
133
1
0
hazo @ 9 Feb 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=659062A dlaczego postawiłaś blachę z wodą na górze piekarnika
icon_question.gif
Zawsze wstawia się na dole.
Poniewaz na dole mam kamien, a ponizej juz na nic nie ma miejsca.
Sadzisz, ze to przez te blache?
 

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Adria, moim zdaniem powinnaś była dodać trochę mąki, nie za dużo ale jednak, tak żeby ciasto nie było zbyt rzadkie ani zbyt twarde.
 

Sierotka3m

Member
Mar 23, 2010
598
0
0
Niesamowite! Pyszne obłędnie.. Z ręką na sercu, najlepsze pieczywo, jakie do tej pory jadłam
icon_smile.gif
Nawet mój tata, który pieczywożercą nie jest, wydał nakaz na częstsze ich sporządzanie. Zrobiłam z połowy porcji i to było stanowczo za mało, tak smakowicie pachniało, że zniknęły na gorąco. Dziękuję za przepis
lecker.gif
 

focia

Member
Wrz 10, 2011
21
0
0
Stygną
icon_smile.gif
Wyglądają obłednie, muszę się mocno powstrzymać żeby ich nie spróbować na gorąco
icon_smile.gif
a może jednak... Zrobiłam z połowy porcji - wyszło 8 paluchów.
 

ZuzMa

Member
Wrz 29, 2013
49
0
0
Podbijam watek !!!
Powiedzcie mi dlaczego ten przepis nie robi furory ? Przeciez te pieczywo jej rewelacyjne
mniam.gif

Zrobilam dzis i niemoge sie nadziwic jakie pyszne. Odrazu wstawilam do lodowki nastepna porcje .
Robilam wg instrukcji Hazo w garnku , bo ciasto po wyrosnieciu lepkie i trudne ( jak dla mnie ) do uformowania.
Piekne dziury, chrupka skorka i zapach obledny!!! Polecam.
Jak sie uda to jutro zrobie foty i wstawie .
 

Boshka

Member
Sie 23, 2006
6,400
0
0
ZuzMa, bo te stare przepisy i tak pieczemy. Ja tam upieklam juz calkiem sporo: Vermouth Sourdough, greckiego zakwasowca czy razowca Tatter.

Te bagietki/patyki tez od czasu do czasu robie
icon_biggrin.gif


Jesli chcesz miec pojedyncze bulki/patyki, to dobrze jest rozgrzac kamien na maksa i pozniej 'rzucac' odcinane nozyczkami kawalki ciasta. Trzeba tylko uwazac, zeby sie nei poparzyc podczas calej operacji
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ZuzMa

Member
Wrz 29, 2013
49
0
0
Boshka domyslam sie ,ze stare wyjadaczki piekarki swoje dalej pieka i nie ma juz takie aktywnosci w dziale Pieczywo jak pare lat do tylu.Przegladam posty i przepisy to widze ,ze wiekszosc juz wiekowa .
I domyslam sie ,ze jak ktos raz drugi wstawi swoje zdjecia to wystarczy ,bo nie ma sensu jak sie czesto piecze kazdy bochenek czy bulke obfotografowywac ;)
Ja w zeszlym roku jesienia dopiero wkrecilam sie w domowe pieczenie i jestem zafascynowana .Lubie odkrywac coraz to inne przepisy nie tylko na chleby.Moze zabrzmi to smiesznie ale troche brakuje mi towarzystwa w tej przygodzie, wiekszosc znajomych nie rozumie mojej fascynacji ...
( to sie teraz wyzalilam )
Spobobala mi sie tutaj ta wersja w garnku, malo roboty a super efekt. Napewno nie bede miec teraz ochoty bawic sie w paluchy;)
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Następny na liście...