Tarta porowa

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
1
0
NIE ROBIŁAM

250 g mąki
20 dag drozdzy
sól
150 g boczku 1 łyzka oliwy
2 cebule
1 por
pieprz
gałka i pieprz cayenne

Blache natłuscic
Do duzej miski przesiac mąkę, w kopczyku zrobic wgłebienie, wsypac pokruszone
drożdze, Oprószyc cukrem i solą, wlac 160 ml ciepłej wody. Zagniesc ciasto. Od
razu rozwałkować na plac ek wielkosci blachy.
Piekarnik rozgrzac na 220 st.
Ciasto wyłozyc na bleche , uformowac brzeg.

Boczek pokroić w paski, omsmazyć na oliwie, celube i por pokroic w plastry.
Dodać do boczku. Doprawić do smaku ww przyprawami. Masę zdjąc z ognia,
ostudzić, rozłozyc na ciescie,
Piec 25 min.
 

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
na pewno za dużo. To przecież 800g na kg mąki.

Zapewne chodziło o 20g
icon_smile.gif
 

klamerka

Member
Sty 14, 2008
75
0
0
Zrobiłam.
Pyszna!

Oczywiście nie dałam boczku (a no właśnie- ten boczek to chyba mało wege?
icon_wink.gif
)
W zamian dałam kotlety sojowe (zrobione jak "schabowe"), które po namoczeniu ale przed panierką i smażeniem pokroiłam w małe paseczki (jak do chińszczyzny
icon_biggrin.gif
).
Najpierw poddusiłam por z cebulą, i jak już był gotowy wymieszałam go z kawałkami kotletów.

Na jakieś 10 minut przed końcem pieczenia polałam tartę serowo-jajeczno-śmietanowym sosem.

Co do ciasta, to dałam, jak radziła Paulinka 20 gramów. Wyszło go trochę za dużo. Następnym razem, do takiej porcji ciasta zrobię podwójną ilość farszu.

Tak jak napisałam na początku- wyszło pysznie!
icon_biggrin.gif