- Wrz 17, 2004
- 44,979
- 4
- 0
Losos - najlepiej czesc od ogona (ok 300-400g)
wszystkiego po lyzce:
- sol morska
- cukier
- czarny pieprz (utluc, czy zmielic)
- brandy
- koper swiezy, posiekany
wymieszac, natrzec rybe, zlozyc tak, by skora byla na zewnatrz.
Polozyc na polmisku, przykryc folia i obciazyc. Trzymac w lodowce 24h.
Potem rybe osuszyc i kroic na przezroczyste plasterki.
Dekorowac koprem, cytryna, limonka.
SOS
2 lyzki niemieckiej musztardy (gladka, zolty kolor, raczej slona niz kwasna czy slodka)
1 lyzka cukru
1 zoltko
7 lyzek oliwy
2 lyzki kopru
ewentualnie sol i pieprz - dosmaczyc
ukrecic na majonez - na koniec dodac koper.
doskonale z ciemnym pieczywem (jak pumpernikiel) jak i z buleczka.
zrodlo: "Pokarmy milosne"
wszystkiego po lyzce:
- sol morska
- cukier
- czarny pieprz (utluc, czy zmielic)
- brandy
- koper swiezy, posiekany
wymieszac, natrzec rybe, zlozyc tak, by skora byla na zewnatrz.
Polozyc na polmisku, przykryc folia i obciazyc. Trzymac w lodowce 24h.
Potem rybe osuszyc i kroic na przezroczyste plasterki.
Dekorowac koprem, cytryna, limonka.
SOS
2 lyzki niemieckiej musztardy (gladka, zolty kolor, raczej slona niz kwasna czy slodka)
1 lyzka cukru
1 zoltko
7 lyzek oliwy
2 lyzki kopru
ewentualnie sol i pieprz - dosmaczyc
ukrecic na majonez - na koniec dodac koper.
doskonale z ciemnym pieczywem (jak pumpernikiel) jak i z buleczka.
zrodlo: "Pokarmy milosne"
Ostatnią edycję dokonał moderator: