Losos marynowany - czyli troche inny gravlax*

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Losos - najlepiej czesc od ogona (ok 300-400g)

wszystkiego po lyzce:
- sol morska
- cukier
- czarny pieprz (utluc, czy zmielic)
- brandy
- koper swiezy, posiekany

wymieszac, natrzec rybe, zlozyc tak, by skora byla na zewnatrz.
Polozyc na polmisku, przykryc folia i obciazyc. Trzymac w lodowce 24h.
Potem rybe osuszyc i kroic na przezroczyste plasterki.
Dekorowac koprem, cytryna, limonka.

SOS
2 lyzki niemieckiej musztardy (gladka, zolty kolor, raczej slona niz kwasna czy slodka)
1 lyzka cukru
1 zoltko
7 lyzek oliwy
2 lyzki kopru
ewentualnie sol i pieprz - dosmaczyc

ukrecic na majonez - na koniec dodac koper.
doskonale z ciemnym pieczywem (jak pumpernikiel) jak i z buleczka.

zrodlo: "Pokarmy milosne"
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
swiezego lososia nalezy nie tylko wyfiletowac, a w przypadku kupna fileta sprawdzic, czy jakas osc nie zostala, ale zawsze zeskrobac luski, zeby nie dostaly sie do potrawy.