IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Muffinki z chrzanem i musztardą
qd
post 19 Nov 2005, 18:54
Post #1


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.320
Dołączył: 28-August 05
Skąd: Szczecin
Użytkownik nr: 692



Muffinki z chrzanem i musztardą

2 szklanki maki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyzeczka cukru
4 lyżeczki chrzanu tartego
3 lyżeczki musztardy
100g boczku lub szynki (dowolnie) pokrojonego w kostke
2 jajka
150 – 200 ml maślanki
100 g topionego tluszczu ( maslo, margaryna)

No i jak zwykle : suche z suchym, mokre z mokrym, wymieszac jedno z drugim, ciasto ma być dośc gęste. Piec ok. 30 min.

Mam ochote na dodanie gruboziarnistej musztardy i rezygnacje z boczku...
qd
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Buka
post 19 Nov 2005, 19:37
Post #2


kucharz 3 gwiazdek
***************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 17.723
Dołączył: 19-September 04
Skąd: Wrocław
Użytkownik nr: 67



Jakby zamiast maslanki dać piwo, byłby komplet
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Paulinka
post 19 Nov 2005, 20:16
Post #3


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.774
Dołączył: 18-September 04
Użytkownik nr: 65



Buka- serio to ja myśle, że pol na pol spokojnie wyjdzie

ale fajny przepis, bardzo oryginalny icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Buka
post 19 Nov 2005, 22:27
Post #4


kucharz 3 gwiazdek
***************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 17.723
Dołączył: 19-September 04
Skąd: Wrocław
Użytkownik nr: 67



Pieczona kanapka. To co, próbujemy?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Paulinka
post 19 Nov 2005, 22:45
Post #5


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.774
Dołączył: 18-September 04
Użytkownik nr: 65



ja sie na razie montignakuje

ale wpisuje do ulubionych
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 26 Jun 2011, 20:39
Post #6


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 25.610
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



Pyszne! Qd, dziękuję za rekomendację! anbetung.gif

Załączony plik  muffiny_z_boczkiem.jpg ( 85.28K ) Suma pobrań: 10


Zrobiłam z mąki pełnoziarnistej Lubelli i boczku.
Od siebie dołożyłam szczyptę soli.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
qd
post 26 Jun 2011, 21:26
Post #7


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.320
Dołączył: 28-August 05
Skąd: Szczecin
Użytkownik nr: 692



CYTAT(Joanna @ 26 Jun 2011, 21:39 ) *
Pyszne! Qd, dziękuję za rekomendację! anbetung.gif

Zrobiłam z mąki pełnoziarnistej Lubelli i boczku.


Bardzo sie ciesze, ze rekomendacja udana. Juz wiesz, czemu moje najulubieńsze:)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 26 Jun 2011, 21:28
Post #8


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 25.610
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



Wcale się nie dziwię. Najbardziej mnie rozbawiła reakcja dziecka - pierwszą obwąchał z niedowierzaniem, ale po spróbowaniu od razu poprosił o następną. icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ashira
post 15 Aug 2011, 22:17
Post #9


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.762
Dołączył: 11-December 08
Użytkownik nr: 12.777



a jakby tal zabrać chrzan... coś dodać zamiast jak myślicie? jestem totalnie niechrzanowa ale musztarda to już inna bajka icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
qd
post 16 Aug 2011, 08:55
Post #10


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.320
Dołączył: 28-August 05
Skąd: Szczecin
Użytkownik nr: 692



CYTAT(Ashira @ 15 Aug 2011, 23:17 ) *
a jakby tal zabrać chrzan... coś dodać zamiast jak myślicie? jestem totalnie niechrzanowa ale musztarda to już inna bajka icon_mrgreen.gif

Musztardy wiecej daj, pomieszaj gladka z gruboziarnista, zeby byl efekt chrupaniowo strukturalny. Albo zamiast chrzanu - nic icon_smile.gif, tez wyjdzie i bedzie smaczne.
No i koniecznie daj znac o efekcie.
qd
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ashira
post 17 Aug 2011, 10:29
Post #11


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.762
Dołączył: 11-December 08
Użytkownik nr: 12.777



jakie one są.... PYSZNE!
oczywiście musiały być modyfikacje ;) robiłam z połowy porcji na spróbowanie bo bałam się jak wyjdą i masło zamieniłam na olej.
dodałam 1,5 łyżeczki musztardy ognistej Kamisa i 1 czubatą łyżeczkę musztardy meksykańskiej też Kamisa (gruboziarnista) oraz pół średniej podsmażonej cebuli zamiast mięsa. no i trochę soli do smaku. nie chciałam przesadzić ze smakiem musztardowym, ale wyszły idealne czuć i cebulę i musztardę są po prostu idealne!
bałam się, że nie mi nie podejdą stąd tylko 6 ale coś czuję że jeszcze wieczorem pójdzie w ruch kolejna partia tym razem cała ;)
zdjęcia może będą jeśli jeszcze jakieś muffinki zostały w kuchni w trakcie jak to piszę
Go to the top of the page
 
+Quote Post
qd
post 17 Aug 2011, 14:07
Post #12


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.320
Dołączył: 28-August 05
Skąd: Szczecin
Użytkownik nr: 692



CYTAT(Ashira @ 17 Aug 2011, 11:29 ) *
jakie one są.... PYSZNE!
oczywiście musiały być modyfikacje ;) robiłam z połowy porcji na spróbowanie bo bałam się jak wyjdą i masło zamieniłam na olej.
dodałam 1,5 łyżeczki musztardy ognistej Kamisa i 1 czubatą łyżeczkę musztardy meksykańskiej też Kamisa (gruboziarnista) oraz pół średniej podsmażonej cebuli zamiast mięsa. no i trochę soli do smaku. nie chciałam przesadzić ze smakiem musztardowym, ale wyszły idealne czuć i cebulę i musztardę są po prostu idealne!
bałam się, że nie mi nie podejdą stąd tylko 6 ale coś czuję że jeszcze wieczorem pójdzie w ruch kolejna partia tym razem cała ;)
zdjęcia może będą jeśli jeszcze jakieś muffinki zostały w kuchni w trakcie jak to piszę


Ucieszylas mnie ogromnie tym postem. Przepis jest nieco zaskakujacy, ale efekt - sama juz wiesz!
qd
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ashira
post 3 Sep 2011, 15:10
Post #13


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.762
Dołączył: 11-December 08
Użytkownik nr: 12.777



właśnie piekę na urodziny koleżanki ;) taka sama wersja jak ostatnio + szczypta chilli i kawałek ogórka kiszonego w środku
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ashira
post 30 Apr 2012, 14:35
Post #14


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.762
Dołączył: 11-December 08
Użytkownik nr: 12.777



wyciągam bo będę piekła na wyjazd majówkowy - znajomy już sobie zamówił cytuję "tyle ile dasz radę upiec i jeszcze kilka!" ;)
oczywiście dalej piekę jedynie na musztardzie i z cebulą. zalegają mi ogórki kiszone w lodówce więc pewnie też wcisnę po kawałeczku znów.
rozpatruję dodanie jakiś ziół np. koperku bądź suszonego rozmarynu ale nie wiem czy nie zaburzą smaku całości bądź po prostu nie zaginą.
jakby nie patrzeć - przepis chwalony pod niebiosa mimo wciąż pierwszej reakcji "jak to muffiny z cebulą i musztardą? to musi być okropne!" by po chwili wciągać 3 babeczki na raz ;)


dodam, że ostatnio piekłam na koncert charytatywny i były jako jedna z nagród na loterii - kilka osób przychodziło po losy tylko po to aby je wygrać ;)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
qd
post 30 Apr 2012, 14:44
Post #15


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.320
Dołączył: 28-August 05
Skąd: Szczecin
Użytkownik nr: 692



CYTAT(Ashira @ 30 Apr 2012, 15:35 ) *
jakby nie patrzeć - przepis chwalony pod niebiosa mimo wciąż pierwszej reakcji "jak to muffiny z cebulą i musztardą? to musi być okropne!" by po chwili wciągać 3 babeczki na raz ;)
dodam, że ostatnio piekłam na koncert charytatywny i były jako jedna z nagród na loterii - kilka osób przychodziło po losy tylko po to aby je wygrać ;)


Ha, lejesz miód na moje serce! Ja tez dziś będę je piekłą na jutrzejszy wyjazd..
Go to the top of the page
 
+Quote Post
doris71
post 1 May 2012, 16:05
Post #16


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 9.341
Dołączył: 9-November 08
Użytkownik nr: 12.179



były na obiad w towarzystwie sałatki z sałat i ogórka konserwowego
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ashira
post 30 Aug 2012, 19:53
Post #17


czeladnik
*****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.762
Dołączył: 11-December 08
Użytkownik nr: 12.777



właśnie zrobiłam, u mnie jak zwykle z cebulą i musztardą ;)
zabieram jutro do pracy
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 20 Mar 2015, 23:34
Post #18


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 25.610
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



Wyciągam, bo będę jutro piec.

EDIT:
Załączony plik  muffiny_z_chrzanem.jpg ( 93.16K ) Suma pobrań: 0


Bez cukru, z mąki orkiszowej.
Od siebie dołożyłam duszoną cebulę.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
qd
post 5 May 2015, 09:16
Post #19


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.320
Dołączył: 28-August 05
Skąd: Szczecin
Użytkownik nr: 692



CYTAT(Buka @ 19 Nov 2005, 20:37 ) *
Jakby zamiast maslanki dać piwo, byłby komplet <!--emoid:mrgreen:--><!--endemo-->


Dałam w ostatnio pieczonej wersji piwo właśnie. Szkoda piwa, z maślanką znacznie lepsze mniam.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 19th July 2018 - 19:58