Bułeczki rosną, kiedy śpisz :-)

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
dorota_s1 @ 5 Jan 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=799109nie wpędzaj nas w kompleksy
przydałby się jakiś filmik ze sposobem formowania bułeczek, żeby były kształtne i prawidłowo rosły, albo opis przynajmniej
Chyba coś o kształtowaniu wrzucę,
może zdjęcia, ale męża bym musiała poprosić bo sama nie dam rady jednocześnie lepić i focić
icon_biggrin.gif
 

Menuszka

Member
Mar 13, 2009
41
0
0
Ja je zrobiłam dzisiaj (to znaczy: wczoraj zamiesiłam ciasto i włożyłam bułeczki do lodówki). Ponieważ nie mogę mleka i jajek - jedne i drugie zastąpiłam wodą
icon_smile.gif
Wyszły bardzo smaczne, tylko: w lodówce nie urosły ani troszkę, a w piekarniku urosły na boki - czyt. - rozpłaszczyły się. Wyszły w sumie chlebki pita, ale bardzo smaczne
icon_smile.gif

Może ciasto powinnam była zamiesić rękami - wczoraj mój mikser się tym zajmował przez jakieś 8 minut.
Dziękuję Kasho za przepis
anbetung.gif
Będę walczyć dalej.
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Dziękuję
icon_lol.gif

Menuszko więcej mąki dodaj, tak by ciasto było bardziej zwarte, to nie będą się na boki rozjeżdżać
icon_lol.gif
 

Menuszka

Member
Mar 13, 2009
41
0
0
Dzisiaj wyjęłam kolejne trzy z zamrażarki i podgrzałam sobie na śniadanko. Poezja!
Dziękuję Kasho - właśnie dziś na to wpadłam, że skoro zamiast jajka dodałam podobną objętość wody, to na pewno sprawiłam, że ciasto było za luźne. No, niedługo piekę je znowu
mniam.gif
 

kajtek

Member
Gru 8, 2008
498
0
16
no i nie mam masła
cry_1.gif


zakupy zostawiłam na ostatnia chwile chciałam bułki na jutro na śniadanie przygotowac a tu nici
mogę dac olej zamiast masła?? wiem ze juz nie beda takie maslane no bo w koncu bez masła
gruebel_2.gif

ale na sniadanie wiecej sobie posmarują to i bardziej maslane bedą
doradzcie prosze
anbetung.gif

albo jakie upiec na oleju??
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Raz piekłam na oleju ale inne bułeczki, dodałam wtedy wagowo tyle samo oleju co masła w przepisie.

Tylko więcej mąki podsyp.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

szpaczek1

Member
Wrz 28, 2008
91
0
0
witam,
muszę potwierdzić, że dzięki temu super prostemu przepisowi zrobiłam swoje pierwsze bułeczki!! Wielka zaleta tego przepisu to fakt, że robi się bardzo szybko ciasto a rano wstawia się do piekarnika.

Bułki są takie dobre, że zrobiłam na sobotę rano i jeszcze raz powtórzyłam przepis na niedzielnie śniadanie.

Moje bułeczki w środku są raczej zwarte, a mniej puszyste - ale mam zamiar nad tym popracować!! Na ten weekend kupiłam specjalną włoską mąkę do wypieku ciast/ bułek z drożdżami i może z stąd konsystencja.
rofl.gif


Muszę dać przepis mojej mamie...
 

eremiw

Member
Wrz 1, 2007
259
0
16
Czytam i nie widzę- czy mleko nie ma być letnie, ciepłe, itp., tylko takie co postoi na blacie kuchennym? Boję się trochę o to , jak wyrosną drożdże , bo ja początkująca zawsze jestem ..., a jutro chciałabym zrobić te bułeczki.
 

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
pyszne, piekłam wieczorem na blado , w nocy stały na kuchence pod sciereczką, rano na rumiano
 

Załączniki

  • Zdj_cia_0151.jpg
    Zdj_cia_0151.jpg
    245.5 KB · Wyświetleń: 0

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Zrobiłam je w sobotę wieczorem i upiekłam rano - miałam gorące bułeczki na świąteczne śniadanie
icon_smile.gif
. Ciasto dośc długo wygniatałam, bułki wyszły barrrrrrrrrdzo puchate. Piekłam 8 min w temp 220 stopni. Zamiast masała dałam olej. ciasto świetnie się lepiło, nie wymagało podsypywana mąką.
Na stałe wchodzą do moich ulubionych przepisów - dziękuję
icon_smile.gif
 

izma

Member
Mar 6, 2007
7
0
0
Pierwszy raz piekłam bułeczki i to co wyszło to przeszło moje najśmielsze oczekiwania. A w dodatku poszłam na łatwiznę, wszystko wrzuciłam do automatu (drożdży nawet nie rozrabiałam tylko tak na wierzch wkruszyłam) i nastawiłam na program do wyrabiania i wyrastania (Teig). Potem tylko ręcznie podzieliłam i ułożyłam na blaszce.
Już jestem po degustacji i powiem tylko: niebo w gębie!!!
 

eva-ice

Member
Wrz 23, 2010
4,491
0
36
Dziś je zrobiłam i są pyszne
daumen.gif

IMG_1001__2_a.jpg
 

Załączniki

  • IMG_1001__2_a.jpg
    IMG_1001__2_a.jpg
    341.9 KB · Wyświetleń: 14
Ostatnią edycję dokonał moderator:

adrijah

Member
Maj 18, 2007
2,666
12
38
Nie wiem czy jestem ślepa i mi umknęło, jak przejrzałam wszystkie strony (fakt, że jestem głodna i bardziej przyciągały moją uwagę zdjęcia ;) czy nikt nie piekł tych bułeczek z mąki pełnoziarnistej?
 

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
0
0
Właśnie wyjęłam je z pieca... Dzieciaki się ucieszą... :eek:)
Zupełnie o nich zapomniałam, a teraz w wakacyjny czas są jak znalazł, poza tym mam "fazę" na wypieki :eek:)

Co do mąki pełnoziarnistej - jestem teoretykiem, ale wydaje mi się, że gdzieś czytałam o tym, iż trzeba jej więcej dosypać zastępując mąkę pszenną - podrąż temat (albo napisz do Mirabelki na PW :eek:))
 

kasia_81

Member
Wrz 30, 2009
25
0
0
Robiłam je wczoraj i nie czekałam całej nocy aż wyrosną - porosły ze dwie godziny na stole. Wyszły super - cieplutkie z masełkiem i powidłami śliwkowymi były pychaaaa na kolację!
Dziękuje za super przepis
icon_smile.gif


ps. dziś powtórka
icon_mrgreen.gif
 

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,759
1,160
113
Sięgnęłam po ten przepis i dzisiaj rano upiekłam. Noc blacha z bułkami spędziła na balkonie ( żadnych szans zmieszczenia w losówce) pod ścierką.
No i wyschły mi bułeczki :cautious: Rosnąć też nie chciały :rolleyes: . Dopiero w temperaturze pokojowej odrobinę się ruszyły.
Posmarowałam je mlekiem, na wszelki wypadek lekko nacięłam i do piekarnika ( 250 stopni, 10 minut, góra/dół).

20230315_084134[1].jpg