Biała ryba w waniliowym sosie*

kamila

Moderator
Członek ekipy
Wrz 13, 2004
11,874
0
0
BIAŁA RYBA W WANILIOWYM (NIE SŁODKIM) SOSIE.

Filet z ryby o neutralnym smaku i białym mięsie (dorsza, sandacza lub szczupaka) doprawić delikatnie tuż przed smażeniem. Solić jedynie symbolicznie i to dopiero na patlni. Smażyć krótko na maśle na małym ogniu z dodatkiem dobrej oliwki. Zdjąć z patelni i trzymać w cieple.
Wanilię rozprowadzić w niewielkiej ilości mleczka kokosowego, dodając cayenne i trawę cytrynową. Do tłuszczu wlać mleczko kokosowe (NIE SŁODZONE!!!) i krótko zagotować. Dodać część z wanilią, trochę soku z lemonki i do smaku sproszkowanego bulionu warzywnego oraz nieco wiórek ze skórki lemonki. Tylko krótko jeszcze raz zagotować. Sosem polać rybę i podawać udekorowane szyjkami rakowymi.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
bardzo msaczna rybbka wyszla, mimo to ze nie mialam trawy cytrynowej
icon_smile.gif