Łosoś z jabłkiem i radicchio*

kamila

Moderator
Członek ekipy
Wrz 13, 2004
11,874
0
0
ŁOSOŚ Z JABŁKIEM I RADICCHIO

4 sztuki ryby (po ok. 150 g), 1 główka radicchio (najlepiej trevigiano), 1 jabłko, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, ocet jabłkowy, 1 łyżeczka cukru, oliwa z oliwek do smażenia, sól, biały pieprz prosto z młynka.
Radicchio przekroić na pół, wyciąć i wyrzucić trzon. Poszatkować na paski 3-5 mm. Jabłka pokroić na cwiartki i pozbawić gniazd nasiennych i poszatkować jak sałatę.
Obrany i pokrojony w cienkie plasterki czosnek, zeszklić na maśle. Dodać cukier i odczekać aż zacznie leciutko karmelizować. Wrzucić na to radicchio i kolejno jabłka. Na koniec podlać do smaku octem jabłkowym.
Rybę przyprawić solą i pieprzem. Smażyć tylko po stronie skóry. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni na 2 minuty.
Na środek dużego płaskiego talerza nałożyć porcję radicchio i na niej położyć rybę, skórą do góry.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: