- Gru 22, 2004
- 22,404
- 0
- 0
wszyscy ją znają, ale przepisu tu nie ma
podaję za stroną magazynu Kuchnia http://kobieta.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,...A_PRZEPISY.html
Składniki:
- 3-4 pory
- 2 cebule
- 4 łyżki masła (można zastąpić olejem)
- 1 l bulionu z kostki (zamiast bulionu można wlać wodę)
- 1 bardzo gruby plaster szynki
- 250 g łagodnego serka topionego (typu złoty ementaler)
- ewentualnie 1/2 szklanki gęstej śmietany
- sól
- pieprz
- ok. 6 łyżek startego żółtego sera
Sposób przyrządzania:
W dużym garnku rozgrzewamy masło. Pory myjemy: białe i jasnozielone części kroimy w plastry i szklimy na maśle razem z posiekaną cebulą, mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką (ciemnozielone części porów nadają się wyłącznie do wywarów). Po upływie kilku minut zalewamy pory wrzącym bulionem albo wrzącą wodą, dodajemy sól i pieprz. Gotujemy pod przykryciem około 20 minut, następnie dodajemy serek topiony i mieszamy. Gdy serek się całkowicie rozpuści, możemy wlać śmietanę. Wsypujemy do zupy pokrojoną w kosteczkę szynkę i zdejmujemy garnek z ognia.
Podajemy posypaną tartym serem.
podaję za stroną magazynu Kuchnia http://kobieta.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,...A_PRZEPISY.html
Składniki:
- 3-4 pory
- 2 cebule
- 4 łyżki masła (można zastąpić olejem)
- 1 l bulionu z kostki (zamiast bulionu można wlać wodę)
- 1 bardzo gruby plaster szynki
- 250 g łagodnego serka topionego (typu złoty ementaler)
- ewentualnie 1/2 szklanki gęstej śmietany
- sól
- pieprz
- ok. 6 łyżek startego żółtego sera
Sposób przyrządzania:
W dużym garnku rozgrzewamy masło. Pory myjemy: białe i jasnozielone części kroimy w plastry i szklimy na maśle razem z posiekaną cebulą, mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką (ciemnozielone części porów nadają się wyłącznie do wywarów). Po upływie kilku minut zalewamy pory wrzącym bulionem albo wrzącą wodą, dodajemy sól i pieprz. Gotujemy pod przykryciem około 20 minut, następnie dodajemy serek topiony i mieszamy. Gdy serek się całkowicie rozpuści, możemy wlać śmietanę. Wsypujemy do zupy pokrojoną w kosteczkę szynkę i zdejmujemy garnek z ognia.
Podajemy posypaną tartym serem.