- Sie 14, 2005
- 944
- 0
- 0
Grzybki z ciasta kruchego z kremem.
Ciasto:
3 szkl. mąki,
3 żółtka i 1 jajko,
1 kostka masła,
1/4 szkl. cukru pudru,
aromat albo cukier waniliowy
Ze składników zagnieść kruche ciasto (jeśli nie będzie się chciało zagnieść, dodać łyżkę śmietany) i wstawić na ok.2 godz. do lodówki. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować i wycinać szklanką i foremką do babeczek- pary krążków. Krążkami wyciętymi szklanką oblepić zewnętrzną stronę foremek do babeczek i upiec na złoty kolor. Wyciąć środki z krążków wyciętych foremką (ja to zrobiłam kołeczkiem z foremki-wykrawacza do ciastek, takiego kwiatka, co w środku powinien mieć dziurkę Uśmiech... ). Upiec na złoto krążki z dziurką. Z reszty ciasta uformować wałeczek i odcinać krókie odcinki na korzonki. Ich końcówki maczać w białku, obsypać makiem i też upiec.
Krem:
1 kostka margaryny,
1/2 l, mleka,
1/2 szkl. cukru pudru,
po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej,
cukier waniliowy
Z mleka, cukru i mąki ugotować budyń. Ostudzony dodawać stopniowo do utartej margaryny.
Polewą czekoladową (ja miałam gotową- mleczną) oblewać kapelusze grzybków. Po wystygnięciu polewy, nakładać do kapeluszy krem i przykryć je krążkami z dziurką. Włożyć korzonek w dziurkę. To wszystko!
Aha! Ja robiłam z połowy składników i wyszło mi coś ok. 20 grzybków
Są pyszne!
A tak wyglądają:
Ciasto:
3 szkl. mąki,
3 żółtka i 1 jajko,
1 kostka masła,
1/4 szkl. cukru pudru,
aromat albo cukier waniliowy
Ze składników zagnieść kruche ciasto (jeśli nie będzie się chciało zagnieść, dodać łyżkę śmietany) i wstawić na ok.2 godz. do lodówki. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować i wycinać szklanką i foremką do babeczek- pary krążków. Krążkami wyciętymi szklanką oblepić zewnętrzną stronę foremek do babeczek i upiec na złoty kolor. Wyciąć środki z krążków wyciętych foremką (ja to zrobiłam kołeczkiem z foremki-wykrawacza do ciastek, takiego kwiatka, co w środku powinien mieć dziurkę Uśmiech... ). Upiec na złoto krążki z dziurką. Z reszty ciasta uformować wałeczek i odcinać krókie odcinki na korzonki. Ich końcówki maczać w białku, obsypać makiem i też upiec.
Krem:
1 kostka margaryny,
1/2 l, mleka,
1/2 szkl. cukru pudru,
po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej,
cukier waniliowy
Z mleka, cukru i mąki ugotować budyń. Ostudzony dodawać stopniowo do utartej margaryny.
Polewą czekoladową (ja miałam gotową- mleczną) oblewać kapelusze grzybków. Po wystygnięciu polewy, nakładać do kapeluszy krem i przykryć je krążkami z dziurką. Włożyć korzonek w dziurkę. To wszystko!
Aha! Ja robiłam z połowy składników i wyszło mi coś ok. 20 grzybków
Są pyszne!
A tak wyglądają: