Ryba w sosie egzotycznym*

natalia

Member
Paź 30, 2005
204
0
0
1kg filetów rybnych(dorsz,mintaj,morszczuk)wymoczyć w soku z cytryny i lekko posolić i popieprzyć. Ciasto -3 jajka,3 łyżki mąki,3 łyżki mąki ziemniacz.,1 łyżeczka proszku do piecz.Ubić razem na konsystencję gęstej śmietany.Maczać rybę i smażyć. Sos -1/2l bulionu,6 łyżek sosu sojowego,5 łyżek octu winnego,10 łyżek cukru,3 łyżeczki curry,1 świeża papryka,1 puszka ananasa,2 duże marchewki,6 ząbków czosnku.Marchew zetrzeć na grubych oczkach tarki i wraz ze zmiażdżonym czosnkiem dusić 15 min na oleju ze smażenia ryby.Paprykę i ananasa pokroić w kostkę i wraz z pozostałymi składnikami sosu gotować 10min.Następnie dodać marchew i chwilę gotować.Zaprawić 1 czubata łyżka mąki ziemniacz + woda.Sos ma mieć słodko kwaśny smak.Gorącym sosem zalać rybę(można przekładać warstwowo)Podawać zimne.Zrobiłam tą rybkę właśnie i po prostu CUDO.Jest niezwykle smaczna i orginalna.Zajadali się nią nawet ci którzy nie lubią ryb.Na wigilię powtórka!Przepis pochodzi z forum czarna oliwka autorką jest Zuza.Bardzo serdecznie polecam bo pycha!!!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: