Tort Chlebowy*

artnow

Member
Lis 25, 2005
25
0
0
Nie wiem czy to się na pewno tak nazywa, ale przepis, który dostałem miał
taka nazwę.

Składniki:

- chleb tostowy
- majonez
- jajka
- szproty podwędzane w oleju / tuńczyk / makrela wędzona albo kombinacje
wymienionych.
- szynka konserowa

Wykonanie:

- Kromki chleba układamy na desce jedna przed drugą na płasko, tworząc
kształ keksa.
- Smarujemy je majonezem.
- W międzyczasie jajka gotujemy na twardo, robimy z nich pastę jajeczną -
czyli mieszamy z odrobiną majonezu, ze szczypiorkiem lub czym kto lubi.
- Pastę jajeczną rozsmarowujemy na pierwszej warstwie chleba.
- kładziemy drugą warstwę, ale najlepiej zaczynając od pół kromki, żeby
była zakładka do pierwszej warstwy.

Powinno wyglądać to tak:


___ ___ ___ ___ ___ ___ III warstwa
_ ___ ___ ___ ___ ___ _ II Warstwa
___ ___ ___ ___ ___ ___ I Warstwa


- Drugą warstwę również smarujemy majonezem.
- Rozsmarowujemy na niej rybkę. Ja np z powodzeniem wykorzystuje pastę
zrobioną z puszki tuńczyka sałatkowego i puszki szprotek podwędzanych w
oleju. Rozgniatam wszystko razem i rozsmarowuje.
- Na rybkę układamy trzecią warstwę chleba.
- Również ją cienko smarujemy majonezem.
- Całość przykrywamy dużymi plastrami szynki konserwowej.
- Dekorujemy marynowanymi pieczarkami, ogóreczkami, pomidorkami
koktajlowymi, oliwkami czy czym kto woli.

Bardzo smaczne i jeszcze bardziej pożywne.
Robi furore na imprezach.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: