- Wrz 16, 2004
- 886
- 0
- 0
Pierogi leniwe bardzo syte
6 łyżek tłustego twarogu,
4 płaskie łyżki mąki,
2 łyżeczki masła,
1 żółtko,
1 białko,
1 łyżeczka masła do polania,
szczypta soli.
Przesiać mąkę przez sito. Twaróg dobrze odcisnąć, przetrzeć przez sitko albo przez tarkę o drobnych oczkach. Masło utrzeć z żółtkiem, połączyć z twarogiem, dodać sól i przesypując masę mąką, wszystko dokładnie wymieszać. Ubić pianę na sztywno, dodać do masy, ostrożnie wymieszać. Na stolnicy posypanej mąką uformować gładki wałek o średnicy 3 cm, lekko spłaszczyć nożem i pokroić na skośne odcinki o długości 3 cm. Pierogi gotować w osolonym wrzątku. Po ugotowaniu wyłowić je (nie przelewać gorącą wodą), odsączyć na cedzaku i polać gorącym masłem.
6 łyżek tłustego twarogu,
4 płaskie łyżki mąki,
2 łyżeczki masła,
1 żółtko,
1 białko,
1 łyżeczka masła do polania,
szczypta soli.
Przesiać mąkę przez sito. Twaróg dobrze odcisnąć, przetrzeć przez sitko albo przez tarkę o drobnych oczkach. Masło utrzeć z żółtkiem, połączyć z twarogiem, dodać sól i przesypując masę mąką, wszystko dokładnie wymieszać. Ubić pianę na sztywno, dodać do masy, ostrożnie wymieszać. Na stolnicy posypanej mąką uformować gładki wałek o średnicy 3 cm, lekko spłaszczyć nożem i pokroić na skośne odcinki o długości 3 cm. Pierogi gotować w osolonym wrzątku. Po ugotowaniu wyłowić je (nie przelewać gorącą wodą), odsączyć na cedzaku i polać gorącym masłem.
Ostatnią edycję dokonał moderator: