- Mar 19, 2005
- 37,849
- 6
- 38
Moje pierwsze trochę autorskie ciasto:
3 szklanki mąki
2 jaja
niepełna szklanka mleka
5 dag drożdży
1/3 kostki masła
1-2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
- z lekko podgrzanego mleka, drożdży, cukru i szklanki mąki zrobić rozczyn,
- jak podrośnie, połączyć z roztopionym masłem, resztą mąki, jajami i solą,
- po wyrobieniu uformować długi wałek z ciasta, kroić w talarki,
- talarki rozwałkować, nakładać farsz, zlepić,
- zostawić troszkę do podrośnięcia, posmarować rozkłóconym białkiem i do piekarnika, aż się zrumienią (temperatury Wam nie podam, bo mój staroć nie ma termometru w środku, więc wszystko na czuja robię, gałka ustawiona była między 3 a 4).
Być może przepis jest normalny, ale pierwszy zmodyfikowany trochę przeze mnie i w dodatku ciasto wyszło mięciutkie i smaczne.
3 szklanki mąki
2 jaja
niepełna szklanka mleka
5 dag drożdży
1/3 kostki masła
1-2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
- z lekko podgrzanego mleka, drożdży, cukru i szklanki mąki zrobić rozczyn,
- jak podrośnie, połączyć z roztopionym masłem, resztą mąki, jajami i solą,
- po wyrobieniu uformować długi wałek z ciasta, kroić w talarki,
- talarki rozwałkować, nakładać farsz, zlepić,
- zostawić troszkę do podrośnięcia, posmarować rozkłóconym białkiem i do piekarnika, aż się zrumienią (temperatury Wam nie podam, bo mój staroć nie ma termometru w środku, więc wszystko na czuja robię, gałka ustawiona była między 3 a 4).
Być może przepis jest normalny, ale pierwszy zmodyfikowany trochę przeze mnie i w dodatku ciasto wyszło mięciutkie i smaczne.