Drożdze suche na świeże

wolejwoda

Member
Lip 14, 2008
40
0
0
[quote name='izunia2007' date='6 Nov 2008, 12:32 ' post='772009']
Ja kupuje w Chicago swieze drozdze piekarskie w kostkach 1 funtowych.Sa bardzo dobre i bardzo tanie w porownaniu do tych malych sklepowych kosteczek.Dziele je zawsze na male porcje i zamrazam.Za taka kostke 450 g place 60-90 centow.A jesli chodzi o instant to tylko Oetker.Ani na jednych ani na drugich sie jeszcze nie zawiodlam.
A gdzie?
Ja uzywam "SAF Red Instant Yeast - 16 oz (454g)" $4.95 + przesylka, mozna trzymac w szklanym pojemniku ponad rok w lodowce, do 5 lat w zamrazalniku, bardzo mocne.
 

izunia2007

Member
Cze 4, 2008
1,294
0
0
Wolejwoda - znam te drozdze o ktorych piszesz,ale ja teraz nie uzywam ich tak wiele bo staram sie piec na zakwasie.Drozdze instant Oetkera (te ktore sa od lat bardzo popularne w Polsce) kupuje praktycznie w kazdym wiekszym spozywczym sklepie na poludniowych przedmiesciach.Natomiast drozdze piekarskie 1 funtowe tylko w polskich sklepach ktore maja swoje piekarnie na miejscu np. Dunajec czy Joe & Frank.Oni kupuja je hurtowo do swoich potrzeb na piekarnie a sprzedajac je dodatkowo zarabiaja.A czy obok Ciebie sa jakies polskie sklepy z piekarnia?
 

wolejwoda

Member
Lip 14, 2008
40
0
0
Izunia,
Niestety nie mamy sklepu z piekarnia ( byl w Mchenry ale zamkneli - machlojki), czasami bywam w poblizu Joe & Frank to moze kupie. Wlasciwie to tez malo uzywam drozdzy, mam bardzo dobry zakwas, chleby na zakwasie coraz lepjej wychodza. Suche drozdze kupilem i uzywalem na poczatku mojej przygody z pieczeniem chleba, teraz tylko czasami do szybkiego pieczenia.
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
100 g swiezych starcza mi na 6-7 kg maki. Podana ilosc instant raczej nie starczylaby.
 

wolejwoda

Member
Lip 14, 2008
40
0
0
100g:7=14.3g jedna torebka instant drozdzy (2-1/4 lyzeczki) = 17 g swiezych. Ja daje 1/2-1 lyzeczki instant (jak pieke chleb "Owieczki") na kg maki, chleb rosnie jak glupi
icon_biggrin.gif
.Mysle ze instant sa mocniejsze niz swieze.