Szczupak zapiekany w sosie chrzanowym*

jobi

Member
Wrz 1, 2005
13,227
1
0
Pyszny na gorąco,dużo traci po ostygnięciu.

Składniki:
ok. 1-1,5 kg szczupaka,
7 łyzek soku z cytryny,
ok 5 łyżek masła,
1 łyżka mąki,
5 łyzek chrzanu,
prawie szklanka dobrej,kwaśnej śmietany,
sól,szczypta cukru,

Wykonanie:
szczupaka sprawiamy,skrapiamy 2 łyżkami soku z cytryny,zostawiamy na 30 minut.Brytwannę smarujemy masłem (nie za cienko),układamy szczupaka i pieczemy 20 minut w 190 stopniach.W tym czasie z 2 łyżek masła i mąki przygotowujemy zasmażkę (białą),dodajemy chrzan,resztę soku z cytryny sól i cukier,zagotować,dodać śmietanę.Sosem oblać szczupaka i zapiekać następne 20 minut.Jeśli chcemy go przygotować wcześniej,to zapiekamy z sosem przed samym podaniem na stół.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
hop

Jobi czy chrzan moze byc ze sloiczka?
'sprawiamy' to filetuje bez sciagania skory?
:oops: dziekuje za pomoc
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
dziekuje slicznie
bedzie robiony
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,382
3,662
113
Będzie na świąteczny obiad, tylko nieco inaczej.
icon_smile.gif

Najpierw go krótko obgotuję na parze, a przed samym podaniem obleję sosem chrzanowym i wstawię do piekarnika.
mniam.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

anuc

Member
Maj 17, 2008
908
0
0
Zrobiłam dziś na obiad, tylko na dno dałam jeszcze pokrojonego pora.

TO JEST PYSZNE!

Rodzince też bardzo smakowało. Teraz skąd tu następnego szczupaka dorwac, żeby powtórzyć? :D