- Wrz 1, 2005
- 13,227
- 1
- 0
Pyszny na gorąco,dużo traci po ostygnięciu.
Składniki:
ok. 1-1,5 kg szczupaka,
7 łyzek soku z cytryny,
ok 5 łyżek masła,
1 łyżka mąki,
5 łyzek chrzanu,
prawie szklanka dobrej,kwaśnej śmietany,
sól,szczypta cukru,
Wykonanie:
szczupaka sprawiamy,skrapiamy 2 łyżkami soku z cytryny,zostawiamy na 30 minut.Brytwannę smarujemy masłem (nie za cienko),układamy szczupaka i pieczemy 20 minut w 190 stopniach.W tym czasie z 2 łyżek masła i mąki przygotowujemy zasmażkę (białą),dodajemy chrzan,resztę soku z cytryny sól i cukier,zagotować,dodać śmietanę.Sosem oblać szczupaka i zapiekać następne 20 minut.Jeśli chcemy go przygotować wcześniej,to zapiekamy z sosem przed samym podaniem na stół.
Składniki:
ok. 1-1,5 kg szczupaka,
7 łyzek soku z cytryny,
ok 5 łyżek masła,
1 łyżka mąki,
5 łyzek chrzanu,
prawie szklanka dobrej,kwaśnej śmietany,
sól,szczypta cukru,
Wykonanie:
szczupaka sprawiamy,skrapiamy 2 łyżkami soku z cytryny,zostawiamy na 30 minut.Brytwannę smarujemy masłem (nie za cienko),układamy szczupaka i pieczemy 20 minut w 190 stopniach.W tym czasie z 2 łyżek masła i mąki przygotowujemy zasmażkę (białą),dodajemy chrzan,resztę soku z cytryny sól i cukier,zagotować,dodać śmietanę.Sosem oblać szczupaka i zapiekać następne 20 minut.Jeśli chcemy go przygotować wcześniej,to zapiekamy z sosem przed samym podaniem na stół.
Ostatnią edycję dokonał moderator: