Pieczarki faszerowane

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Pieczarki faszerowane

4 porcje:
12 pieczarek
1 szkalnka ugotowanego ryżu
12 plasterków sera camembert
1 pęczek zielonej pietruszki
12 plasterków masła
sól i czarny pieprz do smaku

Duże, świeże pieczarki szybko opłukujemy w zimnej wodzie, aby nią nie nasiąkły. Obrywamy trzonki, drobno je siekamy i smażymy na maśle. ugotowany na sypko ryż miszamy z usmażonymi trzonkami i posiekaną zielona pietruszką, solimy i dodajemy pieprz do smaku. Przygotowanym w ten spoób farszem napełniamy kapelusze grzybów. Na wierzch każdego kładziemy kawałek masła i zapiekamy ok.15 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Pod koniec zapiekania każdą pieczarke przykrywamy plasterkiem sera camembert lub posypujemy żółtym tartym serem i zapiekamy w piekarniku aż do momentu rozpuszczenia sie sera.

Smacznego!
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
i fotka z książki
icon_smile.gif

 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

AnnaB.

Member
Mar 13, 2008
362
0
0
Miał być kurczak pieczony na butelce z piwem, ale dotknęła mnie klęska urodzaju pieczarek, więc pogrzebałam w przepisach i mój wybór padł na te pieczarki. Do farszu dodałam jeszcze trochę podsmażonej kiełbasy (bo my to tacy "mięśniacy") i jajko, żeby się ładniej sklejał.
Wyszła sympatyczna alternatywa dla nieśmiertelnych pieczarek duszonych jako dodatek do...
A, jeszcze kapelusze przed faszerowaniem posoliłam i popieprzyłam.
Smacznego, gdyby ktoś się skusił.