Piernik staropolski

AGA2312

Member
Lip 3, 2011
26
0
0
Potwierdzam że ten piernik jest super,tegoroczny faworyt wśród słodkości nr 1.
Upiekłam 5 ciast na tegoroczne święta,w tym ulubionego od lat ,,królewca,, przez mojego syna,ale stwierdził że piernik jest lepszy.
Dochodzą mnie głosy rodziny że piernik był pyszny,najlepszy.

Foto dla potwierdzenia...

2.jpg

Pokaż załącznik 91545
 

Załączniki

  • 2.jpg
    2.jpg
    945.8 KB · Wyświetleń: 68

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,272
3,517
113
Ponieważ w tamtym roku wyszły mi z tego ciasta obłędne krajanki, w tym też je nastawiłam. Jak zwykle z 1 szklanki cukru (trzcinowego), smalcu z masłem, oraz mąki orkiszowej (75%) i żytniej (25%).
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,670
490
83
Joanna @ 27 Nov 2017 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1628386Ponieważ w tamtym roku wyszły mi z tego ciasta obłędne krajanki, w tym też je nastawiłam. Jak zwykle z 1 szklanki cukru (trzcinowego), smalcu z masłem, oraz mąki orkiszowej (75%) i żytniej (25%).
ja tez go używam na krajanki , ta Bajaderki z tym ciastem wymiata
lecker.gif

Tez daję mniej cukru i ciemny jak Joanna , zamiast mleka piwo ciemne i mąki jak Joanna orkiszowa i żytnią tyle że po 50% każdej i mogą być jasne jak i pełnoziarniste, obie wersje super , nawet ta razowa jakby lepsza bo piernik jak postoi to te otręby jakoś się rozpuszczają i bardziej piernikowy taki pełnoziarnisty
icon_mrgreen.gif

a i u mnie samo masło jako tłuszcz
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,726
1,115
113
Pierwsza porcja czeka na wyniesienie do garażu.

Korzystam z tego, że syn pracuje "zdalnie" ( i nieco się nudzi) i zaprzęgnęłam go do pomocy. Chętnie bierze udział w "warsztatach" i odgraża się, że jutro upiecze "Bułeczki wymarzone qd". Ha!
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,272
3,517
113
Zagniotłam dopiero dziś, używając specjalnego miodu do wypieków:
https://sklep.pszczelarz-kozacki.pl/pl/p/Mi...iekow-1000g/104
W opisie - wielokwiatowy, ale pachnie melasą. Ciekawe, jak będzie smakować ciasto.
Dałam szklankę cukru, ok. 70 dag pełnoziarnistej mąki orkiszowej i ok. 30 dag pełnoziarnistej mąki żytniej. Tłuszcz - masło plus smalec.
Będzie pyszna krajanka.
mniam.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

MarthaB

Well-known member
Kwi 9, 2009
2,831
53
48
zagniotłam dziś po raz pierwszy w życiu. Ale użyłam miksera, nie lubię babrać się w cieście, mam nadzieję że to nie zaszkodzi. Ciastu i mikseru
icon_wink.gif

Tylko ze misę mam małą, zrobilam z połowy porcji i teraz dumam: A jeśli będzie pyszne i będziemy mieli tego ciasta za mało??
 

Neit

Member
Mar 14, 2006
116
0
0
Właśnie biorę się za robienie
icon_smile.gif
Mój ulubiony piernik, a jadłam wiele bo ja bardzo piernikolubna jestem.
U mnie też robot miesza, albo maszyna do chleba.

Miałam w planie robić x2 bo zwykle zostawiam porcję ciasta na Wielkanoc (bo kto mi zabroni żreć piernik w Wielkanoc
icon_razz.gif
) ale ktoś mi miód wyżarł i chyba nie starczy.

Swoją szosą można to ciasto nawet i rok trzymać (zdarzyło mi się) surowe, tylko wtedy podsycha i warto przed pieczeniem kapnąc jakiegoś płynu i jeszcze raz pomieszać.

Będzie z masą daktylowo-pomarańczową jak co roku :D Już mam ślinotok na samą myśl.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,272
3,517
113
Z ciasta staropolskiego zrobiłam krajankę z marcepanem i powidłami śliwkowymi z dodatkiem posiekanych orzechów włoskich i kandyzowanej skórki pomarańczowej. Na blaty odkroiłam dwa kawałki po 600 g. Z pozostałego ciasta wyszły mi dwie blachy pierników nadziewanych suszonymi śliwkami i marcepanem oraz masą zrobioną z posiekanych, suszonych moreli, resztek marcepanu, posiekanych migdałów oraz musu z fig prowansalskich.
To moje ulubione ciasto do nadziewania - na tyle zwarte, że nie trzeba go podsypywać mąką przy wałkowaniu, ale na tyle lepkie i kleiste, by z łatwością można było nadziewać i formować ciastka. Praca z nim to czysta przyjemność.

pierniki_staropolskie_nadziewane1.jpg pierniki_staropolskie_nadziewane2.jpg

pierniki_staropolskie_nadziewane.jpg krajanka_staropolska_z_marcepanem_i_powid_ami.jpg
 

Załączniki

  • pierniki_staropolskie_nadziewane.jpg
    pierniki_staropolskie_nadziewane.jpg
    27.6 KB · Wyświetleń: 64
  • pierniki_staropolskie_nadziewane1.jpg
    pierniki_staropolskie_nadziewane1.jpg
    34.5 KB · Wyświetleń: 64
  • krajanka_staropolska_z_marcepanem_i_powid_ami.jpg
    krajanka_staropolska_z_marcepanem_i_powid_ami.jpg
    30.1 KB · Wyświetleń: 64
  • pierniki_staropolskie_nadziewane2.jpg
    pierniki_staropolskie_nadziewane2.jpg
    32.3 KB · Wyświetleń: 64
Ostatnią edycję dokonał moderator:

MarthaB

Well-known member
Kwi 9, 2009
2,831
53
48
Bardzo jestem na tak! Pyszne ciasto. przełożyłam masą.budyniowa z przepisu. Ciasto podzieliłam na 2 części, rozwalkowalam i upiekłam osobno. Następnym razem postaram się podzielić na 3 i przełożyć 2x. Masy wychodzi z podanych proporcji dość sporo, myślę że by wystarczylo na 2 warstwy.
Akurat bylam.u znajomych i oni też zrobili to ciasto, ale przełożone powidlami. mniej mi smakowalo.
acha I ja zrobiłam z połowy porcji, ale spokojnie by poszło z całości. Szczodrzej bym dzieliła
icon_biggrin.gif