3 marchewki
6-7 suszonych śliwek
łyżeczka masła
2 łyżeczki miodu
2 łyżki letniej wody
4 łyżki soku z cytryny
1/4 - 1/2 łyżeczki imbiru
Marchewki obrać i ugotować w lekko posolonej i pocukrzonej wodzie. Ostudzić i pokroić w plasterki.
Miód wymieszać z wodą, sokiem z cytryny i imbirem.
Śliwki pokroić w wąskie paseczki.
W rondelku rozgrzać masło, wrzucić marchewki i wlać sos miodowy.
Dusić chwilkę aż część sosu wyparuje i dodać śliwki. Dusić jeszcze około 5 minut.
Ewentualnie dodać jeszcze odrobinę soku z cytryny, jeżeli marchewka jest zbyt słodka.
6-7 suszonych śliwek
łyżeczka masła
2 łyżeczki miodu
2 łyżki letniej wody
4 łyżki soku z cytryny
1/4 - 1/2 łyżeczki imbiru
Marchewki obrać i ugotować w lekko posolonej i pocukrzonej wodzie. Ostudzić i pokroić w plasterki.
Miód wymieszać z wodą, sokiem z cytryny i imbirem.
Śliwki pokroić w wąskie paseczki.
W rondelku rozgrzać masło, wrzucić marchewki i wlać sos miodowy.
Dusić chwilkę aż część sosu wyparuje i dodać śliwki. Dusić jeszcze około 5 minut.
Ewentualnie dodać jeszcze odrobinę soku z cytryny, jeżeli marchewka jest zbyt słodka.