Paluszki orzechowe

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Paluszki orzechowe

28 dag mąki
20 dag masła
8 dag cukru pudru
10 dag zmielonych orzechów włoskich

Siekamy masło z mąka, dodajemy orzechy i połowę cukru pudru. Zagniatamy ciasto i tworzymy z niego wałeczki o średnicy około 1 i 1/2 cm. Tniemy je na kawałki o długości 7-8 cm. Układamy na posypanej mąka blasze i pieczemy około 15 minut w temp 200 stopni, sprawdzając często, bo łatwo się przypalają. Gdy zbrązowieją od spodu, są już upieczone. Ciepłe można obtaczać w cukrze pudrze wymieszanym z wanilią. Sa bardzo dobre i kruche
icon_smile.gif
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
paluszki4ok.jpg
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0

melmire

Member
Paź 22, 2004
2,348
0
0
Wyszly pyszne.........i juz znikly :mrgreen:
Troche za bardzo mi sie sypaly (mozliwe ze cos pokrecilam z iloscia maki), wiec dodalam lyzke smietany, tak na wszelki wypadek.
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Melmire strasznie sie cieszę że wyszły i smakowały :banana: :banana: :banana: ta sypkość to na pewno wina mąki bo jak wiadomo mąka mące nie równa ;) na fotkę nie liczę skoro już zostały pochłonięte :lol:
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Isabell ciężko mi powiedzieć...z ilości składników widać że to raczej średnia porcja, jak chcesz dużo to robić podwójnie ;)
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0

isabell

Member
Lip 7, 2005
4,947
0
36